1. Рибата се филетира, след това се отстранява кожата и и се реже на големи парчета. Вместо баракуда може да използвате едра скумрия.
2. За маринатата изтискайте сока на лаймовете в голяма купа, добавете оцет и зехтин, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете смлените в блендер или в хаванче лук и чесън. Разбъркайте. Поставете парчетата риба в маринатата и хубаво я овъргаляйте в нея. Оставете за 2 часа. След изваждането на рибата, запазете маринатата.
3. Поставете парчетата риба в уред за опушване на риба. Ако я правите навън, поставете рибата върху скара, а до нея, на същото равнище запалете купчина тънка дървесина от плодово дърво, като я заклещите между два камъка. Дървесината трябва да пуши, а не да гори. Захлупете скарата и дървесината с подходящ голям капак, под който да може да циркулира въздух. Опушвайте рибата 45 минути.
4. Полейте с малко зехтин добре загрята скара и поставете парчетата риба върху нея, за по 2.5 минути от всяка страна. Поставете рибата в чиния, като я овкусите със сол.
5. Измийте и подсушете картофите без да ги белите. Нарежете ги на едри филии и ги поставете в тенджера с вода. Варете около 5 минути и извадете картофите. Запечете ги върху добре загрята скара, по 3 минути, от двете страни. Овкусете ги със сол.
6. За салатата нарежете на тънки ивици палмовата сърцевина и я сложете в купа. Лукът също нарежете на тънки ивици. Разбъркайте.
7. Запечете аспержите върху добре загрята1 поръсена със зехтин, скара – по 2 минути от всяка страна. Добавете аспержите в купата с палмовата сърцевина и лука. Добавете оцет, зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
8. За соса изсипете маринатата в загрят тиган. Добавете нарязания на тънки филийки обелен джинджифил. Задушете за 2 минути, добавете нарязаните на ситно листа естрагон, маслото и сметаната. Разбъркайте добре и гответе 5 минути.
9. Сервирайте печени картофи за основа, върху тях сипете салата с аспержи, а отгоре поставете паре пушена риба. Полейте със сос.

Продукти

  • 800 г филе от баракуда 4 лайма сок 100 мл зехтин 100 мл бял винен оцет 2 глави лук 4 скилидки чесън сол и черен пипер 4 коренчета див джинджифил 0.5 връзка естрагон 1 с.л. масло 200 мл сметанаЗа картофите:4 големи картофа сол зехтинЗа салатата:1 консерва палмова сърцевина 1 глава червен лук 150 мл зехтин 1 връзка диви аспержи 50 мл бял винен оцет сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички