Тако със скакалци

Тако със скакалци

Начин на приготвяне:

1. Направете тесто за питки, като смесите в купа брашното със зехтин и вода. Разбъркайте. Омесете гладко тесто и го разделете на еднакви малки топчета. Разточете всяко топче на малко кръгче върху набрашнен плот.
2. Намажете едно разточено кръгче с царевично олио и върху него поставате още едно кръгче. Отново намажете с олио и поставете трето кръгче. Поръсете с брашно трите кръгчета и ги разточете с големина на палачинка. Поставете „палачинката“ в сух сгорещен тиган. След 5 секунди обърнете и печете още 5 секунди. Отлепете единия слой от „палачинката“ и го сложете в чиния. По същия начин, за по 5 секунди на страна, изпечете останалите два слоя.
3. Изрежете малки кръгчета от запеченото тесто. Изпържете кръгчетата в маслена баня – дълбока тенджера с поне 3 пръста олио, загрято до 180 градуса. Пържете такос от двете страни, за по няколко секунди, до златисто. Веднага след като ги извадите, ги поставете върху точилка, за да заемат характерната форма за тако.
4. За гуакамолето обелете и нарежете на едро авокадото и го сложете в купичка. Бланширайте за кратко доматите във вряща вода. Обелете ги и нарежете единия домат на едро, добавете го при авокадото. Добавете и нарязания на едро кориандър. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. Разбъркайте и намачкайте с вилица.
5. За салсата нарежете другия обелен домат на ситно и го сложете в купичка. Нарежете пресния лук на ситно и го добавете. Добавете зехтин сока на другия лимон. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
6. Скакалците се почистват от краката и крилата им. За рецептата вместо тях може да използвате дребни скариди. Скакалците могат да се приготвят по два начина. Единият е като се изпържат в маслена баня за няколко секунди, до златисто.
7. За другия начин за приготвяне на скакалците нарежете на ситно лука, а различните цветове чушки нарежете на тънки ивички. Сипете малко олио в тиган и запържете лука. Добавете чушките, след малко и скакалците. Разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и сос Уорчестър. Свалете от огъня след 2-3 минути.
8. Пълнете такото с различните приготвени плънки.

Продукти

За такос:

  • 200 г брашно
  • 50 мл вода
  • 50 мл зехтин
  • 25 мл царевично олио

За скакалците:

  • 500 г почистени скакалци
  • олио за пържене
  • 1 глава червен лук
  • сос Уорчестър
  • 2 зелени чушки
  • 2 червени чушки

За гуакамолето:

  • 2 авокадо
  • 1 домат
  • 2 лайма
  • сок
  • 1 връзка кориандър
  • сол и черен пипер

За салсата:

  • 1 домат
  • 1 връзка кориандър
  • 2 зелени люти чушки
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти