1. Обелете матокето* и ги сложете да се варят на пара до омекване, за около 20 минути. Може да замените матокето с картофи.
2. Обелете бамбуковите стъбла /може да ги замените с аспержи/ и използвайте само вътрешността им. Нарежете я на тънки ивици. Нарежете или накъсайте гъбите.
3. Намачкайте свареното матоке на пюре. Сипете го заедно с млякото м кухненски робот и разбийте добре, до гладкост.
4. В купа сипете брашното и овкусете с индийско орехче и сол. Добавете предварително разбитите яйца и разбъркайте до гладкост. След това добавете пюрето от матоке и мляко и разбъркайте. Сместа трябва да е по-гъста от тази за палачинки. Пресипете сместа в шприц с гладък, много тънък накрайник.
5. Сипете вода в тенджера и я оставете да заври. Шприцовайте тънки ленти във врящата вода. Щом лентите изплуват на повърхността, ги извадете с помощта на решетеста лъжица. Изцедете ги от водата колкото е възможно по-добре. Разстелете ги в тава.
6. Нарежете лютите чушки и обелените скилидки чесън на много ситно. Нарежете магданоза и ригана също на ситно.
7. Загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган и запържете лютите чушки и чесъна в него, за 3-4 минути. Добавете нарязаните бамбук и гъби. Запържете ги, като разбърквате често. Добавете виното. Овкусете със сол и черен пипер, добавете пресните подправки. Добавете шпецлето и разбъркайте добре.
8.  Сервирайте шпецле от матоке, поръсено с пармезан.

*Матоке е вид зелени банани, широко използвани в Африка за готвене

Продукти

  • За шпецле:200 г матоке 4 яйца 200 г брашно 500 мл прясно мляко 1 ч.л. прясно настъргано индийско орехче щипка сол1 зелена люта чушка 1 червена люта чушка 100 мл зехтин 2 скилидки чесън 200 г диви гъби - пачи крак кладница и др. 200 г бамбукови стъбла 1 с.л. ситно нарязан риган 1 с.л. нарязан магданоз 100 мл бяло вино 1 с.л. настърган пармезан 1 с.л. запечени белени слънчогледови семки сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички