Скариди с песто

Скариди с песто

Начин на приготвяне:

1. За тестото за пържения хляб смесете в купа брашното със сместа от смлени подправки. Добавете щипка сол, 1 с.л. зехтин и разбъркайте. направете кладенче в брашното и в него сипете мнази*. Постепенно омесете гладко и еластично тесто. Оставете го да втаса за 2 часа.
2. Почистете скаридите, като отстраните черупките и главите им.
3. В сух тиган запечете семената кориандър и резене, зърната от три вида пипер за 1-2 минути.
4. В хаванче счукайте ядките макадамия и запечените подправки. Добавете обелените и нарязани или настъргани корени джинджифил и куркума. Счукайте на паста. Добавете нарязаната на кръгчета люта чушка и обелените скилидки чесън. Счукайте отново. Накрая добавете листата тилчец - може да го замените с босилек. Стрийте на паста.
5. Сложете почистените скариди в купа и добавете 4 с.л. от пестото. Добавете малко зехтин, малко лимонов сок и разбъркайте много добре. Оставете скаридите да се мариноват за 30 минути.
6. Загрейте тиган и сотирайте мидите с песто в него, за 1-2 минути, като ги разбърквате. Може да деглазирате с бяло вино.
7. Загрейте 2 пръста олио в тиган. Накъсайте тестото на малки топчици. Разточете всяка топчица тънко с помощта на точилка. Пуснете разточените питки - по 1-2 в горещото олио. Щом хлебчето изплува на повърхността, го побутнете, за да се надуе.
8. Поднесете скаридите с песто с пържен хляб.

*Мнази е ферментирала напитка от сока на кокосовата палма. Може да се замени с ферментирала кокосова вода, газирана вода или жива бира.

Продукти

  • 300 г скариди
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. семена от резене
  • 2 скилидки нарязан чесън
  • 2 ч.л. нарязан лук
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 1 с.л. настърган корен куркума
  • 1 връзка босилек
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. зърна кориандър
  • 1 с.л. бял
  • черен и розов пипер
  • олио за пържене

За хляба:

  • 3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 4 с.л. смес от смлени подправки - куркума
  • кориандър
  • кимион и червен пипер
  • мнази

Свързани рецепти