Начин на приготвяне:

1. Отрежете дъното на ананаса и го поставете изправен върху дъска. Обелете го. Отрежете и короната му, но я запазете. След това направете коси разрези, за да премахнете черните точки по него. Издълбайте вътрешността му с помощта на уред за почистване на ябълки.
2. Във вътрешността поставете разрязаните на половина по дължина шушулки ванилия, пръчките канела и стръкчетата розмарин.
3. Разтопете маслото в тавичката, в която ще печете и изпържете целия ананас от всички страни, докато покафенее.
4. Полейте ананаса с мед и го изпечете за 45 минути на 160 градуса.
5. За карамеления сос сложете в тенджера водата и захарта. Варете докато захарта се разтопи, след това намалете котлона и оставете соса да къкри до получаване на светлокафяв цвят. Добавете предварително затоплената сметана и оставете да къкри до получаване на гладък сос.
6. Сервирайте ананаса изправен в чиния. Залейте го с карамелен сос и гарнирайте с топки ванилов сладолед и бита сметана. Поставете короната му обратно.

Продукти

  • 1 ананас
  • 2 шушулки ванилия
  • 2 канелени пръчки
  • 2 стръка розмарин
  • 100 г масло
  • 4 с.л. мед
  • 125 мл подсладена течна сметана
  • 0.5 кг ванилов сладолед

За карамеления сос:

  • 50 мл вода
  • 200 г захар
  • 200 мл течна сметана

Свързани рецепти