Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове

Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове

Начин на приготвяне:

1. За блатовете разбийте белтъците с помощта на миксер. Постепенно добавете захарта, малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте до получаването на твърди върхове. Накрая добавете праха от пшенични стръкове и разбийте до хомогенност.
2. Смелете ядките шам-фъстък фино в блендер. Добавете ги към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. ПРесипете сместа в шприц с гладък накрайник.
3. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене. Очертайте 2 кръга с диаметър 24 см върху хартията. Обърнете хартията наобратно и запълнете кръговете с белтъчна пяна, с кръгови движения от центъра навън. Сушете блатовете на 80 градуса за 4 часа.
4. За крема направете първо сладкарски крем, като разбъркайте в купичка жълтъците със захарта, брашното и малко плодово пюре /пасирани размразени или пресни плодове/ на кашичка. Останалото пюре сипете в тенджерка и оставете да заври. Добавете топлото пюре към жълтъците, разбъркайте и върнете в тенжерката. Бъркайте енергично в продължение на 4-5 минути. Изсипете сладкарския крем върху метален поднос, покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине. през това време разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете малко по малко изстиналия сладкарски крем и разбийте до хомогенност. Пресипете в шприц с гладък накрайник. Поставете за кратко в хладилник.
5. За плодовия пълнеж накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и сладкото от череши. Затоплете сместа без тя да завира. Дръпнете от огъня, добавете лимоновия сок, черешите без костилки и изтискания желатин. Разбъркайте, пресипете в купа и след като сместа изстине, я охладете в хладилник.
6. Разтопете белия шоколад на водна баня. С помощта на четка намажете двата блата от вътрешната им страна. Поставете единий блат върху поднос. По ръба шприцовайте плътно една до друга топчици от масления крем. Сипете плодовия пълнеж така, че да остане празно пространство по средата на блата, което да запълните отново с топчици крем. Поставете втория блат отгоре, с намазана с шоколад страна надолу и притиснете. Поръсете тортата леко с пудра захар.

Продукти

За блатовете:

  • 100 г ядки шам-фъстък
  • 3 белтъка
  • 150 г захар
  • 1 ч.л. пшенични стръкове на прах
  • 100 г бял шоколад

За плодовия пълнеж:

  • 2 листа желатин
  • 1 лимон
  • 85 мл вода
  • 50 г захар
  • 70 г сладко от череши
  • 150 г замразени череши

За крема:

  • 250 мл пюре от червени плодове
  • 2 жълтъка
  • 50 г захар
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 60 г пудра захар

Свързани рецепти