Начин на приготвяне:
1. Сипете орехите, може да използвате и обикновени, в тавичка и ги печете 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
2. Почистете морковите и ги настържете на едро ренде. Намаслете две кръгли форми /диаметър 18-20 см/ и постелете дъната им с хартия за печене.
3. В купа разбийте яйцата със захарта с помощта на тел. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и канелата. В друга купа смесете бакпулвера и брашното. След това ги добавете към яйцата и разбъркайте до хомогенност. Добавете олиото на струйка, като не спирате да бъркате. Накрая добавете настърганите моркови и половината цели ядки орехи. Разбъркайте. Разпределете сместа в двете форми. Печете кейковете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това ги оставете добре да изстинат.
4. За глазурата разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на тел, до пухкавост. Добавете крем-сиренето, което трябва да е със стайна температура и разбъркайте. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, разбъркайте.
5. За крема разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете крем-сиренето със стайна температура на порции, като продължавате да разбивате. Пресипете крема в шприц с назъбен накрайник.
6. Поставете единия изстинал блат върху поднос. Нанесете половината глазура върху него. Захлупете с втория блат и нанесете останалата глазура върху повърхността на цялата торта.
7. Разрежете маракуите на половинки и издълбайте вътрешността им. Шприцовайте малки гнезда от масления крем върху кейка. Във всяко гнездо сипете от вътрешността на маракуите. Украсете с настърган на едро шоколад.
2. Почистете морковите и ги настържете на едро ренде. Намаслете две кръгли форми /диаметър 18-20 см/ и постелете дъната им с хартия за печене.
3. В купа разбийте яйцата със захарта с помощта на тел. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и канелата. В друга купа смесете бакпулвера и брашното. След това ги добавете към яйцата и разбъркайте до хомогенност. Добавете олиото на струйка, като не спирате да бъркате. Накрая добавете настърганите моркови и половината цели ядки орехи. Разбъркайте. Разпределете сместа в двете форми. Печете кейковете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това ги оставете добре да изстинат.
4. За глазурата разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на тел, до пухкавост. Добавете крем-сиренето, което трябва да е със стайна температура и разбъркайте. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, разбъркайте.
5. За крема разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете крем-сиренето със стайна температура на порции, като продължавате да разбивате. Пресипете крема в шприц с назъбен накрайник.
6. Поставете единия изстинал блат върху поднос. Нанесете половината глазура върху него. Захлупете с втория блат и нанесете останалата глазура върху повърхността на цялата торта.
7. Разрежете маракуите на половинки и издълбайте вътрешността им. Шприцовайте малки гнезда от масления крем върху кейка. Във всяко гнездо сипете от вътрешността на маракуите. Украсете с настърган на едро шоколад.
Продукти
За морковените кейкове:
- 400 г орехи пекан
- 340 г моркови
- 1 шушулка ванилия
- 260 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 4 яйца
- 260 г захар
- 1 ч.л. канела
- 240 мл олио
За глазурата:
- 1 шушулка ванилия
- 60 г масло
- 230 г крем-сирене
- 230 г пудра захар
За масления крем:
- 200 г меко масло
- 150 г пудра захар
- 200 г крем-сирене
Допълнително:
- 4 плода маракуя
- 100 г натурален шоколад