Шоколадови пайчета с розмарин

Шоколадови пайчета с розмарин

Начин на приготвяне:

1. Сложете ореховите ядки в тавичка и ги запечете на 180 градуса за 10-12 минути.
2. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето поставете останалите продукти и ги смесете с пръсти. Постепенно омесете тесто, като си помагате с шпакла. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. За трохите сложете в блендер печените орехи, бисквитите и начупения шоколад. Смелете фино и добавете какаото. Разбъркайте.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот, с дебелина 5 мм. С помощта на ринг /диаметър 12 см/ изрежете кръгчета. Намажете с масло формички за тарталети. Напаснете кръгчетата тесто във формичките. Надупчете тестото с вилица и върху него поставете парче хартия за печене, а върху нея сипете шепа зърна боб за т.нар. „сляпо печене“. Печете основата на тарталетите 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
5. За пълнежа наржете шоколада на ситно. Листенцата розмарин нарежете на възможно най-ситно. В тенджерка сипете сметаната и я оставете да кипне. През това време разбийте в купа яйцата със захарта. Добавете горещата сметана към яйцата, като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа в тенджерката и бъркайте докато тя се сгъсти, без да завира. Дръпнете крема от огъня и добавете нарязаните на ситно шоколад и розмарин. Разбъркайте до получаването на лъскава и гладка смес.
6. Разпределете пълнежа върху изпечената основа на пайовете. Поставете ги в хладилник за 1 час. След това извадете пайчетата от формичките и поръсете всяко с трохи.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 200 г студено масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 лимон
  • настъргана кора

За пълнежа:

  • 150 мл течна сметана
  • 150 мл прясно мляко
  • 225 г натурален шоколад
  • 2 яйца
  • 1 стрък розмарин
  • 6 с.л. захар

За трохите:

  • 100 г кафява захар
  • 115 г натурален шоколад
  • 85 г орехи
  • 85 г бисквити амарети
  • 1 ч.л. какао

Свързани рецепти