Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Базелска торта

категория 0/5
1. Накиснете стафидите в рома за 3 часа. Запечете бадемите в тавичка за около 12 минути на 180 градуса.
2. За тестото изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. в кладенчето сложете маслото, нарязано на кубчета, захарта, яйцето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Омесете тесто. Оформете топка от него, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото 30 минути в хладилник.
3. За пълнежа разбийте меко масло със захарта с помощта на миксер. Щом захарта се разтопи напълно добавете яйцата едно по едно, като продължавате разбиването. Накрая добавете брашното и разбийте отново, но на по-ниска скорост, за да не се разхвърчи то.
4. Намаслете дъното и стените на форма за торта. Разточете тестото върху набрашнен плот в правоъгълна форма. Изрежете две дълги ленти. Навийте всяка на рулце преди да я прехвърлите във формата. Напаснете лентите по стените на формата, като ги съедините в краищата. Останалите парчета тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места.
5. Обелете и нарежете ябълките на кубета от по 1 см. Сложете ги в купа и към тях добавете прецедените стафиди. Разбъркайте.
6. Изсипете масления пълнеж върху тестото. Върху него разпределете сместа от ябълки и стафиди. Печете тортата в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
7. Загрейте кайсиевото сладко, като добавите малко вода. Прецедете го и намажете с четчица поизстиналата торта. Поръсете тортата със запечени бадеми.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен