Базелска торта
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Накиснете стафидите в рома за 3 часа. Запечете бадемите в тавичка за около 12 минути на 180 градуса.
2. За тестото изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. в кладенчето сложете маслото, нарязано на кубчета, захарта, яйцето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Омесете тесто. Оформете топка от него, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото 30 минути в хладилник.
3. За пълнежа разбийте меко масло със захарта с помощта на миксер. Щом захарта се разтопи напълно добавете яйцата едно по едно, като продължавате разбиването. Накрая добавете брашното и разбийте отново, но на по-ниска скорост, за да не се разхвърчи то.
4. Намаслете дъното и стените на форма за торта. Разточете тестото върху набрашнен плот в правоъгълна форма. Изрежете две дълги ленти. Навийте всяка на рулце преди да я прехвърлите във формата. Напаснете лентите по стените на формата, като ги съедините в краищата. Останалите парчета тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места.
5. Обелете и нарежете ябълките на кубета от по 1 см. Сложете ги в купа и към тях добавете прецедените стафиди. Разбъркайте.
6. Изсипете масления пълнеж върху тестото. Върху него разпределете сместа от ябълки и стафиди. Печете тортата в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
7. Загрейте кайсиевото сладко, като добавите малко вода. Прецедете го и намажете с четчица поизстиналата торта. Поръсете тортата със запечени бадеми.
2. За тестото изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. в кладенчето сложете маслото, нарязано на кубчета, захарта, яйцето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Омесете тесто. Оформете топка от него, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото 30 минути в хладилник.
3. За пълнежа разбийте меко масло със захарта с помощта на миксер. Щом захарта се разтопи напълно добавете яйцата едно по едно, като продължавате разбиването. Накрая добавете брашното и разбийте отново, но на по-ниска скорост, за да не се разхвърчи то.
4. Намаслете дъното и стените на форма за торта. Разточете тестото върху набрашнен плот в правоъгълна форма. Изрежете две дълги ленти. Навийте всяка на рулце преди да я прехвърлите във формата. Напаснете лентите по стените на формата, като ги съедините в краищата. Останалите парчета тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места.
5. Обелете и нарежете ябълките на кубета от по 1 см. Сложете ги в купа и към тях добавете прецедените стафиди. Разбъркайте.
6. Изсипете масления пълнеж върху тестото. Върху него разпределете сместа от ябълки и стафиди. Печете тортата в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
7. Загрейте кайсиевото сладко, като добавите малко вода. Прецедете го и намажете с четчица поизстиналата торта. Поръсете тортата със запечени бадеми.
Продукти
- За тестото:1 яйце 1 шушулка ванилия 150 г брашно 100 г масло 50 г захарЗа пълнежа:200 г масло 200 г захар 4 яйца 200 г брашно 100 г султански стафиди 200 мл ром 2 ябълкиЗа украса:4 с.л. кайсиево сладко 50 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимонови чийзкейкчета