Начин на приготвяне:

1. Карамелизирайте захарта в тиган и изсипете карамела в кръгла тавичка с диаметър около 24-26 см. Наклонете тавата на всички страни, за да може карамелът да полепне равномерно навсякъде. Сложете върху него маслото. От топлия карамел то само ще се стопи.
2. Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем и ароматизирайте с ванилията. Добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ги сипете, като продължавате да разбивате.
3. Почистете ябълките, обелете ги и ги нарежете на лодки. Подредете ги върху карамела в тавата. Отгоре нанесете внимателно на малки части тестото.
4. Изпечете сладкиша за около 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се охлади почти напълно, го обърнете върху равна кръгла чиния.
5. Смесете изцеденото мляко със захарта и разбийте с миксер. Прибавете ванилията, сметаната и разбъркайте до гладък крем. Накрая намажете сладкиша с крема и посипете със запечени в сух тиган кокосови стърготини.

Продукти

  • 6 ябълки Грани Смит
  • 125 г меко масло
  • 4 с.л. захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. кокосови стърготини

За крема:

  • 400 г цедено кисело мляко
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 пакетче ванилия

За карамела:

  • 1 ч.ч. захар
  • 75 г масло

Свързани рецепти