Начин на приготвяне:

Рецептата е на Станка Стоянова.

1. В купа сипете брашното и солта, добавете студеното масло, нарязано на кубчета, и с ръце оформете трохи. Добавете водата и оцета, най-добре на части. Размесете с ръце, докато получите топка тесто.
2. За пестото накиснете сушените домати в гореща вода за 10 минути. Прецедете доматите и ги поставете заедно с останалите продукти в блендер и пасирайте. Ако ви остане от пестото, може да го съхранявате в хладилник.
3. Измийте тиквичките и с белачка оформете много тънки ленти. Настържете кашкавала на едро ренде.
4. Разстелете готовото тесто в по-големи форми за тарталети (диаметър 12 см), постлани с хартия за печене. Намажете с песто от сушени домати, поръсете обилно с настърган кашкавал, сложете лентите тиквички, завити като рози, и ги посолете. Поставете формите в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, до златисто. Сервирайте с листенца босилек.

Продукти

За тестото:

  • 150 г пълнозърнесто брашно
  • 50 г масло
  • 50 мл леденостудена вода
  • 1 ч.л. винен оцет
  • 0.5 ч.л. сол

За пестото от сушени домати:

  • 200 г сушени домати
  • 2 скилидки чесън
  • сол
  • 2 стръка пресен риган
  • 10 листа пресен босилек
  • 40 г пармезан
  • 1 ч.ч. зехтин

За гарниране:

  • 1 тиквичка
  • 50 г кашкавал
  • листа пресен босилек

Свързани рецепти