Домашна юфка
1. За тестото за юфката сипете брашното върху плота, посолете го и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцата. С пръсти бъркайте яйцата и постепенно ги смесете с брашното. докато месите, добавяйте по малко вода. Щом се оформи гладко тесто, месете с натиск поне 5-10 минути. Увийте тестото в кърпа и го оставете да втаса 15 минути.
2. Разделете тестото на парчета. Оформете всяко парче на кръгла топка. Вземете една, а останалите увийте във влажна кърпа. Върху набрашнен плот разплескайте топката тесто с ръка и след това я разточете на тънък лист. Можете да нарежете разточения лист на тънки ленти /2-3 мм широки/ с помощта на нож за пица или да сгънете листа на лента с ширина 4-5 см, като поръсвате непрекъснато с брашно и след това да го нарежете на много тънки ленти с нож.
3. Разпръснете юфката в тава и я изсушете в предварително загрята фурна на 80 градуса за 30-40 минути.
4. Разтопете маслото в тенджерка. Добавете нарязаните на тънко бадеми и ги запържете. Добавете листата босилек и разбъркайте.
5. Сипете водата за пиене в тенджера и щом заври, пуснете в нея прясната юфка, като я сложите в цедка. Варете 2 минути. Отцедете яфката и я добавете при бадемите. Овкусете със сол и разбъркайте.

Продукти

  • 3 ч.ч. брашно 3 яйца 0.5 ч.ч. вода 1 литър вода за пиене шепа сурови бадеми 1 с.л. масло 6 листа босилек сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички