Печени зеленчуци - тайни и трикове

Вторник 12 декември

Снимка: iStock
Печени зеленчуци - тайни и трикове

 

Без печените зеленчуци животът нямаше да е същият.

Печените зеленчуци имат разнообразни приложения – от гарнитура за вечерите през седмицата до храна, която можем да вземем със себе си, където отиваме. Освен това те ни доставят полезни хранителни вещества. Въпреки че печенето на зеленчуци е лесно, тук Ви представяме някои основни правила, благодарение на които със сигурност ще постигнете успех.

 

Бъдете щедри със солта, черния пипер и зехтина

За да развият вкусовите си качества, всички видове печени зеленчуци трябва обилно да бъдат поръсени със сол, пипер и зехтин. Зеленчуците трябва да бъдат добре овкусени и добре покрити със зехтин, за да се изпекат както трябва и да станат вкусни. Доброто правило гласи: 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол и ¼ ч.л. черен пипер на 500 г зеленчуци.

 

Печете на висока температура

Истинската тайна на невероятните печени зеленчуци е тази – висока температура. Ако печете зеленчуците на 175-190 градуса, те по-скоро ще омекнат, отколкото да се карамелизират. Завъртете копчето на 220 градуса и ще получите хрупкави печени зеленчуци, леко почернели по краищата, но перфектно сготвени.

 

Основно време за печене на различни видове зеленчуци

Стана ясно, че подходящата температура за печене на зеленчуците е 220 градуса, сега въпросът е колко дълго? Вречето за печене зависи от вида зеленчук, който печете. Твърдите зеленчуци като моркови и картофи имат нужда от повече време, за да се сготвят, отколкото меките зеленчуци като тиквичките, например. Времето за готвене също така зависи от това колко големи или дебели са зеленчуците. Тънките зеленчуци като аспержите, ще се изпекат по-бързо, както и нарязаната на кубчета тиква ще се изпече по-бързо, отколкото големите резени.

 


На 220 градуса тези видове зеленчуци ще се изпекат за:

Кореноплодни зеленчуци (цвекло, картофи, сладки картофи, моркови, пащърнак)

30-45 минути

 

Тиква

20 минути, ако е нарязана на кубчета и 40 минути, ако е разрязана на големи парчета.

 

Кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол, брюкселско зеле)

15-25 минути

 

Тиквички

10-20 минути

 

Фини зеленчуци (аспержи, зелен фасул, снежен грах)

10-20 минути

 

Меки зеленчуци (домати, патладжан, чушки)

15-25 минути

 

Не забравяйте да се забавлявате в кухнята, като добавите нещо от себе си. Потърсете по-интересни подправки като пушен червен пипер, кимион, къри, заатар, които да поръсите върху зеленчуците. Или пък настържете пармезан след като се изпекат и ги върнете във фурната, колкото да се разтопи сиренето. Или след като ги извадите от фурната, просто ги поръсете с малко балсамов оцет или лимонов сок, за да ги освежите.

 

Източник: https://www.thekitchn.com/