Коледен щолен
Понеделник 23 декември
Щоленът е традиционен немски коледен сладкиш. Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени.
Като коледен сладкиш, за първи път щоленът бил произведен през 1427 година в Саксонския кралски двор.
В началото той се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Така обаче нямал много вкус. Затова управниците на Саксония се обърнали официално към папата, за да позволи използването на масло вместо заместител.
Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 г. папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масления декрет“.
През 1730 г. Август II Силният, електор на Саксония, поръчал на пекарите 1,7- тонен щолен, с който да нахрани всички граждани. Специално за това построили огромна фурна, а в последствие бил изкован и огромен нож, за да се разреже. Голямата пещ, в която бил опечен, била нагрявана 8 дни.
Днес коледният щолен съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар.
От 1994 година насам в Дрезден, през декември, се провежда прочутия Щоленфест, по време на който се пече, а след това се носи през пазарния площад, огромен щолен. Печалбата от продажбата на парчетата щолен отива при местни благотворителни организации.
По искане на германското правителство термините "Dresdner Stollen"(„дрезднер щолен“) "Dresdner Christstollen"(„дрезднер крисщолен“) и "Dresdner Weihnachtsstollen"(„дрезднер вайнахтщолен“) са официално регистрирани през 2010 г. като защитени географски етикети съгласно законодателството на ЕС.
Точно като шампанското от Франция, само коледен плодов хляб, приготвен в Дрезден съгласно официалните указания, може да бъде етикетиран и продаван като Dresdner Stollen.
Щоленът представлява хляб с кексова текстура, пълен със сушени плодове, захаросани цитрусови корички и ядки и щедро овалян в пудра захар. Той напомня на други видове коледни хлябове като панетонето в Италия, христопсомо в Гърция и халка в Полша.
Разбира се, не е необходимо да пътувате до Германия, за да опитате щолен. Можете да си изпечете такъв у дома, с малко усилия и планиране. Важно е да се знае, че щоленът се приготвя и пече предварително, тъй като трябва да престои 2-3 седмици, за да може всички вкусове да се развият и той да омекне. Затова най-добре отбележете точната дата преди Коледа, на която да започнете приготвянето на коледния хляб в календара и превърнете в традиция споделянето му със семейство и приятели.
Коледен щолен
12 порции, 15 часа
Продукти:
1 ч.ч. (145 г) тъмни и златни стафиди
¼ ч.ч. (40 г) захаросани лимонови корички
2 с.л. (20 г) захаросани портокалови корички
1/3 ч.ч. (50 г) бланширани бадеми
3 ½ с.л. (50 мл) тъмен ром
2 ¼ с.л. суха мая или 1 кубче прясна мая
1 ¼ ч.ч. (300 мл) топло мляко
1/3 ч.ч. (50 г) захар
4 2/3 ч.ч. (595 г) брашно
1 голямо яйце
2 с.л. лимонова кора (от 2 лимона)
½ шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилова паста или екстракт
¼ ч.л. сол
213 г меко безсолно масло
¼ ч.л. смляно индийско орехче
¼ ч.л. смлян кардамон
½ ч.ч. ()113 г
Разтопено безсолно масло
½ ч.ч. (60 г) пудра захар
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма купа сипете двата вида стафиди, лимоновите и портокаловите захаросани корички и бланшираните бадеми и ги залейте с рома. Оставете ги да престоят 1 нощ, като от време на време ги разбърквате.
2. В малка купа, сипете 120 мл топло прясно мляко и добавете сухата или прясната мая, начупена на парченца. Добавете и щипка захар. Оставете настрани за 10 минути,д окато се образуват мехурчета по повърхността.
3. В голяма купа сипете 510 г брашно и към него добавете сместа с маята, яйцето, останалото топло прясно мляко (180 мл), 50 г захар, 2 с.л. настъргана лимонова кора, остърганата вътрешност на ½ шушулка ванилия и ¼ ч.л. сол. С помощта на миксер или дървена лъжица разбъркайте сместа за 2-3 минути. Трябва само да се образува тесто. Извадете го от купата и го оставете настрани.
4. С помощта на миксер разбийте 200 г меко масло с останалите 85 г брашно, индийското орехче и кардамона, до гладкост.
5. Добавете приготвеното тесто към разбитото масло и започнете да разбърквате с плоска приставка за тесто, докато всичко се смеси добре и се образува тесто. Сменете с приставка кука и продължете да разбивате, докато тестото стане гладко. Покрийте купата с тестото и оставете то да си почине 30 минути.
6. Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност и добавете предварително прецедените накиснати сушени плодове и ядки. Омесете тестото с тях и го оставете да почине 15 минути.
7. Извадете отново тестото върху набрашнен плот и му придайте правоъгълна форма, като в двата края го направите по-високо. Така по средата ще се образува дупка. Прегънете 1/3 от тестото до средата, по този начин ще запълните дупката. След това придайте типичната за щолен форма.
8. Направете „легло“ за щолена от няколко листа алуминиево фолио един върху друг, оформени като правогълник с 2 стени по дължина, които да поддържат формата на коледния хляб. Можете да използвате и форма за щолен, ако разполагате с такава. Поставете щолена във формата от фолио и го поставете на топло място за 30 минути. Загрейте фурната на 180 градуса.
9. Останалата 1 с.л. масло разпределете в малки вдлъбнатини по цялата повърхност на щолена. Печете хляба 45-55 минути или до достигане на вътрешна температура от 90 градуса. Ако щоленът придобие тъмнокафяв цвят отгоре, покрийте го с фолио.
10. Докато е още топъл, намажете изпечения щолен с разтопеното масло (може да надупчите хляба с клечка за зъби, за да попие маслото навътре). Поръсете с плътен слой пудра захар. Оставете коледния хляб да изстине напълно върху решетка.
11. Увийте охладения щолен стегнато в прозрачно фолио и го съхранявайте на проветриво и прохладно място 2-3 седмици преди консумация.