Как да употребим останалото ни вино

Понеделник 5 август

Снимка: iStock
Как да употребим останалото ни вино

 

Случва се дори и на най-заклетите любители на виното – да им остане вино. Това се случва не само след партита, когато масата е пълна с недоизпити бутилки вино. Случва се просто да не може да изпием цяла бутилка вино след като сме я отворили. Отворена бутилка с вино няма как да бъде дадена на друг, затова се чудим какво да правим с останалото ни вино.

Ето няколко предложения как да използвате останалото ви вино.

 

Направете марината

 

 

Танините, киселинността и захарта допринасят за това месото да стане по-крехко. Известното и древно португалско ястие „Carne vinha d’alhos“, дало начало на ястията адобо и виндалу използва този принцип – месото се маринова във вино и чесън. Използвайте бяло или портокалово вино за бяло месо, накиснете в маринатата риба за 1-2 часа или пилешко месо за 3-4 часа. На червеното месо ще са му необходими 4-6 часа в останало ви червено вино. Само добавете любимите си аромати към маринатата – лук, мащерка, черен пипер, а след това задушете месото.

 

Направете нещо сладко

 

 

В повечето рецепти, които включват използването на течности от не млечен произход, може да се използва останало вино. Например, при приготвянето на сладкиш с портокалова глазура, за който се изисква използването на портокалов сок, той може да бъде заменен от цитрусово бяло вино и малко настъргана лимонова кора. Ако обичате желирани бонбони, опитайте да направите плодови бонбони (pâtes de fruits), оваляни в захар с кардамон.

 

Направете желе или сладко

 

 

Може да желирате вино с пектин и ще получите желе от грозде, буквално. Друг вариант е да приготвите сладко от малини, цариградско грозде или касис с вино Совиньон бланк, като запазите плодчетата цели. Направете сироп от вино и захар и залейте с него цели плодове, така ще ги консервирате.

 

Изпийте го под друга форма

 

 

Помислете, когато става въпрос за използване на вино за коктейли и пуншове – пригответе плодова сангрия с бяло вино, със замразени кубчета пъпеш и горски плодове вместо с червено вино и цитрусови плодове. Или разпределете бялото вино във формички за лед и във всяко кубче пуснете по едно ядливо цвете. Може също да направите портокалово вино, което е достатъчно представително да го пресипете в специална бутилка и да го подарите.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/