3 идеи за бърз обяд

Вторник 3 юни

Снимка: iStock
3 идеи за бърз обяд

 

Добрият стар обяд, той ни помага да издържим през работната седмица, независимо дали го ядем прегърбени над бюрото си или го хапваме в движение. Съживете връзката си с обяда с тези бързи, но изискани рецепти.

 

Пикантни скариди с нудли от моркови и тиквички

1 порция, 30 минути

 

Това е бързо ястие, приготвено в един съд, което е здравословно, нисковъглехидратно и пълно с протеини и омега-3 мазнини. Освен това е и супер вкусно – няма как да сбъркате със скариди с  чесън и чили, а „пастата“ се превръща в голяма купа с храна. Това е лесна вечеря за през седмицата за един човек, но лесно може да се приготви и за повече хора.

 

Продукти:

150 г сурови кралски скариди

1 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

щипка едър лют червен пипер

1 морков

10 бр. чери домати

1 тиквичка

шепа листа босилек

сол и черен пипер

1 лимон

 

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно чесъна и го запържете заедно с люспите лют червен пипер за минута-две в умерено загрят тиган със зехтин. Добавете скаридите и гответе докато променят цвета си на розов.

2. Разрежете на половинки чери домати, а морковът – на жулиени. Добавете ги в тигана и сотирайте за 2-3 минути, докато доматите омекнат.

3. Добавете нарязаните на жулиени тиквички и накъсайте листата босилек. Гответе, докато тиквичките поомекнат, но не прекалено.

4. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. Поднесете веднага.

 

Салата с гриловано пилешко, авокадо и горгонзола

4 порции, 45 минути

 

Салатата с пилешко може да бъде едно от най-простите удоволствия, лесна за приготвяне, а в същото време е пълна с различни цветове, вкусове и текстури. Ако търсите рецепта за нисковъглехидратна вечеря, тази салата е пълна с протеини благодарение на пилешкото месо, зеленчуците и яйцата, а добавянето на златисти крутони или ядки отгоре, ще превърне скромната салата в пиршество.

 

Продукти:

150 г сирене Горгонзола пиканте

4 пилешки пържоли (без кост)

3 големи картофа

8 слайса панчета

4 зелени салати "Джем"

2 авокадо

олио

зехтин

сол

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета от по 1/2 см. Поставете ги в тенджера със студена вода, добавете щипка сол и оставете водата да заври. Варете 4-5 минути, отцедете ги и ги оставете да изстинат.

2. Загрейте фурната на 190 градуса.

3. Загрейте грил-тиган или голям тиган на силен огън. Щом започне да пуши, добавете малко олио и запечете пилешките пържоли от двете страни, до тъмно златист цвят.

4. Поставете пилешките пържоли в тавичка и ги запечете за 6-8 минути във фурната. Извадете ги и оставете да починат за 5 минути.

5. Нарежете панчетата на кубчета. Загрейте малко олио в тиган и изпържете панчетата за 2-3 минути, до хрупкавост.

6. В голяма купа смесете картофите, листата зелена салата и панчетата. Овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте добре и разпределете салатата в дълбоки чинии. Нарежете пилето и подредете върху салатата във всяка чиния. Завършете с резени авокадо и начупена горгонзола.

 

Лятна салата с бурата и нахутени хапки

4 порции, 60 минути

 

Сиренето бурата е кремообразна и мека алтернатива на моцарелата в тази лятна салата. Грахът, баклата и артишока в салатата са съчетани с вкусни нахутени хапки. Това е чудесна вегетарианска рецепта, на която си заслужава да се насладите през лятото.

 

Продукти:

100 г зърна бакла

100 г пресен грах

2 сърцевини артишок (сварени)

4 репички

шепа кресон

6 листа босилек

¼ консервиран лимон

сол и черен пипер

 

За хапките:

250 г брашно от нахут

375 мл леденостудена вода

1 връзка магданоз

лимонов сок

сол и черен пипер

 

За дресинга:

60 мл зехтин Екстра върджин

30 мл бял винен оцет

сол

 

За сервиране:

300 г бурата

 

Начин на приготвяне:

1. За нахутените кюфтенца сипете брашното от нахут в купа заедно с водата, сол и черен пипер. Разбъркайте. Пресипете сместа в тенджерка върху котлон, загрят на умерена температура и разбъркайте, докато сместа се сгъсти. Продължете да готвите 5 минути.

2. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте. Пресипете сместа в подходяща тавичка и разстелете на един слой, с дебелина ½ см. Поставете в хладилник да се стегне.

3. Щом сместа се стегне, нарежете я на ромбчета или правоъгълничета, колкото една хапка.

4. За салатата загрейте тенджера с вода и изчакайте да заври. Добавете шепа сол и сипете зърната бакла, гответе 1 минута и добавете и граховите зърна. След 1 минута прецедете зърната и ги поставете в купа със студена вода и кубчета лед.

5. Загрейте мазнина във фритюрник или дълбок тиган (сипете поне 3-4 пръста мазнина) до 180 градуса. Изпържете нахутените кюфтенца до златисто. Извадете върху кухненска хартия. Поръсете със сол и малко лимонов сок.

6. В голяма купа разбийте оцета, зехтина и солта за дресинга. Накъсайте листата босилек и разбъркайте.

7. Към дресинга добавете отцедените зърна бакла и грах, сърцевините артишок, кресона, нарязаните тънко на репички и консервиран лимон. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

8. За сервиране поставете по половин топка бурата във всяка порция. До нея поставете кюфтенца и овкусени зеленчуци. Поръсете с малко зехтин и поднесете.

 

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/