3 идеи за бърз обяд
Вторник 3 юни

Добрият стар обяд, той ни помага да издържим през работната седмица, независимо дали го ядем прегърбени над бюрото си или го хапваме в движение. Съживете връзката си с обяда с тези бързи, но изискани рецепти.
Пикантни скариди с нудли от моркови и тиквички
1 порция, 30 минути
Това е бързо ястие, приготвено в един съд, което е здравословно, нисковъглехидратно и пълно с протеини и омега-3 мазнини. Освен това е и супер вкусно – няма как да сбъркате със скариди с чесън и чили, а „пастата“ се превръща в голяма купа с храна. Това е лесна вечеря за през седмицата за един човек, но лесно може да се приготви и за повече хора.
Продукти:
150 г сурови кралски скариди
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
щипка едър лют червен пипер
1 морков
10 бр. чери домати
1 тиквичка
шепа листа босилек
сол и черен пипер
1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно чесъна и го запържете заедно с люспите лют червен пипер за минута-две в умерено загрят тиган със зехтин. Добавете скаридите и гответе докато променят цвета си на розов.
2. Разрежете на половинки чери домати, а морковът – на жулиени. Добавете ги в тигана и сотирайте за 2-3 минути, докато доматите омекнат.
3. Добавете нарязаните на жулиени тиквички и накъсайте листата босилек. Гответе, докато тиквичките поомекнат, но не прекалено.
4. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. Поднесете веднага.
Салата с гриловано пилешко, авокадо и горгонзола
4 порции, 45 минути
Салатата с пилешко може да бъде едно от най-простите удоволствия, лесна за приготвяне, а в същото време е пълна с различни цветове, вкусове и текстури. Ако търсите рецепта за нисковъглехидратна вечеря, тази салата е пълна с протеини благодарение на пилешкото месо, зеленчуците и яйцата, а добавянето на златисти крутони или ядки отгоре, ще превърне скромната салата в пиршество.
Продукти:
150 г сирене Горгонзола пиканте
4 пилешки пържоли (без кост)
3 големи картофа
8 слайса панчета
4 зелени салати "Джем"
2 авокадо
олио
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета от по 1/2 см. Поставете ги в тенджера със студена вода, добавете щипка сол и оставете водата да заври. Варете 4-5 минути, отцедете ги и ги оставете да изстинат.
2. Загрейте фурната на 190 градуса.
3. Загрейте грил-тиган или голям тиган на силен огън. Щом започне да пуши, добавете малко олио и запечете пилешките пържоли от двете страни, до тъмно златист цвят.
4. Поставете пилешките пържоли в тавичка и ги запечете за 6-8 минути във фурната. Извадете ги и оставете да починат за 5 минути.
5. Нарежете панчетата на кубчета. Загрейте малко олио в тиган и изпържете панчетата за 2-3 минути, до хрупкавост.
6. В голяма купа смесете картофите, листата зелена салата и панчетата. Овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте добре и разпределете салатата в дълбоки чинии. Нарежете пилето и подредете върху салатата във всяка чиния. Завършете с резени авокадо и начупена горгонзола.
Лятна салата с бурата и нахутени хапки
4 порции, 60 минути
Сиренето бурата е кремообразна и мека алтернатива на моцарелата в тази лятна салата. Грахът, баклата и артишока в салатата са съчетани с вкусни нахутени хапки. Това е чудесна вегетарианска рецепта, на която си заслужава да се насладите през лятото.
Продукти:
100 г зърна бакла
100 г пресен грах
2 сърцевини артишок (сварени)
4 репички
шепа кресон
6 листа босилек
¼ консервиран лимон
сол и черен пипер
За хапките:
250 г брашно от нахут
375 мл леденостудена вода
1 връзка магданоз
лимонов сок
сол и черен пипер
За дресинга:
60 мл зехтин Екстра върджин
30 мл бял винен оцет
сол
За сервиране:
300 г бурата
Начин на приготвяне:
1. За нахутените кюфтенца сипете брашното от нахут в купа заедно с водата, сол и черен пипер. Разбъркайте. Пресипете сместа в тенджерка върху котлон, загрят на умерена температура и разбъркайте, докато сместа се сгъсти. Продължете да готвите 5 минути.
2. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте. Пресипете сместа в подходяща тавичка и разстелете на един слой, с дебелина ½ см. Поставете в хладилник да се стегне.
3. Щом сместа се стегне, нарежете я на ромбчета или правоъгълничета, колкото една хапка.
4. За салатата загрейте тенджера с вода и изчакайте да заври. Добавете шепа сол и сипете зърната бакла, гответе 1 минута и добавете и граховите зърна. След 1 минута прецедете зърната и ги поставете в купа със студена вода и кубчета лед.
5. Загрейте мазнина във фритюрник или дълбок тиган (сипете поне 3-4 пръста мазнина) до 180 градуса. Изпържете нахутените кюфтенца до златисто. Извадете върху кухненска хартия. Поръсете със сол и малко лимонов сок.
6. В голяма купа разбийте оцета, зехтина и солта за дресинга. Накъсайте листата босилек и разбъркайте.
7. Към дресинга добавете отцедените зърна бакла и грах, сърцевините артишок, кресона, нарязаните тънко на репички и консервиран лимон. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
8. За сервиране поставете по половин топка бурата във всяка порция. До нея поставете кюфтенца и овкусени зеленчуци. Поръсете с малко зехтин и поднесете.
Източник: https://www.greatbritishchefs.com/