3 печива без глутен

Събота 8 февруари

Снимка: iStock
3 печива без глутен

 

Независимо дали страдате от цьолиакия, имате алергия или непоносимост към глутена, или просто го избягвате, ви предлагаме три рецепти за печива без глутен – солени и сладки, за приятни моменти в кухнята.

 

ХЛЯБ СЪС СУШЕНИ ДОМАТИ БЕЗ ГЛУТЕН

6 порции, 1 ч. и 15 мин.

 

 

Бърза рецепта за хляб без глутен, без мая, готов за 1 час.

 

Продукти:

200 г бяло брашно без глутен

1 ч.л. сол

3 ч.л. бакпулвер без глутен

284 мл мътеница или кисело мляко

3 яйца

1 ч.л. доматено пюре

2 с.л. маслиново олио

50 г сушени домати в олио (около 6-8 бр.)

25 г пармезан или вегетарианско сирене

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Смесете брашното, солта и бакпулвера в голяма купа. В друга купа разбийте мътеницата с яйцата, доматеното пюре и маслиновото олио. Добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте до хомогенност. След това добавете нарязаните на ситно сушени домати и половината настърган пармезан. Разбъркайте.

2. Намажете с мазнина форма за хляб (обем 900 г) и изсипете в нея сместа. Поръсете с останалия настърган пармезан и печете 50-60 минути. Когато проверите готовността на хляба с шишче, то трябва да излезе чисто.

3. Оставете хляба да изстине за 5-10 минути във формата, след това го извадете и поставете върху решетка, докато изстине напълно.

 

БРАУНИ БЕЗ БРАШНО

16 бр., 50 минути

 

 

Поднесете това брауни без брашно топло, гарнирано със сладолед. Лесно е да се приготви и са необходими само 5 продукта. Напълно подходящо за начинаещи пекари.

 

Продукти:

200 г масло

250 г натурален шоколад (70% какао или повече)

225 г захар

3 яйца

100 г смлени бадеми

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Намажете с масло квадратна форма/тавичка (20х20 см), дълбока 4 см и постелете хартия за печене.

2. Начупете 200 г шоколад на парченца и го разтопете заедно с нарязаното на кубчета масло на водна баня – в стъклена купа, поставена над тенджера с вряща вода, която не докосва дъното на купата. Разбърквайте от време на време. Дръпнете купата от огъня и оставете сместа да изстине за 10 минути.

3. Разбийте яйцата със захарта и щипка сол в голяма купа, докато сместа избледнее и стане пухкава. Това ще отнеме 2-3 минути с електрически миксер и 5-8 минути с тел, на ръка. Добавете сместа от разтопен шоколад и масло, и бадемовото брашно. Разбъркайте внимателно, до хомогенност.

4. Изсипете сместа в подготвената форма, поръсете с останалия начупен шоколад и печете 25 минути. Браунито трябва да е леко подвижно в средата.

5. Оставете сладкиша да изстине 10 минути. Можете да сервирате под формата на топъл пудинг, като загребвате с лъжица от сладкиша. Или оставете сладкиша в тавата до пълното му изстиване и го нарежете на еднакви квадратни парчета. Съхранявайте в съд с херметическо затваряне, до 5 дни.

 

БИСКВИТИ БЕЗ ГЛУТЕН

12-15 бр., 40 минути + 90 минути охлаждане

 


Ако търсите нещо сладко за закуска, тези 3 вида хрупкави бисквити са идеалното попадение.

 

Продукти:

100 г захар

100 г безсолно масло

1 яйце

200 г брашно без глутен

50 г царевично нишесте

½ ч.л. гума ксантан

¼ ч.л. сол

шепа натурален шоколадов чипс

½ лимон или портокал, настъргана кора

кафява захар за поръсване

 

Начин на приготвяне:

1. Постелете голяма тава за печене с хартия за печене. С помощта на миксер разбийте захарта и маслото в голяма купа, докато сместа избледнее и стане гладка.

2. Разбийте яйцето в купичка и го добавете, малко по малко, без да спирате разбиването. Добавете брашното, царевичното нишесте, гума ксантан и солта и разбийте отново. Добавете и шоколадовия чипс и настърганата цитрусова кора, по желание. Разбъркайте с шпатула.

3. Сплескайте тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 1 час.

4. Поставете охладеното тесто между 2 листа хартия за печене и го разточете с дебелина 1 см. С помощта на ринг или чаша (диаметър 6 см) изрежете кръгчета от тестото. Подредете ги в тавата, с разстояние помежду им. Съберете останалото тесто и го разточете наново. Изрежете още колкото можете кръгчета. От това тесто ще получите 12-15 бр. бисквити. Поставете тавата с бисквитите в хладилник за 30 минути.

5. Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с вентилатор). По желание, може да поръсите бисквитите с малко кафява захар отгоре. Печете бисквитите 8-10 минути, до златист цвят и твърди краища. Оставете бисквитите да изстинат за 2-3 минути, след това ги прехвърлете върху решетка, за да изстинат напълно.