5 идеи за нискобюджетно смути
Сряда 8 май

Обикновено си приготвяме смути за цветно и питателно начало на деня или за следобедно ободряване. Използвайки замразени плодове и зеленчуци, и продукти от хладилника като кисело мляко, плодов сок и овесени ядки от шкафа, може да забъркате наистина евтина напитка.
Ето и няколко предложения.
СМУТИ ЗА ЗАКУСКА
1 порция, 5 минути
Независимо дали е сезонът на горските плодове или просто имате замразен плик с ягоди, боровинки, къпини, това смути е идеална плодова наслада за сутрин. За тропическа нотка, може да опитате да добавите пъпеш или резен презряло манго вместо банан, или пък добавете кофичка кисело мляко за повече кремообразност.
Продукти:
1 малък узрял банан
140 г боровинки, къпини, малини или ягоди (или смес от тях)
ябълков сок или минерална вода
течен мед
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете банана на кръгчета и го поставете в блендер или кухненски робот. Добавете и горски плодове по ваш избор. Пасирайте до гладкост.
2. Добавете вода или ябълков сок и пасирайте отново. Продължете докато постигнете желаната консистенция.
3. Сервирайте във високи стъклени чаши като поръсите малко дребни плодчета отгоре и поръсите с мед.
СМУТИ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО
1-2 порции, 5 минути
Това смути е само с няколко съставки, но ще ви донесе истинска наслада. Вместо овесено мляко може да използвате друго по ваш избор. Замразете банана преди да го блиндирате за по-плътна текстура.
Продукти:
200 мл овесено мляко
1 банан
20 г фъстъчено масло
1 с.л. овесени ядки
щипка канела
щипка смлян бахар
щипка индийско орехче
малка шепа кубчета лед
Начин на приготвяне:
1. Поставете всички продукти в блендер (с нож, подходящ за рязане на лед) и пасирайте до гладкост.
2. Сервирайте във високи стъклени чаши.
СМУТИ ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
4 порции, 5 минути
За това супер смути от горски плодове се използва ягодов йогурт и овесени ядки за постигането на по-плътна и носеща наслада текстура. Сервирайте като добавите тънка струйка мед за допълнителна сладост и баланс на по-острия вкус на горските плодове.
Продукти:
450 г замразени горски плодове
450 г ягодов йогурт (0% мазнини)
100 мл прясно мляко
25 г овесена каша
2 с.л. течен мед
Начин на приготвяне:
1. Сипете замразените плодове, йогурта и прясното мляко в блендер и ги разбийте до гладкост.
2. Добавете овесената каша и разбъркайте.
3. Разпределете в 4 стъклени чаши и сервирайте със струйка мед във всяка.
СМУТИ ОТ МОРКОВИ И ПОРТОКАЛ
4 порции (х125 мл), 5 минути
С помощта на това смути от моркови и портокал ще се заредите с витамин С. Тези два евтини продукта са комбинирани с джинджифил и овесени ядки за повече плътност. Ако ви остане смес, замразете я като я сипете във формички за близалки – един бърз десерт.
Продукти:
2 средно големи моркова
2 портокала
2 см корен джинджифил
2 с.л. овесени ядки
100 г лед
Начин на приготвяне:
1. Почистете морковите и ги нарежете на парченца или ги настържете, в зависимост от мощността на блендера ви. Обелете портокалите и ги разделете на резени. Обелете джинджифила и го нарежете на парченца или го настържете.
2. Поставете всички продукти в блендера и пасирайте до гладкост, като добавите 150 мл вода, ако консистенцията е прекалено гъста.
ЧЕРЕШОВО СМУТИ
2-4 порции, 10 минути
Използвайте пакет замразени череши за да добавите витамин С към вашето смути. Това черешово смути има по-гъста текстура благодарение на киселото мляко и банана. Сервирайте с любими ястия за брънч на семейството.
Продукти:
300 г замразени или пресни череши (без костилки)
150 г кисело мляко
1 голям банан
½ ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте до гладкост.
2. Добавете 50-100 мл студена вода, за да получите желаната консистенция и разбийте отново.
3. Охладете смутито за 24 часа. Разбъркайте добре преди да сервирате във високи стъклени чаши.
Източник: https://www.bbcgoodfood.com/