5 идеи за нискобюджетно смути

Сряда 8 май

Снимка: iStock
5 идеи за нискобюджетно смути

 

Обикновено си приготвяме смути за цветно и питателно начало на деня или за следобедно ободряване. Използвайки замразени плодове и зеленчуци, и продукти от хладилника като кисело мляко, плодов сок и овесени ядки от шкафа, може да забъркате наистина евтина напитка.
Ето и няколко предложения.

 

СМУТИ ЗА ЗАКУСКА

1 порция, 5 минути

 

 

Независимо дали е сезонът на горските плодове или просто имате замразен плик с ягоди, боровинки, къпини, това смути е идеална плодова наслада за сутрин. За тропическа нотка, може да опитате да добавите пъпеш или резен презряло манго вместо банан, или пък добавете кофичка кисело мляко за повече кремообразност.

 

Продукти:

1 малък узрял банан

140 г боровинки, къпини, малини или ягоди (или смес от тях)

ябълков сок или минерална вода

течен мед

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете банана на кръгчета и го поставете в блендер или кухненски робот. Добавете и горски плодове по ваш избор. Пасирайте до гладкост.

2. Добавете вода или ябълков сок и пасирайте отново. Продължете докато постигнете желаната консистенция.

3. Сервирайте във високи стъклени чаши като поръсите малко дребни плодчета отгоре и поръсите с мед.

 

СМУТИ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО

1-2 порции, 5 минути

 

 

Това смути е само с няколко съставки, но ще ви донесе истинска наслада. Вместо овесено мляко може да използвате друго по ваш избор. Замразете банана преди да го блиндирате за по-плътна текстура.

 

Продукти:

200 мл овесено мляко

1 банан

20 г фъстъчено масло

1 с.л. овесени ядки

щипка канела

щипка смлян бахар

щипка индийско орехче

малка шепа кубчета лед

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете всички продукти в блендер (с нож, подходящ за рязане на лед) и пасирайте до гладкост.

2. Сервирайте във високи стъклени чаши.

СМУТИ ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

4 порции, 5 минути

 

 

За това супер смути от горски плодове се използва ягодов йогурт и овесени ядки за постигането на по-плътна и носеща наслада текстура. Сервирайте като добавите тънка струйка мед за допълнителна сладост и баланс на по-острия вкус на горските плодове.

 

Продукти:

450 г замразени горски плодове

450 г ягодов йогурт (0% мазнини)

100 мл прясно мляко

25 г овесена каша

2 с.л. течен мед

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете замразените плодове, йогурта и прясното мляко в блендер и ги разбийте до гладкост.

2. Добавете овесената каша и разбъркайте.

3. Разпределете в 4 стъклени чаши и сервирайте със струйка мед във всяка.

 

 

СМУТИ ОТ МОРКОВИ И ПОРТОКАЛ

4 порции (х125 мл), 5 минути

 

 

С помощта на това смути от моркови и портокал ще се заредите с витамин С. Тези два евтини продукта са комбинирани с джинджифил и овесени ядки за повече плътност. Ако ви остане смес, замразете я като я сипете във формички за близалки – един бърз десерт.

 

Продукти:

2 средно големи моркова

2 портокала

2 см корен джинджифил

2 с.л. овесени ядки

100 г лед

 

Начин на приготвяне:

1. Почистете морковите и ги нарежете на парченца или ги настържете, в зависимост от мощността на блендера ви. Обелете портокалите и ги разделете на резени. Обелете джинджифила и го нарежете на парченца или го настържете.

2. Поставете всички продукти в блендера и пасирайте до гладкост, като добавите 150 мл вода, ако консистенцията е прекалено гъста.

 

ЧЕРЕШОВО СМУТИ

2-4 порции, 10 минути

 

 

Използвайте пакет замразени череши за да добавите витамин С към вашето смути. Това черешово смути има по-гъста текстура благодарение на киселото мляко и банана. Сервирайте с любими ястия за брънч на семейството.

 

Продукти:

300 г замразени или пресни череши (без костилки)

150 г кисело мляко

1 голям банан

½ ч.л. ванилов екстракт

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте до гладкост.

2. Добавете 50-100 мл студена вода, за да получите желаната консистенция и разбийте отново.

3. Охладете смутито за 24 часа. Разбъркайте добре преди да сервирате във високи стъклени чаши.

 

Източник: https://www.bbcgoodfood.com/