3 гурме рецепти за барбекю
Петък 28 юни
СТЕК ОТ РИБА ТОН НА ГРИЛ
4 порции, 15 минути
С тази рецепта можете наистина да впечатлите гостите си на градинско парти. Рибата се пече много кратко, а салатата от авокадо, лук и чушка ще допринесе за изпъкването на вкуса на рибата.
Купете рибата от проверен магазин, който държи на качеството и произхода на рибата. Трябва да знаете, че колкото по-голяма е рибата тон, толкова по-вкусно е филето.
Продукти:
400 г стек от прясна риба тон
2 с. л. хималайска сол
черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин
нар
2 лайма или 1 лимон
1 авокадо
1 средно голяма глава червен лук
1 червена чушка
Начин на приготвяне:
1. Поставете филетата риба тон в дълбока чиния и ги поръсете със сол, черен пипер, зехтин, 2 с.л. сок от лимон и лайм. Оставете да престои 30 минути.
2 . През това време пригответе салатата. Обелете и нарежете лука и авокадото на дребно. Чушката също нарежете на малки кубчета, като отстраните дръжката и семките. Сложете продуктите в купа и добавете зърната нар. Овкусете с 2 с.л. зехтин и 3 с.л. сок от лимон.
3. Поставете филето риба върху загрята скара. Гответе по 1 минута от всяка страна. Ако предпочитате рибата да е по-изпечена, увеличете времето на готвене на 2-3 минути от всяка страна.
4. Оставете стековете риба тон да починат 10 минути. След това го нарежете.
5. Сервирайте печеното филе със салата, за предпочитане в тъмни на цвят чинии.
ПЕЧЕНИ ПРАСКОВИ И АСПЕРЖИ СЪС ЗЕЛЕН СОС РОМЕСКО
2 порции, 45 минути
Тази салата съчетава печени на барбекю нектарини и аспержи със сос Ромеско. Сосът е с пушен, остър и приятно горчив вкус, който допринася за комплексността на ястието.
Вместо червен сос Ромеско, в тази рецепта сосът е със зелен цвят, тъй като е приготвен с печени зелени, а не червени чушки. Сосът е подходящ като основа за летни салати, приготвени на барбекю, но също така и за поръсване върху печен праз или пресен лук.
Салатата е напълно веган, но може да бъде съчетана добре и със саламурено сирене или моцарела.
Продукти:
1 връзка аспержи
2 узрели нектарини
зехтин
сол
За соса Ромеско:
3 зелени чушки
1 филия бял хляб
1 с.л. печени бадеми
1 с.л. оцет от шери
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер
лимонов сок
шепа босилек
За доматите:
150 г чери домати (жълти и червени)
морска сол
черен пипер
оцет от шери
За сервиране:
½ глава червен лук
биволска моцарела
листа босилек
Начин на приготвяне:
1. Загрейте барбекюто на около 200 градуса за готвене на директна топлина.
2. Поръсете зелените чушки с 1 с.л. олио и хубаво го втрийте по цялата им повърхност. Изпечете ги върху скарата, като ги обръщате от всички страни. Изпечените чушки поставете в купа и покрийте с прозрачно фолио.
3. Поставете небелените скилидки чесън върху барбекюто и ги обръщайте от всички страни, докато се появят черни петна, не го печете прекалено дълго. Щом изстинат, обелете скилидките.
4. Обелете и изстиналите печени чушки, като отстраните и дръжката и семките. Поставете печените чушки в блендер заедно с печения чесън, хляба, бадемите, оцета, зехтина и листата босилек (ако използвате) и пасирайте до гладкост.
5. Добавете сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
6. Отрежете долната твърда част на аспержите и ги сложете в купа заедно с измитите и нарязани не резени нектарини. Поръсете с малко зехтин и морска сол и разбъркайте добре. Поставете аспержите и нектарините върху барбекюто и гответе докато омекнат, но не прекалено, като ги обръщате от всички страни.
7. Разрежете чери доматчетата на половинки и ги овкусете със сол, черен пипер и оцет. Разбъркайте.
8. Разпределете соса Ромеско на дъното на чинии за салата, върху него подредете печени аспержи и нектарини, чери домати, нарязан на полумесеци лук (предварително изкиснат в студена вода за 30 минути) и накъсани листенца босилек. Поръсете със зехтин за завършек.
ПЕЧЕНО РЕЗЕНЕ С ДРЕСИНГ ОТ ЧЕРНИ МАСЛИНИ
4 порции, 20 минути
Нарязаният, печен на скара фенхел се превръща в чудесна салата с дресинг от маслини, магданоз, босилек и чесън.
Продукти:
2 глави резене
1 ½ с.л. зехтин
2 с.л. маслини Каламата
1 скиилидка чесън
1 лимон, сок
шепа листа магданоз и босилек
Начин на приготвяне:
1. Загрейте барбекюто.
2. Нарежете резенето на големи резени и го поръсете с 1 с.л. зехтин. Разбъркайте добре. Гответе по 5 минути от всяка страна върху скарата.
3. За дресинга нарежете на ситно маслините (без костилки). Смачкайте скилидката чесън на паста и я добавете при маслините заедно с нарязаните на ситно магданоз и босилек. Разбъркайте и добавете лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Разбъркайте отново.
4. Подредете печеното резене в голяма чиния и залейте с дресинга. Поднесете салатата топла или на стайна температура.