3 гурме рецепти за барбекю

Петък 28 юни

Снимка: iStock
3 гурме рецепти за барбекю

 

СТЕК ОТ РИБА ТОН НА ГРИЛ

4 порции, 15 минути

 

 

С тази рецепта можете наистина да впечатлите гостите си на градинско парти. Рибата се пече много кратко, а салатата от авокадо, лук и чушка ще допринесе за изпъкването на вкуса на рибата.

Купете рибата от проверен магазин, който държи на качеството и произхода на рибата. Трябва да знаете, че колкото по-голяма е рибата тон, толкова по-вкусно е филето.

 

Продукти:

400 г стек от прясна риба тон

2 с. л. хималайска сол

черен пипер на вкус

2 с. л. зехтин

нар

2 лайма или 1 лимон

1 авокадо

1 средно голяма глава червен лук

1 червена чушка

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете филетата риба тон в дълбока чиния и ги поръсете със сол, черен пипер, зехтин, 2 с.л. сок от лимон и лайм. Оставете да престои 30 минути.

2 . През това време пригответе салатата. Обелете и нарежете лука и авокадото на дребно. Чушката също нарежете на малки кубчета, като отстраните дръжката и семките. Сложете продуктите в купа и добавете зърната нар. Овкусете с 2 с.л. зехтин и 3 с.л. сок от лимон.

3. Поставете филето риба върху загрята скара. Гответе по 1 минута от всяка страна. Ако предпочитате рибата да е по-изпечена, увеличете времето на готвене на 2-3 минути от всяка страна.

4. Оставете стековете риба тон да починат 10 минути. След това го нарежете.

5. Сервирайте печеното филе със салата, за предпочитане в тъмни на цвят чинии.

 

ПЕЧЕНИ ПРАСКОВИ И АСПЕРЖИ СЪС ЗЕЛЕН СОС РОМЕСКО

2 порции, 45 минути

 


Тази салата съчетава печени на барбекю нектарини и аспержи със сос Ромеско. Сосът е с пушен, остър и приятно горчив вкус, който допринася за комплексността на ястието.

Вместо червен сос Ромеско, в тази рецепта сосът е със зелен цвят, тъй като е приготвен с печени зелени, а не червени чушки. Сосът е подходящ като основа за летни салати, приготвени на барбекю, но също така и за поръсване върху печен праз или пресен лук.

Салатата е напълно веган, но може да бъде съчетана добре и със саламурено сирене или моцарела.

 

Продукти:

1 връзка аспержи

2 узрели нектарини

зехтин

сол

За соса Ромеско:

3 зелени чушки

1 филия бял хляб

1 с.л. печени бадеми

1 с.л. оцет от шери

2 скилидки чесън

3 с.л. зехтин

сол и черен пипер

лимонов сок

шепа босилек

За доматите:

150 г чери домати (жълти и червени)

морска сол

черен пипер

оцет от шери

За сервиране:

½ глава червен лук

биволска моцарела

листа босилек

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте барбекюто на около 200 градуса за готвене на директна топлина.

2. Поръсете зелените чушки с 1 с.л. олио и хубаво го втрийте по цялата им повърхност. Изпечете ги върху скарата, като ги обръщате от всички страни. Изпечените чушки поставете в купа и покрийте с прозрачно фолио.

3. Поставете небелените скилидки чесън върху барбекюто и ги обръщайте от всички страни, докато се появят черни петна, не го печете прекалено дълго. Щом изстинат, обелете скилидките.

4. Обелете и изстиналите печени чушки, като отстраните и дръжката и семките. Поставете печените чушки в блендер заедно с печения чесън, хляба, бадемите, оцета, зехтина и листата босилек (ако използвате) и пасирайте до гладкост.

5. Добавете сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

6. Отрежете долната твърда част на аспержите и ги сложете в купа заедно с измитите и нарязани не резени нектарини. Поръсете с малко зехтин и морска сол и разбъркайте добре. Поставете аспержите и нектарините върху барбекюто и гответе докато омекнат, но не прекалено, като ги обръщате от всички страни.

7. Разрежете чери доматчетата на половинки и ги овкусете със сол, черен пипер и оцет. Разбъркайте.

8. Разпределете соса Ромеско на дъното на чинии за салата, върху него подредете печени аспержи и нектарини, чери домати, нарязан на полумесеци лук (предварително изкиснат в студена вода за 30 минути) и накъсани листенца босилек. Поръсете със зехтин за завършек.

 

ПЕЧЕНО РЕЗЕНЕ С ДРЕСИНГ ОТ ЧЕРНИ МАСЛИНИ

4 порции, 20 минути

 

 

Нарязаният, печен на скара фенхел се превръща в чудесна салата с дресинг от маслини, магданоз, босилек и чесън.

 

Продукти:

2 глави резене

1 ½ с.л. зехтин

2 с.л. маслини Каламата

1 скиилидка чесън

1 лимон, сок

шепа листа магданоз и босилек

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте барбекюто.

2. Нарежете резенето на големи резени и го поръсете с 1 с.л. зехтин. Разбъркайте добре. Гответе по 5 минути от всяка страна върху скарата.

3. За дресинга нарежете на ситно маслините (без костилки). Смачкайте скилидката чесън на паста и я добавете при маслините заедно с нарязаните на ситно магданоз и босилек. Разбъркайте и добавете лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Разбъркайте отново.

4. Подредете печеното резене в голяма чиния и залейте с дресинга. Поднесете салатата топла или на стайна температура.