5 рецепти, подходящи за къмпинг

Вторник 25 юли

Снимка: iStock
5 рецепти, подходящи за къмпинг

 

Къмпингуването е страхотен начин за прекарване на дългите и горещи летни дни. Независимо дали ще изберете то да е до река, езеро, язовир или до морето, удоволствието да си приготвите нещо за хапване сами, навън сред природата е несравнимо с нищо друго. Ако готвите на жив огън, бъдете много внимателни и пазете гората.
Тук ви предлагаме 5 вкусни и лесни рецепти за приготвяне, за които могат да се направят предварително заготовки, а след това да бъдат пренасяни и съхранявани в кутии.

 

САЛАТА ОТ ПАСТА И ПЕСТО

6 порции, 22 минути

Насладете се на тази салата с паста, зеленчуци и песто. Салатата е подходяща за бърз обяд или за пикник.

 

Продукти:

400 г дребна паста

200 мл заквасена сметана

4 с.л. прясно песто

½ краставица

16 чери доматчета

200 г замразен грах

шепа листенца босилек

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете пастата „ал денте“ в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете я и я поставете в голяма купа. Добавете заквасената сметана и прясното песто. Разбъркайте добре и оставете да изстине.

2. Към охладената паста добавете нарязаната на малки кубчета обелена краставица, разрязаните на четвъртинки чери домати, граха и листенцата босилек. Овкусете с малко сол и черен пипер и разбъркайте добре.

 

ЯХНИЯ ОТ ПУШЕН БОБ С КЮФТЕНЦА ОТ НАДЕНИЦА

4 порции, 45 минути

Готвенето в един съд е идеално за приготвянето на храна на къмпинг. Необходимите продукти за тази рецепта са такива, които трябва да имате в шкафа и лесно може да се увеличава количеството им, за да приготвите повече порции.

 

Продукти:

6 свински наденички

2 с.л. олио

1 глава лук

2 с.л. смес от подправки за фахитас*

1 с.л. захар

1 с.л. оцет

400 г нарязани домати от консерва или пасата

шепа магданоз или кориандър

2 консерви х 400 г боб канелини

 

Начин на приготвяне:

1. Разрежете обвивката на всяка наденичка и от месото и оформете 4 еднакви топки. Изпържете топчетата от наденички в огнеупорна тенджера или дълбок тиган с 1 с.л. олио, за около 8 минути, като ги обръщате от всички страни.

2. Добавете нарязания на ситно лук и втората лъжица олио. Гответе 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и нарязания на ситно чесън и гответе още 2 минути. Добавете 1 с.л. захар и сместа от подправки. Гответе минута, при непрекъснато разбъркване. Добете оцета, доматите и 400 мл вода (1 празна консерва). След това добавете прецедения боб. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри 15-20 минути, докато се сгъсти.

3. Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине. Поръсете с нарязан магданоз или кориандър. Поднесете с хрупкав хляб или печени цели картофи.

Може да приготвите ястието до 3 дни предварително и да го съхранявате в хладилник.

 

*За сместа от подправки смесете по 1 с.л смлян кимион, пушен червен пипер и сушен риган заедно с по 1 ч.л. лют червен пипер и чеснова сол. Ще получите двойно повече от необходимото за приготвянето на бобената яхния, но запазете останалата смес в бурканче и използвайте за овкусяване на свинско, риба, пиле, зеленчуци и халуми.

 

ЛЕСНИ PATATAS BRAVAS*

2 порции, 25 минути

Пригответе тази бърза и лесна версия на класическото испанско тапас ястие с пържени пресни картофи и чоризо в пикантен доматен сос.

 

Продукти:

175 г чоризо

350 г пресни картофи

½ ч.л. семена кимион

1 червена люта чушка

1 скилидка чесън

400 г нарязани домати от консерва

 

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чоризото на кръгчета и го изпържете в сух загрят тиган за около минута. Добавете нарязаните на кръгчета пресни картофи и гответе 5 минути, до златисто.

2. Добавете семената кимион, разрязаната наполовина и без семки люта чушка, както и нарязаната на тънки филийки скилидка чесън и гответе още 2 минути. Изсипете консервата нарязани домати и оставете соса ястието да къкри за 10-15 минути, докато картофите омекнат.

 

 

ОВЕСЕНИ ЯДКИ С ПЛОДОВЕ

1 порция, 10 минути

Адаптирайте тази рецепта по ваш вкус. Може да добавите сушени плодове, семена, ядки, настъргана ябълка или круша или пък нарязани тропически плодове, за да получите една наистина здравословна закуска.

 

Продукти:

¼ ч.л. смляна канела

50 г овесени ядки

2 с.л. кисело мляко

50 г горски плодове

мед

½ с.л. тахан (например бадемов)

 

Начин на приготвяне:

1. Предишната вечер в купичка сипете овесените ядки и добавете канелата и щипка сол. Залейте със 100 мл вода или прясно мляко и разбъркайте.

2. На сутринта добавете още малко течност, ако е необходимо. Гарнирайте с кисело мляко, горски плодове, лъжица мед и лъжица тахан.

 

ЛЕСНИ ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ

25 бр., 10-15 минути

Опитайте тази базова рецепта за шоколадови бисквити, с която ще имате сигурен резултат. Може да приготвите сместа 2 дни предварително и да я съхранявате в хладилник.

Продукти:

250 г меко масло

350 г светлокафява захар

2 големи яйца

350 г брашно с набухвател

100 г какао

200 г шоколадов чипс или нарязан шоколад

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа разбийте маслото със захарта заедно с щипка сол до получаването на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и продължете да разбивате. Пресейте брашното и какаото и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете шоколадовия чипс.

2. В плоска тава, постлана с хартия за печене, сипвайте по 2 с.л. от сместа за 1 бисквита, на достатъчно разстояние една от друга. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 12-15 минути. Оставете бисквитите да изстинат леко и ги поднесете още топли или пък напълно изстинали. Съхранявайте бисквитите в метална кутия до 3 дни.

 

Източник: https://www.bbcgoodfood.com/