Кафяво масло (Beurre noisette)

Четвъртък 8 октомври

Кафяво масло (Beurre noisette)

 

Време за приготвяне: 8 минути

Количество: 1 ч.ч.

 

Кафявото масло придава невероятен, препечен, орехов вкус на всяка рецепта. Техниката за приготвянето му е лесна, а възможностите за употребата на кафяво масло са безкрайни.

Кафявото масло обогатява вкуса на всяка рецепта, в която трябва да бъде използвано масло, от солени ястия като паста, месо, зеленчуци, сосове до десерти, като сладки, кексове и торти.

 

Продукти:

1 ч.ч. (220 г) висококачествено безсолно масло

 

Начин на приготвяне:

1. Подгответе си необходимите продукти.

2. Нарежете маслото на кубчета, това ще спомогне за равномерното му разтопяване и покафеняване. Изберете съд от неръждаема стомана или от друг светъл материал. Светлият материал позволява по-лесно да се следи промяната в цвета на маслото и да се проверява готовността му. Ако използвате тиган с тъмно незалепващо покритие, промяната в цвета на топящото се масло ще бъде по-трудно забележима.

3. Започнете да разтопявате маслото на умерена температура. Използвайте безсолно масло, тъй като това с добавена сол образува много повече пяна, което ще попречи да се проследи променята в цвета му. Освен това, използването безсолно масло ви позволява да го овкусите според указанията в конкретната рецепта, в която ще използвате кафявото масло.

4. Загрейте маслото докато то напълно се разтопи, за около 1 минута. Маслото ще изглежда мътно и бледо на цвят. Докато маслото се разтопява, разбърквайте внимателно с помощта на дървена лъжица или шпатула, за да не загори.

5. Докато маслото се разтопява, то ще започне да пръска. Това показва, че водата, която се съдържа в него се изпарява и мазнината започва да изплува на повърхността. На този етап е важно да разбърквате често, но много внимателно. Ще забележите, че цветът на маслото се променя в светлозлатист. Ще започне да изглежда по-жълто и по-прозрачно. Ако маслото пръска прекалено много, намалете силата на огъня. Ще отнеме около 4 минути, докато пръскането спре.