Как да изсушим праскови
Сряда 11 септември
Дехидратираните праскови са пълни с витамини и са вкусна и лесно преносима закуска. Тези малки хапки са подходящи също за добавяне в сладкиши, кексове, пайове, мъфини, барчета гранола, а могат да се използват и като декорации за кексчета и топинги за кисело мляко или сладолед. Тъй като дехидратираните плодове са много богати на хранителни вещества и имат по-високо съдържание на захар от еквивалентното парче пресен плод, имайте предвид тяхното калорично съдържание, ако сте на диета или трябва да поддържате захарта си под контрол.
Колкото по-узрели и вкусни са пресните праскови, които ще използвате за изсушаване, толкова по-вкусни ще са и сушените праскови. Препоръчваме да използвате сорт праскови с лесно отделяща се костилка.
Сушени праскови
8 порции, 36 ч. и 25 мин.
Ще ви бъдат необходими следните неща:
Електрически дехидратор
Кутия/Буркан с херметическо затваряне
Продукти:
8 ч.ч. вода
3 с.л. оцет или лимонов сок
2.7 - 3 кг узрели, твърди праскови
Начин на приготвяне:
1. Измийте прасковите.
2. Смесете оцета и водата в стъклена или керамична купа. Разбъркайте и оставете настрани
3. Поставете голяма тенджера с вода да заври на висока температура.
4. С помощта на малък остър нож разрежете долната част на всяка праскова под формата на кръст.
5. Пригответе голяма купа със студена вода и кубчета лед.
6. Поставете прасковите във врящата вода за 1 минута. Извадете ги с помощта на решетеста лъжица и ги прехвърлете в купата със студена вода и лед. Оставете ги за 2-3 минути, докато се охладят.
7. Обелете прасковите – бланширането спомага за лесното обелване. Поставете обелените праскови в купата с оцета и водата.
8. След това отстранете костилките на всяка праскова, като ги разполовявате. Нарежете всяка половинка на резени с дебелина от ½ см. Поставете резените праскови в цедка и ги изцедете добре.
9. Подредете резените в тавите на дехидратор, като оставите по 1 см разстояние между тях. Нагласете дехидратора на 60 градуса. Процесът по изсушаване на прасковите ще отнеме между 8 и 36 часа, в зависимост от дебелината резените. При допир резените трябва да са абсолютно изсъхнали, но гъвкави. Трудно е да се прецени дали прасковите са напълно дехидратирани докато те не изстинат. Затова изключете уреда за сушене и го отворете. Когато плодовете получат необходимата текстура, оставете резените праскови за 20-30 минути така.
Дори след правилно изсушаване на прасковите, е възможно все още да има остатъчна влага в плодовете, която не можете да усетите. Тя, обаче, не би трябвало да попречи на съхраняването на сушените плодове без появата на плесени, но по-добре е да изпълните и следващите няколко стъпки, за да сте сигурни, че разполагате с качествен продукт.
Поставете охладените, изсушени резени праскови в стъклени буркани, като напълните бурканите само до 2/3 от обема им. Затворете бурканите. В продължение на 1 седмица, разклащайте бурканите по няколко пъти на ден. Този процес помага за преразпределянето на парченцата, както и на останалата влага в тях.
Ако се появи конденз по стените на бурканите, плодовете все още не са изсушени достатъчно добре и трябва да се върнат обратно в дехидратора за няколко часа. Използвайте същата температура, както при първоначалния процес на дехидратация.
Престоялите 1 седмица в буркани праскови прехвърлете в други буркани, като вече може да ги напълните догоре. Правилно съхранявани на стайна температура, прасковите трябва да издържат между 6 и 12 месеца.
Съвет
Дехидратирането отнема време, затова не се изкушавайте да ускорите процеса като увеличите температурата, например. По-дълго време на по-ниска температура дава по-добри резултати.
Източник: https://www.thespruceeats.com/