3 рецепти за гофрети

Сряда 28 май

Снимка: iStock
3 рецепти за гофрети

 

Белгийски гофрети

8 порции, 20 минути + престояване

 В тази рецепта за класически белгийски гофрети се използва мая вместо бакпулвер, който се използва по-често, затова те са изключително леки и пухкави. Сервират се с бита сметана, кленов сироп и горски плодове за закуска, брънч или десерт.

 

Продукти:

180 г брашно

20 г семолина (фин пшеничен грис)

3 г суха мая

20 г захар

щипка сол

1 яйце на стайна температура

250 г прясно мляко

50 г масло

 

За сервиране:

бита сметана

кленов сироп

боровинки, малини и къпини

пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. Пресейте сухите съставки в голяма купа и ги разбъркайте.

2. Загрейте прясното мляко на умерен огън до достигане на температура от 40 градуса. Дръпнете го от котлона, добавете маята и оставете настрани за 10 минути, за да се активира тя.

3. Разбийте яйцата в друга купа и ги добавете към прясното мляко с маята. Добавете и предварително разтопеното масло. Разбъркайте.

4. Оформете кладенче по средата на сухите съставки и в него изсипете течните съставки. Разбъркайте до хомогенност. Оставете сместа на стайна температура за 2 часа или в хладилник за една нощ. Сместа може да се използва и веднага, но гофретите няма да са толкова пухкави.

5. Загрейте силно уреда за гофрети. С помощта на черпак сипете от сместа във формите за гофрети, затворете капака и печете 3-5 минути. Времето зависи от уреда. Поддържайте готовите гофрети топли във фурната, ако ги правите на порции.

6. Сервирайте гофретите топли с бита смета, горски плодове и кленов сироп. Поръсете с пудра захар.

 

 

Гофрети с чедър и див лук

8 порции, 30 минути

 

Хрупкави отвън и пухкави отвътре, тези солени гофрети с чедър и див лук са идеални за брънч. Сервирайте ги, намазани с масло и малко шунка или пържено яйце за вегетарианците.

 

Продукти:

240 г брашно

20 г семолина

2 ч.л. бакпулвер

150 г зрял чедър (настърган)

шепа див лук (нарязан на ситно)

2 яйца

100 г безсолно масло (разтопено)

460 г пълномаслено прясно мляко

щипка сол

смлян черен пипер

 

За сервиране:

масло

шунка или пържени яйца

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете брашното, семолината, бакпулвера, настъргания чедър и нарязания див лук (запазете щипка от него за гарниране) в купа и разбъркайте съставките добре.

2. Разбийте яйцата в друга купа и добавете млякото и разтопеното масло. Овкусете със сол и черен пипер, след това постепенно добавете сухите съставки. Разбъркайте докато получите гладка смес.

3. Загрейте уреда за гофрети до максимална температура. С помощта на черпак сипете от сместа във формите, захлупете с капака и гответе до хрупкавост и златист цвят на гофретите, около 5 минути.

4. Сервирайте гофретите топли, с много масло и шунка, пържено яйце или допълнително сирене. Поръсете с див лук.

 

Гофрети с фъстъчено масло

4 порции, 25 минути

 

 

Ако сте фен на фъстъченото масло, тази рецепта е точно за вас! Гладкото, кремообразно фъстъчено масло се намазва върху гофретите и им предава не само сладък и ядков вкус, но и копринено-пухкава текстура. Предлагаме ви да ги гарнирате с още фъстъчено масло, печени фъстъци за хрупкавост, банани и мед.

 

Продукти:

150 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

3 с.л. захар

Щипка сол

2 с.л. фъстъчено масло

50 г масло (разтопено)

2 яйца

200 мл прясно мляко

 

За сервиране:

фъстъчено масло (гладко или с парченца фъстъци)

2 банана

шепа фъстъци (печени безсолни)

мед

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете брашното, бакпулвера и солта в купа. Разбъркайте.

2. В друга купа сипете фъстъченото масло и разтопеното масло и разбъркайте добре. След това добавете яйцата, разбийте ги. Накрая добавете млякото и разбъркайте.

3. Бавно добавете сместа от течни съставки към сухите съставки и разбъркайте докато получите гладка смес.

4. Загрейте силно уред за гофрети. С помощта на черпак сипете от сместа във формите и затворете капака. Гответе около 5 минути, докато гофретите станат хрупкави и златисти.

5. Намажете топлите гофрети с фъстъчено масло, върху него подредете кръгчета банан. Поръсете с натрошени фъстъци и струйка мед.

 

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/