3 рецепти за гофрети
Сряда 28 май

Белгийски гофрети
8 порции, 20 минути + престояване
В тази рецепта за класически белгийски гофрети се използва мая вместо бакпулвер, който се използва по-често, затова те са изключително леки и пухкави. Сервират се с бита сметана, кленов сироп и горски плодове за закуска, брънч или десерт.
Продукти:
180 г брашно
20 г семолина (фин пшеничен грис)
3 г суха мая
20 г захар
щипка сол
1 яйце на стайна температура
250 г прясно мляко
50 г масло
За сервиране:
бита сметана
кленов сироп
боровинки, малини и къпини
пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Пресейте сухите съставки в голяма купа и ги разбъркайте.
2. Загрейте прясното мляко на умерен огън до достигане на температура от 40 градуса. Дръпнете го от котлона, добавете маята и оставете настрани за 10 минути, за да се активира тя.
3. Разбийте яйцата в друга купа и ги добавете към прясното мляко с маята. Добавете и предварително разтопеното масло. Разбъркайте.
4. Оформете кладенче по средата на сухите съставки и в него изсипете течните съставки. Разбъркайте до хомогенност. Оставете сместа на стайна температура за 2 часа или в хладилник за една нощ. Сместа може да се използва и веднага, но гофретите няма да са толкова пухкави.
5. Загрейте силно уреда за гофрети. С помощта на черпак сипете от сместа във формите за гофрети, затворете капака и печете 3-5 минути. Времето зависи от уреда. Поддържайте готовите гофрети топли във фурната, ако ги правите на порции.
6. Сервирайте гофретите топли с бита смета, горски плодове и кленов сироп. Поръсете с пудра захар.
Гофрети с чедър и див лук
8 порции, 30 минути
Хрупкави отвън и пухкави отвътре, тези солени гофрети с чедър и див лук са идеални за брънч. Сервирайте ги, намазани с масло и малко шунка или пържено яйце за вегетарианците.
Продукти:
240 г брашно
20 г семолина
2 ч.л. бакпулвер
150 г зрял чедър (настърган)
шепа див лук (нарязан на ситно)
2 яйца
100 г безсолно масло (разтопено)
460 г пълномаслено прясно мляко
щипка сол
смлян черен пипер
За сервиране:
масло
шунка или пържени яйца
Начин на приготвяне:
1. Поставете брашното, семолината, бакпулвера, настъргания чедър и нарязания див лук (запазете щипка от него за гарниране) в купа и разбъркайте съставките добре.
2. Разбийте яйцата в друга купа и добавете млякото и разтопеното масло. Овкусете със сол и черен пипер, след това постепенно добавете сухите съставки. Разбъркайте докато получите гладка смес.
3. Загрейте уреда за гофрети до максимална температура. С помощта на черпак сипете от сместа във формите, захлупете с капака и гответе до хрупкавост и златист цвят на гофретите, около 5 минути.
4. Сервирайте гофретите топли, с много масло и шунка, пържено яйце или допълнително сирене. Поръсете с див лук.
Гофрети с фъстъчено масло
4 порции, 25 минути
Ако сте фен на фъстъченото масло, тази рецепта е точно за вас! Гладкото, кремообразно фъстъчено масло се намазва върху гофретите и им предава не само сладък и ядков вкус, но и копринено-пухкава текстура. Предлагаме ви да ги гарнирате с още фъстъчено масло, печени фъстъци за хрупкавост, банани и мед.
Продукти:
150 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. захар
Щипка сол
2 с.л. фъстъчено масло
50 г масло (разтопено)
2 яйца
200 мл прясно мляко
За сервиране:
фъстъчено масло (гладко или с парченца фъстъци)
2 банана
шепа фъстъци (печени безсолни)
мед
Начин на приготвяне:
1. Сипете брашното, бакпулвера и солта в купа. Разбъркайте.
2. В друга купа сипете фъстъченото масло и разтопеното масло и разбъркайте добре. След това добавете яйцата, разбийте ги. Накрая добавете млякото и разбъркайте.
3. Бавно добавете сместа от течни съставки към сухите съставки и разбъркайте докато получите гладка смес.
4. Загрейте силно уред за гофрети. С помощта на черпак сипете от сместа във формите и затворете капака. Гответе около 5 минути, докато гофретите станат хрупкави и златисти.
5. Намажете топлите гофрети с фъстъчено масло, върху него подредете кръгчета банан. Поръсете с натрошени фъстъци и струйка мед.
Източник: https://www.greatbritishchefs.com/