Как да използваме вътрешността и семките от тиквите след Хелоуин
Четвъртък 7 ноември
Изработването на фенери от тикви е ежегоден обичай около празника Хелоуин. Избирането на идеалната тиква, измислянето на дизайн и самото изрязване са част от вълнуващия процес. Но в един момент трябва да измислим как да оползотворим вътрешността на тиквата и семките ѝ.
Тук ви предлагаме няколко идеи как да използвате семките и вътрешността на тиквите от Хелоуин и да ги превърнете в нещо вкусно.
Направете тиквен бульон
Ако планирате да направите супа от тиква, ризото с тиква, къри с тиква или сос от тиква за паста, можете да подсилите вкуса на ястията като използвате бульон от вътрешността на тиквата. За целта сложете вътрешността на тиквата, заедно със семките в тенджера заедно с глава лук, морков, целина и залейте всичко с вода. Оставете сместа да заври и варете между 30 и 60 минути. Прецедете зеленчуците и пресипете бульона в удобен съд. Съхранявайте в хладилник 2-3 дни или замразете във фризер.
Направете пюре от тиква
За да направите пюрето, използвайте цялата вътрешност на тиквата или тиквите, като отделите семките от нея и ги запазите. Поставете тиквата в тавичка и налейте 2-2.5 см вода на дъното. Печете на 180 градуса във фурната за 60-90 минути, докато тиквата омекне. След това пюрирайте печената тиква с помощта на пасатор. Използвайте пюрето от тиква за приготвянето на хляб с тиква, тиквени мъфини, тиквени сладки, тиквен пай и т.н. Можете да замразите пюрето.
Изпечете тиквените семки
Щом издълбаете тиквените фенери, отделете семките от „месото“ на тиквата. Измийте семките в цедка под течаща вода или ги накиснете във вода за известно време, за да ги почистите добре. Изцедете добре и подсушете с помощта на кухненска кърпа. Поръсете семките с малко зехтин и сол и ги разпределете равномерно в постлана с хартия за печене плоска тавичка. Печете на 150 градуса 35-45 минути, като ги разбъркате 1-2 пъти, за да се изпекат равномерно.
Възможностите за употреба на тиквените семки са почти безкрайни. Можете да ги смесите с подправки или фино настърган пармезан, да ги поръсите със захар или да поръсите мъфини или тиквен кекс с тях, за повече хрупкавост.
Направете овесена каша с тиква
Пюрето от тиква, което ще приготвите от вътрешността на тиквата, може да се използва и като добавка към сутрешната закуска от овесена каша или овесени ядки. Добавете няколко лъжици от тиквеното пюре преди да приготвите овесената каша. Добавете смлени подправки като джинджифил, канела, индийски орехче, бахар или карамфил и разбъркайте. Готовата овесена каша полейте с кленов сироп и поръсете с печени тиквени семки за допълнителна текстура.
Също така може да добавите тиквено пюре към овесени ядки, които накисвате за през нощта във вода или мляко.
Запазете семките за засаждане
Запазването на семки от различни плодове и зеленчуци е добър начин да ги засадите в собствената си градина и да се радвате на реколта през следващия сезон. Трябва да се има предвид, обаче, че хибридните тикви не растат от семки. Затова, ако сте купили тиквата от супермаркет, запазването на семки за засаждане не е добра идея.
Но ако сте закупили тиква от фермерски пазар, спокойно можете да отделите семките, да ги разстелете в тавичка и да ги оставите да изсъхнат, но не на пряка слънчева светлина. След това ги съхранявайте в платнена торбичка и напролет ги засадете в почвата.
Източник: https://www.thespruceeats.com/