Как да направим чипс от алабаш?
Неделя 6 февруари
Алабашът е хрупкав кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Вкусът му наподобява този на броколи и зеле, а текстурата му е твърда. Името му се свързва с двете немски думи „kohl” (зеле) и „rabi” (ряпа).
На българска почва са познати едрият и дребният алабаш като разновидности на зеленчука. Синкавата кора, чиито отенъци преобладават и във виолетовата гама, е характерна за едрия алабаш, а зелената кора – за дребния.
Обичайно алабашът се консумира суров, печен или от туршия. Но от него също така може да се приготви чудесен нисковъглехидратен чипс. Потопен във вкусен дип, чипсът от алабаш се превръща в чудесна закуска между храненията.
Чипс от алабаш
4 човека, 50 мин.
83 kCаl на порция
Продукти:
900 г алабаш
2 ч.л. зехтин
¼ ч.л. сол
1 ч.л. мексиканска подправка Tajin (съдържа лют червен пипер, лайм и морска сол)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 120 градуса.
2. Измийте и почистете с четка алабаша. Отстранете листата и ги запазете. Изрежете по-твърдите части по кората, както и основата на стъблото, което е доста твърдо.
3. С помощта на ренде Мандолина нарежете алабаша на тънки кръгчета. Ако главата алабаш е прекалено голяма, първо я разрежете на по-малки части.
4. Поръсете кръгчетата със зехтин и разбъркайте.
5. Поставете решетка за охлаждане в тава и подредете кръгчетата алабаш върху нея, без да ги застъпвате.
6. Печете 30 минути, като по средата на печеното, обърнете кръгчетата. Печете до златист цвят и лека хрупкавост. Докато изстива, чипсът ще стане още по-хрупкав.
7. Извадете чипса от фурната и поръсете със сол и лютата подправка или лют червен пипер, ако желаете. Сервирайте чипса от алабаш веднага, с дип по ваш вкус.
Съвети:
Може да съхранявате чипса от алабаш в херметически затворен съд до 2 дни, но вкусът му е най-добър, когато е прясно изпечен. Не съхранявайте чипса в хладилник и не го замразявайте.
Листата от алабаша може да използвате по същия начин като листата от цвекло, манголд, спанак и кейл.