Как да направим чипс от алабаш?

Неделя 6 февруари

Как да направим чипс от алабаш?

 

Алабашът е хрупкав кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Вкусът му наподобява този на броколи и зеле, а текстурата му е твърда. Името му се свързва с двете немски думи „kohl” (зеле) и „rabi” (ряпа).

 

 

На българска почва са познати едрият и дребният алабаш като разновидности на зеленчука. Синкавата кора, чиито отенъци преобладават и във виолетовата гама, е характерна за едрия алабаш, а зелената кора – за дребния.

Обичайно алабашът се консумира суров, печен или от туршия. Но от него също така може да се приготви чудесен нисковъглехидратен чипс. Потопен във вкусен дип, чипсът от алабаш се превръща в чудесна закуска между храненията.

 

Чипс от алабаш

4 човека, 50 мин.

83 kCаl на порция

 

Продукти:

900 г алабаш

2 ч.л. зехтин

¼ ч.л. сол

1 ч.л. мексиканска подправка Tajin (съдържа лют червен пипер, лайм и морска сол)

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 120 градуса.

2. Измийте и почистете с четка алабаша. Отстранете листата и ги запазете. Изрежете по-твърдите части по кората, както и основата на стъблото, което е доста твърдо.

3. С помощта на ренде Мандолина нарежете алабаша на тънки кръгчета. Ако главата алабаш е прекалено голяма, първо я разрежете на по-малки части.

4. Поръсете кръгчетата със зехтин и разбъркайте.

5. Поставете решетка за охлаждане в тава и подредете кръгчетата алабаш върху нея, без да ги застъпвате.

6. Печете 30 минути, като по средата на печеното, обърнете кръгчетата. Печете до златист цвят и лека хрупкавост. Докато изстива, чипсът ще стане още по-хрупкав.

7. Извадете чипса от фурната и поръсете със сол и лютата подправка или лют червен пипер, ако желаете. Сервирайте чипса от алабаш веднага, с дип по ваш вкус.

 

Съвети:

Може да съхранявате чипса от алабаш в херметически затворен съд до 2 дни, но вкусът му е най-добър, когато е прясно изпечен. Не съхранявайте чипса в хладилник и не го замразявайте.

Листата от алабаша може да използвате по същия начин като листата от цвекло, манголд, спанак и кейл.