5 идеи за обяд на децата
Понеделник 15 април
Децата имат собствени представи относно това какво представлява страхотния обяд, което от своя страна се превръща в предизвикателство за родителите, които искат те да се хранят здравословно. Ако търсите идеи за питателни ястия за обяд, от които децата ще бъдат доволни и ще изядат с удоволствие, опитайте рецептите по-долу. Успехът с тях е гарантиран. Има рецепти и подходящи за деца вегани или такива, които не ядат яйца, глутен или млечни продукти. Някои от рецептите са подходящи и за обяд в работата на родителите.
Веган азиатска оризова салата
6-8 порции, 25 минути
Тази здравословна оризова салата е пълна със зеленчуци и е чудесен начин за децата вегани и вегетарианци да си доставят енергия за обяд. Кафявият ориз е богат на протеини и фибри, освен това децата обичат хрупкавата му текстура и сладко-соления дресинг. Морковите, граха, целината и чушките и пресния лук правят салатата цветна и свежа, но спокойно може да замените зеленчуците с тези, които предпочита вашето дете.
Продукти:
¼ ч.ч. олио
1 ч.л. морска сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
1 ч.л. захар
1 ч.л. сусумово олио
4 ч.ч. сварен кафяв ориз
1 морков
½ ч.ч. снежен грах
¼ ч.ч. оризов оцет
1 стрък селъри
½ голяма чушка (червена или жълта)
3 стръка пресен лук
½ ч.ч. бейби царевички
2 с.л. нарязан магданоз или кориандър
Начин на приготвяне:
1. В малка куха смесете олиото, солта, черния пипер, захарта и сусамовото олио. Разбийте докато захарта се разтопи.
2. Залейте охладения сварен кафяв ориз, който е поставен в голяма купа. Разбъркайте внимателно и оставете настрани.
3. Сварете на пара, ако желаете, нарязания морков, снежния грах и царевичките, за 1-2 минути, докато започнат да омекват. Прехвърлете ги в купа с леденостудена вода за 1 минута, след това ги презедете добре и ги добавете при ориза. Разбъркайте.
4. Добавете нарязаните на ситно чушка, пресен лук и селъри. Добавете оцета и разбъркайте добре. 5. Поднесете салатата, поръсена с магданоз или кориандър.
Лесни мъфини с кайма
6 порции, 60 минути
Тези мъфини се приготвят от смес за класическо месно руло и ще доставят на децата истинско удоволствие от домашната храна. Топинг сосът с кетчуп също ще привлече вниманието им, а пък това, че могат да обядват, използвайки ръцете си, ще им донесе много забавление.
Продукти:
разтопено масло за намазване
1 с.л. зехтин екстра върджин
½ ч.ч. нарязан на ситно лук
1 скилидка чесън
720 г смляна телешка плешка
1 ч.ч. кетчуп
½ ч.ч. хлебни трохи (от вътрешността)
1 голямо яйце
1 ч.л. сос Уорчестър
¾ ч.л. сол
½ ч.л. ппрясно смлян черен пипер
½ ч.л. сушен риган
½ ч.л. сушена мащерка
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с малко разтопено масло гнездата на форма за мъфини с 12 гнезда.
2. В тиган загрейте зехтина на умерен огън и сотирайте нарязания на ситно лук, докато омекне, за около 3 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и гответе още 1 минута, като разбърквате.
3. В купа смесете каймата с ½ ч.ч. кетчуп, хлебните трохи, разбитото яйце, соса Уорчестър, сол, черен пипер, риган и мащерка. Добавете сотираните лук и чесън и омесете каймата, като внимавате да не я месите прекалено дълго.
4. Напълнете гнездата на формата със сместа. Печете мъфините 20 минути.
5. Сипете по 1 с.л. кетчуп върху всеки мъфин. Върнете тавата във фурната и печете още 5-10 минути. Може да проверите готовността на мъфините с термометър – в центъра на кексчетата температурата трябва да е поне 70 градуса.
Салата с паста, пиле и спанак
4 порции, 20 минути
Изпратете на училище детето си с тази салата с паста, пилешко месо, спанак, домати и други хрупкави зеленчуци. Може да използвате останало печено пилешко месо или месо от консерва. Рецептата е много адаптивна, така че добавете продукти, които детето ви обича.
Продукти:
230 г паста (фусили, пенне, ротини или др.)
1 ½-2 ч.ч. листа спанак
½ червена чушка
12 чери доматчета
¼ ч.ч. нарязан червен лук
1 скилидка чесън
2 ч.ч. нарязано пилешко месо
½ ч.ч. майонеза
1 с.л. бял винен оцет
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. дижонска горчица
1/8 ч.л. прясно смлян черен пипер
щипка сол
½ ч.л. сушен босилек
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете добре и оставете да изстине.
2. Нарежете на едро листата спанак, а червената чушка на малки кубчета.
3. Към пастата добавете спанака, червената чушка, разрязаните на половинки чери доматчета, нарязаните на много ситно лук и чесън. Добавете и нарязаното сварено или печено пилешко месо.
4. В друга купа смесете 1 ч.ч. майонеза с оцет, лимонов сок, горчица, черен пипер и сушен босилек. Разбъркайте добре.
5. Изсипете дресинга при пастата и разбъркайте много добре. Ако е необходимо, добавете още майонеза. Овкусете със сол, ако е необходимо. Поставете салатата поне за 2 часа в хладилник.
Крем супа с шунка
6 порции, 55 минути
Тази крем супа с шунка е все едно да ядете печен пълнен картоф в купа. Напълнете термосите на децата с тази супа, която заедно с шепа крекери ще се превърне в чудесен обяд за училище, особено в по-студените дни. Супата е пълна със зеленчуци, а съдържа и протеини под формата на шунка. Може да я приготвите както на котлон, така и в уред за бавно готвене.
Продукти:
2 с.л. безсолно масло
1 ½-2 ч.ч. нарязан лук
1 ч.ч. нарязана целина
2 големи моркова
450 г шунка
1 скилидка чесън
2 ч.л. зеленчуков бульон
1 ч.ч. вода
4-5 ч.ч. нарязани картофи
3 с.л. брашно
1 ч.ч. течна сметана
1 ч.ч. прясно мляко
сол
прясно смлян черен пипер
2 с.л. нарязан магданоз
За гарниране:
пресен или див лук
сирене Чедър
Начин на приготвяне:
1. В тенджера разтопете маслото. Добавете нарязаните на приблизително еднакви кубчета лук, селъри, моркови и шунка. Гответе 5 минути, докато лукът омекне, като разбърквате от време на време. Добавете нарязания на много ситно чесън и гответе още 1-2 минути.
2. Добавете зеленчуковия бульон, водата и нарязаните на кубчета картофи. Захлупете и гответе около 25 минути, докато картофите се сварят напълно.
3. Разбийте сметаната и брашното в купа, до напълно гладка смес. Добавете сместа в горещата супа. Добавете и прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе докато супата почти заври.
4. С помощта на преса за картофи или вилица намачкайте картофите. Добавете още прясно мляко, ако супата стане прекалено гъста.
5. Сервирайте топлата супа, поръсена с нарязан магданоз, пресен или див лук и малко настъргано сирене Чедър.
Бананов хляб с шоколадови парченца
12 порции, 100 минути
Нежният бананов хляб с шоколадови капки е чудесен начин да използвате презрели банани и да напълните кутията за обяд на детето. Добавете няколко парчета от банановия хляб заедно със сандвич и плод, за да бъде балансирано менюто на детето ви.
Продукти:
1 ¾ ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
8 с.л. безсолно масло (на стайна температура)
¾ ч.ч. захар
2 големи яйца
1 ч.л. ванилова паста
1 ч.ч. пюре от банани (2 големи добре узрели банани)
½ ч.ч. кисело мляко
½ ч.л. настъргана портокалова кора или ½ ч.л. канела
1/3 ч.ч. мини шоколадови капки
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с мазнина форма за хляб (23х13 см).
2. В купа разбъркайте брашното, содата и солта.
3. В друга голяма купа разбийте маслото и захарта, с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава и беда на цвят, около 3 минути. Добавете яйцата, едно по едно, като продължавате да разбивате. След това добавете ваниловата паста. Накрая добавете пюрето от банани, киселото мляко и портокаловата кора или канелата.
4. Добавете брашното на 2-3 пъти към маслената смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Сместа ще се получи гъста.
5. Изсипете сместа във формата. Поръсете шоколадовите капки. Печете банановия хляб около 45 минути, докато клечката, с която проверявате готовността му, излезе чиста.
6. Оставете банановия хляб да изстине във формата 10 минути. След това го извадете върху решетка и го оставете да изстине напълно.
Източник: https://www.thespruceeats.com/