5 идеи за обяд на децата

Понеделник 15 април

Снимка: iStock
5 идеи за обяд на децата

 

Децата имат собствени представи относно това какво представлява страхотния обяд, което от своя страна се превръща в предизвикателство за родителите, които искат те да се хранят здравословно. Ако търсите идеи за питателни ястия за обяд, от които децата ще бъдат доволни и ще изядат с удоволствие, опитайте рецептите по-долу. Успехът с тях е гарантиран. Има рецепти и подходящи за деца вегани или такива, които не ядат яйца, глутен или млечни продукти. Някои от рецептите са подходящи и за обяд в работата на родителите.

 

Веган азиатска оризова салата

6-8 порции, 25 минути


Тази здравословна оризова салата е пълна със зеленчуци и е чудесен начин за децата вегани и вегетарианци да си доставят енергия за обяд. Кафявият ориз е богат на протеини и фибри, освен това децата обичат хрупкавата му текстура и сладко-соления дресинг. Морковите, граха, целината и чушките и пресния лук правят салатата цветна и свежа, но спокойно може да замените зеленчуците с тези, които предпочита вашето дете.

 

Продукти:

¼ ч.ч. олио

1 ч.л. морска сол

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

1 ч.л. захар

1 ч.л. сусумово олио

4 ч.ч. сварен кафяв ориз

1 морков

½ ч.ч. снежен грах

¼ ч.ч. оризов оцет

1 стрък селъри

½ голяма чушка (червена или жълта)

3 стръка пресен лук

½ ч.ч. бейби царевички

2 с.л. нарязан магданоз или кориандър

 

Начин на приготвяне:

1. В малка куха смесете олиото, солта, черния пипер, захарта и сусамовото олио. Разбийте докато захарта се разтопи.

2. Залейте охладения сварен кафяв ориз, който е поставен в голяма купа. Разбъркайте внимателно и оставете настрани.

3. Сварете на пара, ако желаете, нарязания морков, снежния грах и царевичките, за 1-2 минути, докато започнат да омекват. Прехвърлете ги в купа с леденостудена вода за 1 минута, след това ги презедете добре и ги добавете при ориза. Разбъркайте.

4. Добавете нарязаните на ситно чушка, пресен лук и селъри. Добавете оцета и разбъркайте добре. 5. Поднесете салатата, поръсена с магданоз или кориандър.

 

Лесни мъфини с кайма

6 порции, 60 минути

 

Тези мъфини се приготвят от смес за класическо месно руло и ще доставят на децата истинско удоволствие от домашната храна. Топинг сосът с кетчуп също ще привлече вниманието им, а пък това, че могат да обядват, използвайки ръцете си, ще им донесе много забавление.

 

Продукти:

разтопено масло за намазване

1 с.л. зехтин екстра върджин

½ ч.ч. нарязан на ситно лук

1 скилидка чесън

720 г смляна телешка плешка

1 ч.ч. кетчуп

½ ч.ч. хлебни трохи (от вътрешността)

1 голямо яйце

1 ч.л. сос Уорчестър

¾ ч.л. сол

½ ч.л. ппрясно смлян черен пипер

½ ч.л. сушен риган

½ ч.л. сушена мащерка

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с малко разтопено масло гнездата на форма за мъфини с 12 гнезда.

2. В тиган загрейте зехтина на умерен огън и сотирайте нарязания на ситно лук, докато омекне, за около 3 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и гответе още 1 минута, като разбърквате.

3. В купа смесете каймата с ½ ч.ч. кетчуп, хлебните трохи, разбитото яйце, соса Уорчестър, сол, черен пипер, риган и мащерка. Добавете сотираните лук и чесън и омесете каймата, като внимавате да не я месите прекалено дълго.

4. Напълнете гнездата на формата със сместа. Печете мъфините 20 минути.

5. Сипете по 1 с.л. кетчуп върху всеки мъфин. Върнете тавата във фурната и печете още 5-10 минути. Може да проверите готовността на мъфините с термометър – в центъра на кексчетата температурата трябва да е поне 70 градуса.

 

Салата с паста, пиле и спанак

4 порции, 20 минути

 

Изпратете на училище детето си с тази салата с паста, пилешко месо, спанак, домати и други хрупкави зеленчуци. Може да използвате останало печено пилешко месо или месо от консерва. Рецептата е много адаптивна, така че добавете продукти, които детето ви обича.

 

Продукти:

230 г паста (фусили, пенне, ротини или др.)

1 ½-2 ч.ч. листа спанак

½ червена чушка

12 чери доматчета

¼ ч.ч. нарязан червен лук

1 скилидка чесън

2 ч.ч. нарязано пилешко месо

½ ч.ч. майонеза

1 с.л. бял винен оцет

2 с.л. лимонов сок

1 ч.л. дижонска горчица

1/8 ч.л. прясно смлян черен пипер

щипка сол

½ ч.л. сушен босилек

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете добре и оставете да изстине.

2. Нарежете на едро листата спанак, а червената чушка на малки кубчета.

3. Към пастата добавете спанака, червената чушка, разрязаните на половинки чери доматчета, нарязаните на много ситно лук и чесън. Добавете и нарязаното сварено или печено пилешко месо.

4. В друга купа смесете 1 ч.ч. майонеза с оцет, лимонов сок, горчица, черен пипер и сушен босилек. Разбъркайте добре.

5. Изсипете дресинга при пастата и разбъркайте много добре. Ако е необходимо, добавете още майонеза. Овкусете със сол, ако е необходимо. Поставете салатата поне за 2 часа в хладилник.

 

 

 

Крем супа с шунка

6 порции, 55 минути

 

Тази крем супа с шунка е все едно да ядете печен пълнен картоф в купа. Напълнете термосите на децата с тази супа, която заедно с шепа крекери ще се превърне в чудесен обяд за училище, особено в по-студените дни. Супата е пълна със зеленчуци, а съдържа и протеини под формата на шунка. Може да я приготвите както на котлон, така и в уред за бавно готвене.

 

Продукти:

2 с.л. безсолно масло

1 ½-2 ч.ч. нарязан лук

1 ч.ч. нарязана целина

2 големи моркова

450 г шунка

1 скилидка чесън

2 ч.л. зеленчуков бульон

1 ч.ч. вода

4-5 ч.ч. нарязани картофи

3 с.л. брашно

1 ч.ч. течна сметана

1 ч.ч. прясно мляко

сол

прясно смлян черен пипер

2 с.л. нарязан магданоз

 

За гарниране:

пресен или див лук

сирене Чедър

 

Начин на приготвяне:

1. В тенджера разтопете маслото. Добавете нарязаните на приблизително еднакви кубчета лук, селъри, моркови и шунка. Гответе 5 минути, докато лукът омекне, като разбърквате от време на време. Добавете нарязания на много ситно чесън и гответе още 1-2 минути.

2. Добавете зеленчуковия бульон, водата и нарязаните на кубчета картофи. Захлупете и гответе около 25 минути, докато картофите се сварят напълно.

3. Разбийте сметаната и брашното в купа, до напълно гладка смес. Добавете сместа в горещата супа. Добавете и прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе докато супата почти заври.

4. С помощта на преса за картофи или вилица намачкайте картофите. Добавете още прясно мляко, ако супата стане прекалено гъста.

5. Сервирайте топлата супа, поръсена с нарязан магданоз, пресен или див лук и малко настъргано сирене Чедър.

 

Бананов хляб с шоколадови парченца

12 порции, 100 минути

 

Нежният бананов хляб с шоколадови капки е чудесен начин да използвате презрели банани и да напълните кутията за обяд на детето. Добавете няколко парчета от банановия хляб заедно със сандвич и плод, за да бъде балансирано менюто на детето ви.

 

Продукти:

1 ¾ ч.ч. брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

½ ч.л. сол

8 с.л. безсолно масло (на стайна температура)

¾ ч.ч. захар

2 големи яйца

1 ч.л. ванилова паста

1 ч.ч. пюре от банани (2 големи добре узрели банани)

½ ч.ч. кисело мляко

½ ч.л. настъргана портокалова кора или ½ ч.л. канела

1/3 ч.ч. мини шоколадови капки

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с мазнина форма за хляб (23х13 см).

2. В купа разбъркайте брашното, содата и солта.

3. В друга голяма купа разбийте маслото и захарта, с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава и беда на цвят, около 3 минути. Добавете яйцата, едно по едно, като продължавате да разбивате. След това добавете ваниловата паста. Накрая добавете пюрето от банани, киселото мляко и портокаловата кора или канелата.

4. Добавете брашното на 2-3 пъти към маслената смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Сместа ще се получи гъста.

5. Изсипете сместа във формата. Поръсете шоколадовите капки. Печете банановия хляб около 45 минути, докато клечката, с която проверявате готовността му, излезе чиста.

6. Оставете банановия хляб да изстине във формата 10 минути. След това го извадете върху решетка и го оставете да изстине напълно.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/