Как да използваме зелените домати
Петък 10 октомври

Доматите съдържат редица витамини и минерали, които допринасят за отличното функциониране на човешкото тяло. Яденето на домати предотвратява развитието на инфаркти, появата на ракови клетки и промени в структурата на ДНК.
Основната роля в това играе веществото ликопен, характерно за доматените клетки. Най-голямата полза ще бъде използването на домати заедно с растително масло. Зелените домати не правят изключение.
През есента, с наближаването на студовете и сланите, ние започваме да прибираме останалата земеделска продукция от градината. От доматите, вече сме прибрали червените домати и са останали само неузрелите зелени домати, които ще трябва да оберем и съхраним. По-долу ще научите по какъв начин могат да се използват зелените домати.
Един от вариантите е да ги оставим да узреят на топло в някоя стая. Друга опция е да използваме зелените домати за нашите зимни туршии. Трета опция е да направим сладко от зелени домати –изключително приятно на вкус.
Как да узреят зелени домати на стайна температура
Най-лесният начин да узреят доматите е като ги наредим в някоя топла и слънчева стая. Те постепенно ще започнат да придобиват червен цвят. За още по-бърз ефект, добавете няколко узрели червени домати между зелените. По този начин те по-лесно ще узреят.
За най-бързо узряване, обаче, използвайте този метод. Сложете зелените домати в картонена кутия в топла стая и затворете плътно с капака. При своето развитие, доматите отделят етилен, а този безцветен газ ускорява процеса на зреене. В затвореното пространство, концентрацията на газа се повишава, което подпомага по-бързото узряване на доматите.
Ако желаем да забавим възможно най-много узряването на зелените домати, можем да изберем най-здравите домати и да ги завием в хартия. Подреждаме увитите поединично зелени домати в касетки или сандъчета, предварително постлани със слама. Оставяме ги на тъмно и прохладно (10-12 °С) място, например в мазето. По този начин можем да имаме червени домати за Коледа и Нова година.
Как да използваме зелените домати
Можем да съчетаем зелените домати с други зеленчуци в направата на различни туршии. А можем да направим туршия само от зелени домати. Отделно от това, можем да направим лютеница и сладко от излишните зелени домати.
Ето и няколко рецепти:
Мариновани зелени домати
Продукти:
375 г зелени домати, нарязани на кубчета по 5 см
10 г чесън
30 г захар
250 г бял винен оцет
250 мл вода
1 дафинов лист
½ ч.л. зърна черен пипер
¼ ч.л. зърна жълт синап
¼ ч.л. семена кориандър
щипка едър лют червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
1. Доматите се нуждаят от поне седмица за мариноване, така че имайте това предвид. Претеглете празен, чист буркан от 1 литър, след което сложете кубчетата зелени домати в него.
2. Поставете останалите съставки (без солта) в голяма тенджера и оставете сместа да заври. Дръпнете от огъня и оставете да изстине. Залейте подредените домати в бурканите с маринатата.
3. Претеглете буркана отново и извадете първоначалното тегло, за да изчислите теглото на съдържанието, след което разделете това число на 100, за да получите 1% от теглото. Добавете това количество сол към буркана, след което затворете и оставете да се маринова на стайна температура за 1 седмица. Уверете се, че доматите са напълно потопени в течността през цялото време на мариноване (можете да поставите чист камък или тежест върху съдържанието на буркана, за да държите доматите плътно притиснати, ако е необходимо).
4. След отваряне на буркана съхранявайте маринованите домати в хладилник до 3 месеца. Тези домати са фантастични, когато се пасират за салца верде, сервират се със колбаси и сирена или се нарежат на ситно и се използват като добавка в бургери.
Лютеница от зелени домати
Продукти:
2.5 кг зелени домати
3 кг червени чушки
250 мл олио
250 г захар
60 мл оцет
30 г сол
черен пипер
чесън
магданоз
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете зелените домати и червените чушки. Изпечете ги и ги обелете. След това ги нарежете на дребно. Поставете ги в подходящ съд за варене. След около 30 минути прибавете останалите продукти – олиото, захарта, оцета, солта, черния пипер, чесъна (нарязан на ситно).
2. Гответе до желаната готовност на лютеницата. Накрая добавете магданоза, нарязан на дребно. Ако желаете, може да пасирате лютеницата. Готовата лютеница се насипва в бурканчета, които се стерилизират за около 15-20 минути.
Сладко от зелени домати
Продукти:
1 кг зелени домати – 1 кг
1 кг захар – 1 кг
1 бр. ванилия на прах
1 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
1. Почистете семките на зелените домати, като отрежете капачета (до дръжката). Можем да използвате игла за тази цел. Сварете зелените домати в малко вода и ги поставете върху кърпа да се отцедят.
2. Пригответе сироп от 1 литър вода и захарта и сложете вътре зелените домати.
3. Варете на котлона както всички останали сладка. Накрая добавете лъжичката лимонтузу и ванилията и отстранете от огъня.
4. Пресипете изстиналото сладко в чисти и сухи буркани, затворете с капачки и съхранявайте на сухо място.
Потенциални вреди от консумацията на зелени домати
Не трябва да ядете мариновани, осолени или консервирани зелени домати, ако страдате от артрит, подагра или заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система. Освен това, зелените домати съдържат соланин – вещество с токсични свойства. Соланинът в неузрелите домати се съдържа в много променливи количества, чийто диапазон е от 9 до 32 мг на 100 грама домати. За да се натрови даден човек обаче, той трябва да приеме около 200 г соланин. Затова просто не трябва да се прекалява с количеството зелени домати.
Източник: https://kakda.org/; https://www.greatbritishchefs.com/









