5 рецепти за пунш

Петък 22 март

Снимка: iStock
5 рецепти за пунш

 

Организирането на парти е забавно, а сервирането на пунш ще облекчи значително задълженията ви на домакин, за да можете да се насладите на празненството заедно с гостите си. Освен това пуншът е една от най-лесните за приготвяне и най-евтини напитки.

Съществуват най-различни рецепти за пунш – от алкохолни варианти, през безалкохолни, подходящи за деца и неконсумиращи алкохол, до рецепти, включващи сезонни плодове. Независимо какъв пунш ще приготвяте, обърнете специално внимание на допълненията – освен че добавят вкус, плодовете и пресните подправки са финалният щрих, който ще направи пуншът ви по-празничен.

Една кана пунш е подходящо количество за събирания в тесен кръг, с двама-трима гости, но ако организирате по-голямо парти, ще трябва да планирате количеството напитка. Основното правило гласи, че 1 галон (3,800 л) пунш е достатъчен за 10 гости. Ако ще предлагате и други наптики, намалете количеството пунш.

Увеличете или намалете съставките в рецептите, за да приготвите количество според броя гости, които очаквате.

 

Пунш „Джим Бим“ с плодове

10-16 ч.ч., 10 минути

 

 

Ако партито ви предполага консумацията на малко уиски, пробвайте този пунш. Рецептата смесва бърбън с вкус на череша с ягодов ликьор и сок от маракуя. Завършете с шампанско, ягоди и лимонови резени.

 

Продукти:

750 мл черешово уиски

1 ½ ч.ч. ягодов ликьор

¾ ч.ч. сок от маракуя

750 мл шампанско

ягоди

лимонови корички

 

Начин на приготвяне:

1. Налейте черешовото уиски, ягодовия ликьор и сока от маракуя в купа за пунш. Добавете голямо количество лед на кубчета.

2. Поставете бутилката шампанско в съд с лед отстрани.

3. С помощта на черпак насипете от пунша в чаши за шампанско и долейте със студено шампанско.

4. Гарнирайте всяка чаша пунш с ягода или със спирала лимонова кора.

 

Съвет:

За по-евтин вариант на напитката, вместо шампанско използвайте пенливо вино розе.

 

 

Пунш с шампанско и нар

1.900 л, 5 минути

 

 

Пуншът с шампанско придава малко блясък на всеки специален повод. Този пунш с нар и червени боровинки е чудесен и лесен. Всички гости ще харесат съчетанието от двата вида плодов сок с цитрусова водка, канелен сироп и две газирани напитки.

 

Продукти:

сезонни плодове и резени лимон и портокал

1 ч.ч. водка с лимонов вкус

2 ч.ч. сок от нар

1 ½ ч.ч. сок от червени боровинки

3 с.л. лимонов сок

3 с.л. канален сироп

750 мл шампанско

1 ½ ч.ч. джинджифилов ейл

зърна нар

прясна мента

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете големи кубчета лед и нарязани пресни плодове в купа за пунш.

2. Добавете водката, сока от нар, сока от червени боровинки, лимоновия сок и канеления сироп. Разбъркайте добре.

3. Излейте бавно джинджифиловия ейл и шампанското.

4. Гарнирайте със зърна нар, още плодове, листа мента и резени лимон и портокал.

5. Сервирайте в стъклени чаши, като задължително добавите и плодове.

 

Съвет:

Използвайте сухо шампанско, а не сладко.

Налейте шампанското и джинджифиловия ейл в последния момент преди сервиране, за да се запази газирания им вкус.

 

Сангрия с текила

1.900 л, 70 мин

 

 

Ако гостите ви са фенове на текилата, тази рецепта за пунш е идеална. Този пунш е почти като нормална сангрия, но текилата и домашно приготвения сироп от хибискус го превръщат в нещо наистина уникално.

 

За сиропа от хибискус:

¾ ч.ч. вода

¾ ч.ч. захар

1 филтърна торбичка чай хибискус

За сангрията:

1 ½ ч.ч. текила

1 1/1 ч.ч. бяло вино

¾ ч.ч. сироп от хибискус

2с.л. портокалов сок

¼ ч.ч. сок от червени боровинки

½ -1 литър газирана вода

2 портокала, нарязани

1 лимон, нарязан

1 лайм, нарязан

 

Начин на приготвяне:

1. За сиропа от хибискус сипете водата в тенджерка и добавете захарта. Разбъркайте докато тя се разтопи.

2. Дръпнете от огъня и добавете пакетчето чай. Оставете да се запари за 10 минути.

3. Извадете пакетчето чай и оставете сиропа да изстине. Пресипете в бутилка и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.

4. В кана или купа за пунш сипете текилата, бялото вино, сиропа от хибискус, портокаловия сок и сока от червени боровинки. Разбъркайте добре.

5. Добавете кубчета лед и допълнете с газирана вода. Добавете резените портокал, лимон и лайм. Разбъркайте и сервирайте.

 

Пунш Сентениъл

1. 350 л, 24 ч. и 20 мин.

 

 

Звездата в този пунш е уискито с аромат на ананас. Съставките на рецептата включват домашно приготвена инфузия на уиски с ананас, сироп от ананас и кориандър и пюре от ананас. Завършете с карамелизирани лимонови резени и сте готови за парти.

 

Продукти:

За уискито:

1 ¼ ч.ч. уиски

¼ ч.ч. ананас на кубчета

За ананасовия сироп:

½ ч.ч. вода

½ ч.ч. сок от ананас

1 ч.ч. захар

¼ ч.ч. зърна кориандър

За пунша:

2-3 лимона

4 ч.ч. ананас на кубчета

1 ¼ ч.ч. уиски с аромат на ананас

¾ ч.ч. ананасов сироп

¼ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок

 

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма стъклен буркан с винтова капачка поставете предварително обеления и нарязан на кубчета ананас и го залейте с уискито. Разклатете добре и оставете за 24 часа.

2. Прецедете ананаса и пресипете в бутилка ароматизираното уиски.

3. За сиропа с ананас и кориандър сипете водата и ананасовия сок в малка тенджерка и оставете сместа леко да звари. Добавете захарта и разбъркайте докато тя се разтопи. Намалете силата на огъня и добавете зърната кориандър, захлупете съда и варете на слаб огън в продължение на 15 минути.

4. Дръпнете съда от котлона и го оставете дахлупен, докато сиропът изстине. Прецедете в бутилка.

5. Нарежете на тънки резени 2-3 лимона. Загрейте малко олио в тиган и запържете резените в него за около 5 минути, докато омекнат и станата кафяви на цвят. По желание може да добавите малко захар.

6. Пюрирайте 4 ч.ч. пресен ананас в блендер. След това го минете през фина цедка.

7. В купа за пунш смесете ароматизираното уиски, пюрето от ананас, ананасовия сироп с кориандър и лимоновия сок. Разбъркайте и оставете сместа да престои поне 1 час.

8. Преди поднасяне на пунша, добавете кубчета лед в купата. Вместо лед можете да използвате замразени кубчета нанас за по-богат плодов вкус. Гарнирайте с карамелизирани лимонови резени.

9. Налейте пунш в стъклени чаши, пълни с кубчета лед. Украсете с резен карамелизиран лимон.

 

Горещ ябълков сайдер

7 ч.ч., 80 мин

 

 

Горещият сайдер е напитка за студените дни. Напитката съдържа ром, шнапс с вкус на канела и подправки, които добавят невероятен аромат.

 

Продукти:

1 ½ ч.ч. тъмен ром

1 ½ ч.ч. шнапс с канела (Goldschläger Cinnamon Schnapps)

4 ч.ч. ябълков сайдер

4 пръчки канела

6 зърна бахар

10 гвоздейчета карамфил

1 портокал, нарязан

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма тенджера смесете всички съставки. Разбъркайте добре и захлупете. Сложете върху котлон и оставете да звари на бавен огън, като разбърквате от време на време.

2. Намалете силата на огъня, захлупете и оставете да къкри 1-2 часа, като разбърквате от време на време.

3. Пресипете сместа в купа за пунш и сервирайте в чаши за чай. Или дръжте сместа върху котлона и периодично я затопляйте.

 

Съвети:

Рецептата лесно може да се адаптира според броя на гостите – намалете количеството на продуктите за по-малко гости или за домашна консумация в някой снежен ден или увеличете съставките за повече хора. Важното е да запазите съотношението на трите вида напитки.

Може да приготвите този топъл пунш в съд за бавно готвене. Поставете съставките в уреда, разбъркайте и нагласете на най-бавната програма за 2-3 часа. От време на време разбърквайте сместа.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/