5 рецепти за пунш
Петък 22 март
Организирането на парти е забавно, а сервирането на пунш ще облекчи значително задълженията ви на домакин, за да можете да се насладите на празненството заедно с гостите си. Освен това пуншът е една от най-лесните за приготвяне и най-евтини напитки.
Съществуват най-различни рецепти за пунш – от алкохолни варианти, през безалкохолни, подходящи за деца и неконсумиращи алкохол, до рецепти, включващи сезонни плодове. Независимо какъв пунш ще приготвяте, обърнете специално внимание на допълненията – освен че добавят вкус, плодовете и пресните подправки са финалният щрих, който ще направи пуншът ви по-празничен.
Една кана пунш е подходящо количество за събирания в тесен кръг, с двама-трима гости, но ако организирате по-голямо парти, ще трябва да планирате количеството напитка. Основното правило гласи, че 1 галон (3,800 л) пунш е достатъчен за 10 гости. Ако ще предлагате и други наптики, намалете количеството пунш.
Увеличете или намалете съставките в рецептите, за да приготвите количество според броя гости, които очаквате.
Пунш „Джим Бим“ с плодове
10-16 ч.ч., 10 минути
Ако партито ви предполага консумацията на малко уиски, пробвайте този пунш. Рецептата смесва бърбън с вкус на череша с ягодов ликьор и сок от маракуя. Завършете с шампанско, ягоди и лимонови резени.
Продукти:
750 мл черешово уиски
1 ½ ч.ч. ягодов ликьор
¾ ч.ч. сок от маракуя
750 мл шампанско
ягоди
лимонови корички
Начин на приготвяне:
1. Налейте черешовото уиски, ягодовия ликьор и сока от маракуя в купа за пунш. Добавете голямо количество лед на кубчета.
2. Поставете бутилката шампанско в съд с лед отстрани.
3. С помощта на черпак насипете от пунша в чаши за шампанско и долейте със студено шампанско.
4. Гарнирайте всяка чаша пунш с ягода или със спирала лимонова кора.
Съвет:
За по-евтин вариант на напитката, вместо шампанско използвайте пенливо вино розе.
Пунш с шампанско и нар
1.900 л, 5 минути
Пуншът с шампанско придава малко блясък на всеки специален повод. Този пунш с нар и червени боровинки е чудесен и лесен. Всички гости ще харесат съчетанието от двата вида плодов сок с цитрусова водка, канелен сироп и две газирани напитки.
Продукти:
сезонни плодове и резени лимон и портокал
1 ч.ч. водка с лимонов вкус
2 ч.ч. сок от нар
1 ½ ч.ч. сок от червени боровинки
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. канален сироп
750 мл шампанско
1 ½ ч.ч. джинджифилов ейл
зърна нар
прясна мента
Начин на приготвяне:
1. Поставете големи кубчета лед и нарязани пресни плодове в купа за пунш.
2. Добавете водката, сока от нар, сока от червени боровинки, лимоновия сок и канеления сироп. Разбъркайте добре.
3. Излейте бавно джинджифиловия ейл и шампанското.
4. Гарнирайте със зърна нар, още плодове, листа мента и резени лимон и портокал.
5. Сервирайте в стъклени чаши, като задължително добавите и плодове.
Съвет:
Използвайте сухо шампанско, а не сладко.
Налейте шампанското и джинджифиловия ейл в последния момент преди сервиране, за да се запази газирания им вкус.
Сангрия с текила
1.900 л, 70 мин
Ако гостите ви са фенове на текилата, тази рецепта за пунш е идеална. Този пунш е почти като нормална сангрия, но текилата и домашно приготвения сироп от хибискус го превръщат в нещо наистина уникално.
За сиропа от хибискус:
¾ ч.ч. вода
¾ ч.ч. захар
1 филтърна торбичка чай хибискус
За сангрията:
1 ½ ч.ч. текила
1 1/1 ч.ч. бяло вино
¾ ч.ч. сироп от хибискус
2с.л. портокалов сок
¼ ч.ч. сок от червени боровинки
½ -1 литър газирана вода
2 портокала, нарязани
1 лимон, нарязан
1 лайм, нарязан
Начин на приготвяне:
1. За сиропа от хибискус сипете водата в тенджерка и добавете захарта. Разбъркайте докато тя се разтопи.
2. Дръпнете от огъня и добавете пакетчето чай. Оставете да се запари за 10 минути.
3. Извадете пакетчето чай и оставете сиропа да изстине. Пресипете в бутилка и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
4. В кана или купа за пунш сипете текилата, бялото вино, сиропа от хибискус, портокаловия сок и сока от червени боровинки. Разбъркайте добре.
5. Добавете кубчета лед и допълнете с газирана вода. Добавете резените портокал, лимон и лайм. Разбъркайте и сервирайте.
Пунш Сентениъл
1. 350 л, 24 ч. и 20 мин.
Звездата в този пунш е уискито с аромат на ананас. Съставките на рецептата включват домашно приготвена инфузия на уиски с ананас, сироп от ананас и кориандър и пюре от ананас. Завършете с карамелизирани лимонови резени и сте готови за парти.
Продукти:
За уискито:
1 ¼ ч.ч. уиски
¼ ч.ч. ананас на кубчета
За ананасовия сироп:
½ ч.ч. вода
½ ч.ч. сок от ананас
1 ч.ч. захар
¼ ч.ч. зърна кориандър
За пунша:
2-3 лимона
4 ч.ч. ананас на кубчета
1 ¼ ч.ч. уиски с аромат на ананас
¾ ч.ч. ананасов сироп
¼ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. В голяма стъклен буркан с винтова капачка поставете предварително обеления и нарязан на кубчета ананас и го залейте с уискито. Разклатете добре и оставете за 24 часа.
2. Прецедете ананаса и пресипете в бутилка ароматизираното уиски.
3. За сиропа с ананас и кориандър сипете водата и ананасовия сок в малка тенджерка и оставете сместа леко да звари. Добавете захарта и разбъркайте докато тя се разтопи. Намалете силата на огъня и добавете зърната кориандър, захлупете съда и варете на слаб огън в продължение на 15 минути.
4. Дръпнете съда от котлона и го оставете дахлупен, докато сиропът изстине. Прецедете в бутилка.
5. Нарежете на тънки резени 2-3 лимона. Загрейте малко олио в тиган и запържете резените в него за около 5 минути, докато омекнат и станата кафяви на цвят. По желание може да добавите малко захар.
6. Пюрирайте 4 ч.ч. пресен ананас в блендер. След това го минете през фина цедка.
7. В купа за пунш смесете ароматизираното уиски, пюрето от ананас, ананасовия сироп с кориандър и лимоновия сок. Разбъркайте и оставете сместа да престои поне 1 час.
8. Преди поднасяне на пунша, добавете кубчета лед в купата. Вместо лед можете да използвате замразени кубчета нанас за по-богат плодов вкус. Гарнирайте с карамелизирани лимонови резени.
9. Налейте пунш в стъклени чаши, пълни с кубчета лед. Украсете с резен карамелизиран лимон.
Горещ ябълков сайдер
7 ч.ч., 80 мин
Горещият сайдер е напитка за студените дни. Напитката съдържа ром, шнапс с вкус на канела и подправки, които добавят невероятен аромат.
Продукти:
1 ½ ч.ч. тъмен ром
1 ½ ч.ч. шнапс с канела (Goldschläger Cinnamon Schnapps)
4 ч.ч. ябълков сайдер
4 пръчки канела
6 зърна бахар
10 гвоздейчета карамфил
1 портокал, нарязан
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера смесете всички съставки. Разбъркайте добре и захлупете. Сложете върху котлон и оставете да звари на бавен огън, като разбърквате от време на време.
2. Намалете силата на огъня, захлупете и оставете да къкри 1-2 часа, като разбърквате от време на време.
3. Пресипете сместа в купа за пунш и сервирайте в чаши за чай. Или дръжте сместа върху котлона и периодично я затопляйте.
Съвети:
Рецептата лесно може да се адаптира според броя на гостите – намалете количеството на продуктите за по-малко гости или за домашна консумация в някой снежен ден или увеличете съставките за повече хора. Важното е да запазите съотношението на трите вида напитки.
Може да приготвите този топъл пунш в съд за бавно готвене. Поставете съставките в уреда, разбъркайте и нагласете на най-бавната програма за 2-3 часа. От време на време разбърквайте сместа.
Източник: https://www.thespruceeats.com/