5 рецепти за пунш
Петък 23 септември
Организирането на парти е забавно, а сервирането на пунш ще облекчи значително задълженията ви на домакин, за да можете да се насладите на празненството заедно с гостите си. Освен това пуншът е една от най-лесните за приготвяне и най-евтини напитки.
Съществуват най-различни рецепти за пунш – от алкохолни варианти, през безалкохолни, подходящи за деца и неконсумиращи алкохол, до рецепти, включващи сезонни плодове. Независимо какъв пунш ще приготвяте, обърнете специално внимание на допълненията – освен че добавят вкус, плодовете и пресните подправки са финалният щрих, който ще направи пуншът ви по-празничен.
Една кана пунш е подходящо количество за събирания в тесен кръг, с двама-трима гости, но ако организирате по-голямо парти, ще трябва да планирате количеството напитка. Основното правило гласи, че 1 галон (3,800 л) пунш е достатъчен за 10 гости. Ако ще предлагате и други наптики, намалете количеството пунш.
Увеличете или намалете съставките в рецептите, за да приготвите количество според броя гости, които очаквате.
Пунш „Джим Бим“ с плодове
10-16 ч.ч., 10 минути
Ако партито ви предполага консумацията на малко уиски, пробвайте този пунш. Рецептата смесва бърбън с вкус на череша с ягодов ликьор и сок от маракуя. Завършете с шампанско, ягоди и лимонови резени.
Продукти:
750 мл черешово уиски
1 ½ ч.ч. ягодов ликюор
¾ ч.ч. сок от маракуя
750 мл шампанско
ягоди
лимонови корички
Начин на приготвяне:
1. Налейте черешовото уиски, ягодовия ликьор и сока от маракуя в купа за пунш. Добавете голямо количество лед на кубчета.
2. Поставете бутилката шампанско в съд с лед отстрани.
3. С помощта на черпак насипете от пунша в чаши за шампанско и долейте със студено шампанско.
4. Гарнирайте всяка чаша пунш с ягода или със спирала лимонова кора.
Съвет:
За по-евтин вариант на напитката, вместо шампанско използвайте пенливо вино розе.
Пунш с шампанско и нар
1.900 л, 5 минути
Пуншът с шампанско придава малко блясък на всеки специален повод. Този пунш с нар и червени боровинки е чудесен и лесен. Всички гости ще харесат съчетанието от двата вида плодов сок с цитрусова водка, канелен сироп и две газирани напитки.
Продукти:
сезонни плодове и резени лимон и портокал
1 ч.ч. водка с лимонов вкус
2 ч.ч. сок от нар
1 ½ ч.ч. сок от червени боровинки
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. канален сироп
750 мл шампанско
1 ½ ч.ч. джинджифилов ейл
зърна нар
прясна мента
Начин на приготвяне:
1. Поставете големи кубчета лед и нарязани пресни плодове в купа за пунш.
2. Добавете водката, сока от нар, сока от червени боровинки, лимоновия сок и канеления сироп. Разбъркайте добре.
3. Излейте бавно джинджифиловия ейл и шампанското.
4. Гарнирайте със зърна нар, още плодове, листа мента и резени лимон и портокал.
5. Сервирайте в стъклени чаши, като задължително добавите и плодове.
Съвет:
Използвайте сухо шампанско, а не сладко.
Налейте шампанското и джинджифиловия ейл в последния момент преди сервиране, за да се запази газирания им вкус.
Сангрия с текила
1.900 л, 70 мин