5 рецепти за пунш

Петък 23 септември

Снимка: iStock
5 рецепти за пунш

 

Организирането на парти е забавно, а сервирането на пунш ще облекчи значително задълженията ви на домакин, за да можете да се насладите на празненството заедно с гостите си. Освен това пуншът е една от най-лесните за приготвяне и най-евтини напитки.

Съществуват най-различни рецепти за пунш – от алкохолни варианти, през безалкохолни, подходящи за деца и неконсумиращи алкохол, до рецепти, включващи сезонни плодове. Независимо какъв пунш ще приготвяте, обърнете специално внимание на допълненията – освен че добавят вкус, плодовете и пресните подправки са финалният щрих, който ще направи пуншът ви по-празничен.

Една кана пунш е подходящо количество за събирания в тесен кръг, с двама-трима гости, но ако организирате по-голямо парти, ще трябва да планирате количеството напитка. Основното правило гласи, че 1 галон (3,800 л) пунш е достатъчен за 10 гости. Ако ще предлагате и други наптики, намалете количеството пунш.

Увеличете или намалете съставките в рецептите, за да приготвите количество според броя гости, които очаквате.

 

Пунш „Джим Бим“ с плодове

10-16 ч.ч., 10 минути

 

 

Ако партито ви предполага консумацията на малко уиски, пробвайте този пунш. Рецептата смесва бърбън с вкус на череша с ягодов ликьор и сок от маракуя. Завършете с шампанско, ягоди и лимонови резени.

 

Продукти:

750 мл черешово уиски

1 ½ ч.ч. ягодов ликюор

¾ ч.ч. сок от маракуя

750 мл шампанско

ягоди

лимонови корички

 

Начин на приготвяне:

1. Налейте черешовото уиски, ягодовия ликьор и сока от маракуя в купа за пунш. Добавете голямо количество лед на кубчета.

2. Поставете бутилката шампанско в съд с лед отстрани.

3. С помощта на черпак насипете от пунша в чаши за шампанско и долейте със студено шампанско.

4. Гарнирайте всяка чаша пунш с ягода или със спирала лимонова кора.

 

Съвет:

За по-евтин вариант на напитката, вместо шампанско използвайте пенливо вино розе.

 

 

Пунш с шампанско и нар

1.900 л, 5 минути

 

 

Пуншът с шампанско придава малко блясък на всеки специален повод. Този пунш с нар и червени боровинки е чудесен и лесен. Всички гости ще харесат съчетанието от двата вида плодов сок с цитрусова водка, канелен сироп и две газирани напитки.

 

Продукти:

сезонни плодове и резени лимон и портокал

1 ч.ч. водка с лимонов вкус

2 ч.ч. сок от нар

1 ½ ч.ч. сок от червени боровинки

3 с.л. лимонов сок

3 с.л. канален сироп

750 мл шампанско

1 ½ ч.ч. джинджифилов ейл

зърна нар

прясна мента

 

Начин на приготвяне:

1. Поставете големи кубчета лед и нарязани пресни плодове в купа за пунш.

2. Добавете водката, сока от нар, сока от червени боровинки, лимоновия сок и канеления сироп. Разбъркайте добре.

3. Излейте бавно джинджифиловия ейл и шампанското.

4. Гарнирайте със зърна нар, още плодове, листа мента и резени лимон и портокал.

5. Сервирайте в стъклени чаши, като задължително добавите и плодове.

 

Съвет:

Използвайте сухо шампанско, а не сладко.

Налейте шампанското и джинджифиловия ейл в последния момент преди сервиране, за да се запази газирания им вкус.

 

Сангрия с текила

1.900 л, 70 мин