Черешов ликьор

Петък 14 юни

Снимка: iStock
Черешов ликьор

 

Черешовият ликьор е вид алкохолна напитка, която се получава от смесването и престояването на череши или черешов сок с алкохол, като най-често това са водка или ракия.

Процесът на приготвяне на ликьора включва накисване на плодовете в алкохола, което позволява извличането на ароматите и цветовете. Понякога се добавят допълнителни съставки като захар, подправки или други плодови сокове, за да се подобри вкусът и да се балансира сладостта.

Черешов ликьор може да се направи от различни сортове череши, в зависимост от това какъв искаме да бъде вкусът, тъй като всеки вид от плода има различни вкусови характеристики. Ликьорът често се използва като съставка за коктейли или се сервира чист в малка чашка, с лед, или на шот.

Освен за пиене, ликьорът може да използваме и в кулинарията, за направата на десерти, сосове, като топинг за сладолед или торти.

 

Един от най-известните черешови ликьори е този от череши сорт Мараскино. Мараскино е общоприетото име за безцветни ликьори с бадемов вкус, направени от череши Мараскино. Произведен по класическата технология, алкохолът има сила от 32 градуса (понякога малко по-малко) и се произвежда главно в Италия, въпреки че родното място на напитката е хърватският град Задар. Череша Мараскино е балкански сорт горски плодове със специфичен тръпчиво-горчив вкус, който расте само по Адриатическото крайбрежие. Отличителни черти на вида са малки плодове, суха плът и горчив вкус. Името “Мараска” идва от латинския корен amarus (“горчив”) и е идеално описание на самото зрънце и ликьора, направен от него. Черешите Мараскино се използват не само за ликьори, но и за коктейли.

 

Всеки може да си приготви домашни ликьори, стига да съблюдава следните правила:

1. Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.

2. Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.

3. Спиртът също трябва да е чист. В този случай за предпочитане е водката да не е класическа, а с допълващ характерен привкус на добре узрелите плодове на касис.

 

Ето и една рецепта за черешов ликьор.

 

Продукти:

3 кг череши сорт Ван

1 л водка „Финландия" Черен касис

450 г кафява захар

500 мл дестилирана вода

5-6 гвоздейчета карамфил

 

Начин на приготвяне:

Плодовете трябва да са добре узрели, тъй като се използват и техните костилки.

1. Измийте черешите и ги намачкайте в емайлиран или стъклен съд.

2. Отделете 1 ч.ч. костилки от черешите. Измийте ги и ги запечете в загрята фурна за кратко. След като изстинат, ги начукайте в хаванче и ги добавете към намачканите череши.

3. Добавете и гвоздейчетата карамфил.

4. Изсипете сместа в 3-литров стъклен буркан и залейте с плодовата водка.

5. Черешовия екстракт отлежава месец на тъмно и хладно място. От време на време е добре бурканът да се разклаща. да разклащаме буркана.

6. Прецедете през цедка, като притискате добре плодовете, за да се извлече максимално течността от тях.

7. Пригответе захарен сироп от водата и кафявата захар. Щом захарта се разтопи напълно, дръпнете от огъня и оставете да изстине. След това го добавете при черешите.

8. Прецедете черешовия ликьор през марля и го разпределете в стъклени бутилки. Дръжте ликьора на тъмно.

9. Черешите поставете в стъклен буркан с винтова капачка и съхранявайте в хладилник. Идеални са за добавяне към сладкиши, бисквити, коктейли.