5 заготовки за салати за през седмицата
Събота 9 март
Пригответе си плик с някоя от изброените по-долу заготовки за салата в неделя и те ще се запазят свежи, хрупкави и без да увехнат през цялата работна седмица. Остава само да довършите салатата с топинг или дресинг по ваш вкус и ще се наслаждавате на вкусни салати няколко дни подред.
1. По-модерен вариант на зелената салата – брюкселско зеле + сарепска горчица (салатен синап) + зелена ябълка
Комбинирайте нарязаното на тънки филийки брюкселско зеле, накъсаните листа салепска горчица и фини резени зелена ябълка. Добавете лимонов сок, за да предпази ябълките от потъмняване и разбъркайте всичко много добре. Брюкселското зеле и листата горчица са достатъчно твърди, за да увехнат в рамките на няколко дни. Ако добавите към тази комбинация запечено във фурна или на тиган пилешко месо, ще получите засищащо ястие. Но съчетанието от зеленчуците и ябълката ще ви очарова и овкусена с най-лесния дресинг - винегрет.
2. Използвайте спирализатор за зеленчуци
Този кухненски инструмент ще ви помогне да си направите по-интересна заготовка за салата. Направете спирали от тиквичка, които можете да съчетаете с хрупкаво тофу на тиган или натрошено сирене. Нарязани по този начин тиквичките остават стегнати и плътни, така че няма опасност след няколко дни да ги намерите размекнати.
3. Мислете смело, горчиво и хубаво – кейл и радичио
Нарежете на тънко листа кейл и радичио и ще получите цветни панделки от витаминозни зеленчуци, които ще издържат цяла седмица. Съчетават се идеално с яйце под всякаква форма, както и с дресинг с по-силен вкус.
4. Забравете суетенето – колсло с броколи
Ако не разполагате с време да режете или да правите на спирали зеленчуците, купете си плик с нарязана салата колсло (моркови и зеле) и добавете малки розички броколи, както и дръжките им, нарязани на тънко. Това съчетание от зеленчуци е засищащо и му отива дресинг от сметана или малко майонеза.
5. Просто и елегантно – нарязан на тънко фенел
За да направите салата, която е подходяща както за обяд, така и за приготвена набързо вечеря в сряда, пробвайте заготовката от нарязан на тънко фенел, с помощта на ренде или остър нож. Изтискайте малко лимонов сок върху нарязания фенел, за да не потъмнее и съхраняван в хладилника, той ще остане хрупкав за цяла седмица. Добавете му прост дресинг винегрет с лимонов сок и той ще се превърне в идеалната, хрупкава и свежа гарнитура към вечерята ви. Леко сладкият му вкус е идеален за съчетаване с накъсана печена сьомга, за цвят може да добавите и шепа настъргани моркови.
Източник: https://www.thekitchn.com/