5 рецепти за смути
Понеделник 18 март
Приготвянето на смути може да бъде много лесно или по-сложно, зависи от вас. Важното е да го приготвяте сами, за да знаете какво съдържа.
За приготвянето на смути от важно значение е какъв блендер използвате. Той трябва да е достатъчно мощен, за да може да разбива кубчета ллед и замразени плодове. Мощността на блендерите варира между 200 и 1200 W. Възможно е да може да разбиете лед и с по-малко мощен уред, но колкото по-малка е мощността, толкова по-трудно работи той, което съкращава живота му.
затова ако възнамерявате да си правите смути по няколко пъти в седмицата, купете си блендер с мощност поне 600 W и се уверете, че може да разбива лед.
ЯГОДОВО СМУТИ
1 порция, 5 мин.
Калории: 170 Мазнини: 1 г (Наситени - 0.1 г) Въглехидрати: 34 г Белтъчини: 3 г Фибри: 8 г Сол: 0.01 г
Насладете се на плодовете с това смути от ягоди, банан и портокалов сок. То не съдържа млечни продукти, което го прави веган напитка и е чудесна за началото на деня на всеки.
Продукти:
10 ягоди (около 175 г)
1 малък банан
100 мл портокалов сок (охладен)
Начин на приготвяне:
1. В блендер поставете почистените и измити ягоди и обеления банан. Добавете портокаловия сок и пасирайте.
2. Пресипете във висока стъклена чаша и сервирайте.
СМУТИ С КАКАО И БАДЕМОВО МЛЯКО
2-3 порции, 5 минути
Калории: 123 Мазнини: 5 г Въглехидрати: 18 г Белтъчини: 3 г
Това какаово смути е направо рай за любителите на шоколад, които могат да му се насладят без капчица гузна съвест. То може да играе ролята както на десерт, така и на закуска между храненията. Сместа дори може да бъде замразена, за да се превърне в сорбе. Може да използвате замразени банани, нарязани на парченца, вместо кубчета лед, както и домашно приготвено бадемово мляко.
Продукти:
2 ч.ч. неподсладено бадемово мляко (или друго ядково мляко)
1 с.л. сурово какао на прах
1 с.л. бадемово масло
1 среден банан
1 с.л. мед
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. смляна канела
Начин на приготвяне:
1. Сипете всички съставки в блендер. Добавете няколко кубчета лед, по желание.
2. Пасирайте до гладкост.
Съвети:
Отпивайте смутито бавно, като го „дъвчете“, за да може храносмилателните ензими в слюнката ви да се активират.
Добавете 1 с.л. протеин на прах за допълнителна хранителна стойност. Изберете между грахов, оризов или конопен протеин на прах.
СМУТИ ОТ АВОКАДО И МАНГО
4 порции, 5 минути
Калории: 238 Мазнини: 15 г Въглехидрати: 27 г Белтъчини: 3 г
И авокадото, и мангото са пълни с полезни хранителни вещества. Добавянето на авокадо в това смути му придава кремообразна и кадифена текстура. Тъй като авокадото няма отчетлив вкус, то добре се съчетава с мангото. Мангото и портокаловия сок пък са достатъчно сладки и няма нужда да добавяте подсладител. Ако приготвяте смутито с прясно манго, добавете няколко кубчета лед, които да охладят напитката.
Продукти:
1 авокадо (напълно узряло)
2 ч.ч. кубчета замразено манго (неразмразено)
1 ч.ч. портокалов сок
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Разполовете авокадото и отстранете костилката. Извадете вътрешността и я поставете в блендер.
2. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладкост, да няма никакви бучки и парченца.
3. Разпределете в охладени стъклени чаши и сервирайте.
ЗЕЛЕНО СМУТИ С ЯБЪЛКА И КИВИ
1 порция, 5 минути
Калории: 318 Мазнини: 2 г Въглехидрати: 77 г Белтъчини: 8 г
Това смути притежава супер сила заради съставките си. Ябълките съдържат вещества, наречени полифеноли, които регулират нивата на кръвната захар. Освен това консумацията им се отразява благоприятно на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Кивито съдържа почти 100% от препоръчителната дневна доза за витамин С и много антиоксиданти. Кейлът притежава противовъзпалителен и антираков ефект и спомага за детоксикацията на организма. Съдържа и много витамин К. Кориандърът е добър за храносмилането и се използва за детоксикация на тежки метали.
А джинджифилът допълва сместа с мощни противовъзпалителни свойства. Той осигурява облекчение при гадене и стомашно-чревни разстройства и е полезен при всички форми на артрит.
Продукти:
1 ябълка
1 киви
2 ч.ч. листа кейл
½ ч.ч. листа кориандър
парче корен джинджифил (дебелина 1 см)
1 ч.ч. фиртрирана вода
Начин на приготвяне:
1. В блендер поставете ебелената и нарязана на кубчета ябълка, обеленото и разрязано на четвъртинки киви, измитите листа кейл и кориандър и пасирайте до гладкост. Добавете вода по желание.
2. Пресипете смутито в чаша и сервирайте.
СМУТИ С БОРОВИНКИ И КИСЕЛО МЛЯКО
1 порция, 5 минути
Калории: 197 Мазнини: 2 г Въглехидрати: 39 г Белтъчини: 7 г
Това смути може да се приготви както с пресни, така и със замразени боровинки и е чудесен начин да се възползвате от полезните хранителни вещества на тези плодове. Вместо нискомаслено кисело мляко може да използвате пълномаслено или йогурт с боровинки (без захар).
Продукти:
2/3 ч.ч. нискомаслено кисело мляко
½ ч.ч. лед
¼ ч.ч. пресни или замразени боровинки
шепа пресни боровинки за сервиране
Начин на приготвяне:
1. В блендер сипете киселото мляко, кубчетата лед и предварително измитите боровинки.
2. Блендирайте на висока скорост, за да може леда да се натроши, а консистенцията да стане гладка.
3. Налейте в стъклени чаши и сервирайте веднага, като поръсите всяка порция с няколко пресни боровинки, по желание.
Съвети:
Добавете тофу към основната рецепта за боровинково смути, за още по-кремообразна консистенция.
Заменете киселото мляко с ¼ ч.ч. нискомаслено прясно мляко, увеличете количеството боровинки на ½ ч.ч. и добавете 1 ч.ч. листа спанак. Пасирайте до гладкост. Ако стане прекалено гъсто, добавете кубчета лед или още малко прясно мляко.
Смесете боровинките с други дребни плодове – малини, ягоди, къпини
Източник: https://www.thespruceeats.com/