5 рецепти за смути

Понеделник 18 март

Снимка: iStock
5 рецепти за смути

 

Приготвянето на смути може да бъде много лесно или по-сложно, зависи от вас. Важното е да го приготвяте сами, за да знаете какво съдържа.

За приготвянето на смути от важно значение е какъв блендер използвате. Той трябва да е достатъчно мощен, за да може да разбива кубчета ллед и замразени плодове. Мощността на блендерите варира между 200 и 1200 W. Възможно е да може да разбиете лед и с по-малко мощен уред, но колкото по-малка е мощността, толкова по-трудно работи той, което съкращава живота му.

затова ако възнамерявате да си правите смути по няколко пъти в седмицата, купете си блендер с мощност поне 600 W и се уверете, че може да разбива лед.

 

ЯГОДОВО СМУТИ

1 порция, 5 мин.

Калории: 170 Мазнини: 1 г (Наситени - 0.1 г) Въглехидрати: 34 г Белтъчини: 3 г Фибри: 8 г Сол: 0.01 г

 


Насладете се на плодовете с това смути от ягоди, банан и портокалов сок. То не съдържа млечни продукти, което го прави веган напитка и е чудесна за началото на деня на всеки.

 

Продукти:

10 ягоди (около 175 г)

1 малък банан

100 мл портокалов сок (охладен)

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер поставете почистените и измити ягоди и обеления банан. Добавете портокаловия сок и пасирайте.

2. Пресипете във висока стъклена чаша и сервирайте.

 

СМУТИ С КАКАО И БАДЕМОВО МЛЯКО

2-3 порции, 5 минути

Калории: 123 Мазнини: 5 г Въглехидрати: 18 г Белтъчини: 3 г

 

 

Това какаово смути е направо рай за любителите на шоколад, които могат да му се насладят без капчица гузна съвест. То може да играе ролята както на десерт, така и на закуска между храненията. Сместа дори може да бъде замразена, за да се превърне в сорбе. Може да използвате замразени банани, нарязани на парченца, вместо кубчета лед, както и домашно приготвено бадемово мляко.

 

Продукти:

2 ч.ч. неподсладено бадемово мляко (или друго ядково мляко)

1 с.л. сурово какао на прах

1 с.л. бадемово масло

1 среден банан

1 с.л. мед

1 ч.л. ванилов екстракт

½ ч.л. смляна канела

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете всички съставки в блендер. Добавете няколко кубчета лед, по желание.

2. Пасирайте до гладкост.

 

Съвети:

Отпивайте смутито бавно, като го „дъвчете“, за да може храносмилателните ензими в слюнката ви да се активират.

Добавете 1 с.л. протеин на прах за допълнителна хранителна стойност. Изберете между грахов, оризов или конопен протеин на прах.

 

СМУТИ ОТ АВОКАДО И МАНГО

4 порции, 5 минути

Калории: 238 Мазнини: 15 г Въглехидрати: 27 г Белтъчини: 3 г

 

 

И авокадото, и мангото са пълни с полезни хранителни вещества. Добавянето на авокадо в това смути му придава кремообразна и кадифена текстура. Тъй като авокадото няма отчетлив вкус, то добре се съчетава с мангото. Мангото и портокаловия сок пък са достатъчно сладки и няма нужда да добавяте подсладител. Ако приготвяте смутито с прясно манго, добавете няколко кубчета лед, които да охладят напитката.

 

Продукти:

1 авокадо (напълно узряло)

2 ч.ч. кубчета замразено манго (неразмразено)

1 ч.ч. портокалов сок

1 ч.ч. вода

 

Начин на приготвяне:

1. Разполовете авокадото и отстранете костилката. Извадете вътрешността и я поставете в блендер.

2. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладкост, да няма никакви бучки и парченца.

3. Разпределете в охладени стъклени чаши и сервирайте.

 

ЗЕЛЕНО СМУТИ С ЯБЪЛКА И КИВИ

1 порция, 5 минути

Калории: 318 Мазнини: 2 г Въглехидрати: 77 г Белтъчини: 8 г

 

 

Това смути притежава супер сила заради съставките си. Ябълките съдържат вещества, наречени полифеноли, които регулират нивата на кръвната захар. Освен това консумацията им се отразява благоприятно на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Кивито съдържа почти 100% от препоръчителната дневна доза за витамин С и много антиоксиданти. Кейлът притежава противовъзпалителен и антираков ефект и спомага за детоксикацията на организма. Съдържа и много витамин К. Кориандърът е добър за храносмилането и се използва за детоксикация на тежки метали.

А джинджифилът допълва сместа с мощни противовъзпалителни свойства. Той осигурява облекчение при гадене и стомашно-чревни разстройства и е полезен при всички форми на артрит.

 

Продукти:

1 ябълка

1 киви

2 ч.ч. листа кейл

½ ч.ч. листа кориандър

парче корен джинджифил (дебелина 1 см)

1 ч.ч. фиртрирана вода

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер поставете ебелената и нарязана на кубчета ябълка, обеленото и разрязано на четвъртинки киви, измитите листа кейл и кориандър и пасирайте до гладкост. Добавете вода по желание.

2. Пресипете смутито в чаша и сервирайте.

 

СМУТИ С БОРОВИНКИ И КИСЕЛО МЛЯКО

1 порция, 5 минути

Калории: 197 Мазнини: 2 г Въглехидрати: 39 г Белтъчини: 7 г

 

 

Това смути може да се приготви както с пресни, така и със замразени боровинки и е чудесен начин да се възползвате от полезните хранителни вещества на тези плодове. Вместо нискомаслено кисело мляко може да използвате пълномаслено или йогурт с боровинки (без захар).

 

Продукти:

2/3 ч.ч. нискомаслено кисело мляко

½ ч.ч. лед

¼ ч.ч. пресни или замразени боровинки

шепа пресни боровинки за сервиране

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер сипете киселото мляко, кубчетата лед и предварително измитите боровинки.

2. Блендирайте на висока скорост, за да може леда да се натроши, а консистенцията да стане гладка.

3. Налейте в стъклени чаши и сервирайте веднага, като поръсите всяка порция с няколко пресни боровинки, по желание.

 

Съвети:

Добавете тофу към основната рецепта за боровинково смути, за още по-кремообразна консистенция.

Заменете киселото мляко с ¼ ч.ч. нискомаслено прясно мляко, увеличете количеството боровинки на ½ ч.ч. и добавете 1 ч.ч. листа спанак. Пасирайте до гладкост. Ако стане прекалено гъсто, добавете кубчета лед или още малко прясно мляко.

Смесете боровинките с други дребни плодове – малини, ягоди, къпини

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/