Как да приготвим картофен чипс в air fryer
Петък 22 март
Пържените картофи в air fryer са хрупкави и е трудно да се повярва, че са приготвени без мазнина. За да се приготви този картофен чипс, се използва много малко олио и 1 порция от 2 ч.ч. картофи съдържа само 7 г мазнини. Отнема малко усилия да се приготви по-голямо количество пържени картофи, но си заслужава.
Поднесете пържените картофи с дип за топене като френски лучен дип или дип за чийзбургери.
Продукти за 2 порции:
2 големи картофа (подходящи за пържене)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофите с помощта на четка, за да ги използвате небелени.
2. С помощта на ренде Мандолина (нагласете го на 3 мм) или белачка за зеленчуци нарежете картофите на тънки резени - или по дължина, или на кръгчета. Поставете резените картофи в купа със студена вода и ги оставете да престоят 20 минути. Това помага за отмиването на нишестето от картофите, което ще ги направи по-хрупкави при пърженето.
3. Прецедете картофите под студена течаща вода. След това ги подсушете добре върху кухненска хартия.
4. Поставете подсушените резени картофи в голяма купа и ги поръсете със зехтин. Разбъркайте добре. Загрейте air fryer-а на 175 градуса.
5. Поставете част от картофите на един слой в кошничката на уреда. Гответе 10 минути.
6. Разделете резените картофи и ги обърнете, ако е необходимо. Увеличете температурата на 205 градуса и гответе още 3-5 минути, до хрупкавост и бледозлатист цвят от всички страни.
7. Извадете картофите от уреда и продължете да пържите останалите картофи на порции по същия начин.
8. Поръсете пържените картофи със сол, докато са още горещи. Поръсете със ситно нарязан див лук по желание.
Съвети
Подсушете много добре картофите преди да ги изпържите.
Загряването на уреда на по-ниска температура в началото помага за готвенето на картофите. В последствие по-високата температура ги прави хрупкави. Ако приготвите чипса на висока температура от началото, той няма да стане хрупкав и лесно ще изгори.