Как да изсушим домати във фурна

Вторник 7 септември

Снимка: iStock
Как да изсушим домати във фурна

 

Често купените от магазина мариновани сушени домати са твърди и жилави, без много вкус. За разлика от тях, домашно приготвените сушени домати са ароматни и меки, с концентриран доматен вкус и лека сладост.

Най-вкусните сушени домати, разбира се, са тези, които са сушени на слънце. Но за да ги приготвим в домашни условия, трябва да разполагаме с достатъчно външно пространство, време и много слънце. Естествено не всеки има достъп до тези условия, затова доматите могат лесно да бъдат изсушени и във фурна.

Доматите с продълговата форма като Сан Марсано или Рома, или чери доматите, са добър избор за сушене. След като са добре изсушени, доматите трябва да се поставят в пликчета с цип и могат да се съхраняват дълго време на сухо и прохладно място.

Сушени домати във фурна

4 порции, 12 ч. и 5 мин.

 

Необходими продукти:

1 кг домати

фина морска сол

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 90 градуса или на възможно най-ниска температура. Ако използвате функцията "вентилатор" (конвекция), намалете температурата на 80 градуса.

2. Отстранете твърдата част на доматите и ги разрежете на половинки, по дължина.

3. Изтискайте семките и течността от всяка половинка.

4. От страната на кожата на доматите, направете малък разрез с нож, за да изсъхнат по-бързо.

5. Поставете решетка за сушене върху тава, постлана с алуминиево фолио и подредете половинките домати в един ред, с разразяната страна нагоре. Оставете достатъчно пространство между половинките, за да не се докосват помежду си и да могат да се изсушат равномерно.

6. Поръсете леко доматите със сол.

7. Поставете тавата с решетката във фурната и ги оставете вътре докато доматите се дехидратират и придобият леко текстурата на кожа, но без да са твърди, хрупкави или чупливи. Проверявайте доматите на всеки час по време на сушенето, което в зависимост от доматите и от фурната, ще отнеме от 6 до 12 часа.

 

 

8. След като процесът на сушене е напълно завършен, доматите трябва да са леко гъвкави и да могат да се дъвчат. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат напълно. Използвайте ги в салати, паста или върху пица.

 

Как да използваме сушените домати

Сушените домати могат да се използват в различни рецепти, като яхнии с месо, ястия с морски дарове и др. Освен това те могат да се мариноват. За целта сушените домати се подреждат в стъклен буркан и към тях се добавят различни подправки – чесън, черен пипер, мащерка. След това се заливат със зехтин. Маринованите сушени домати са идеална добавка към салати, пица, паста, песто или сервирани просто като антипаста.

 

Как да съхраняваме сушените домати

Сушените домати съдържат много малко количество влага, така че най-добре е да бъдат съхранявани в хладилник или фризер.

В хладилник те трябва да са поставени в херметически затворен съд и трайността им ще е до 3 дни.

Поставете сушените домати в пликчета с цип затваряне и замразете за до 6 месеца.

 

Ако доматите са напълно дехидратирани и не съдържат никаква влага, те могат да издържат няколко месеца на хладно и сухо място, ако се съхраняват в херметически затворен съд или пликче с цип затваряне. Ако в доматите има останала влага или се появи такава, те могат да мухлясат. Ако видите плесен по доматите, изхвърлете ги.

 

Как да рехидратираме сушените домати

За да рехидратирате сушените домати, поставете ги в малка купичка и ги залейте с топла вода или бульон. Захлупете съда и поставете в микровълнова за 2 минути. След това оставете доматите да киснат 30 минути или докато омекнат. Подсушете с кухненска хартия.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/