3 рецепти с праз
Сряда 28 февруари
ЛЕСНА ЗАПЕКАНКА С ПРАЗ
6-8 порции, 1 ч. и 30 мин.
Тази запеканка със задушен праз и сирене е лесна за приготвяне и е идеална за бърза вечеря. Рецептата е подходяща и за поднасяне като гарнитура към празнични ястия.
Продукти:
1 с.л. зехтин
20 г масло
6 стръка праз
2 скилидки чесън
10 стръка мащерка
50 г пармезан или веганско сирене
50 г хлебни трохи
За соса:
20 г масло
300 мл пълномаслено прясно мляко
½ индийско орехче, настъргано
1 ½ с.л. дижонска горчица
75 г сирене Грюер или веганско сирене
150 г полузряло сирене Чедър
Начин на приготвяне:
1. Загрейте на умерен огън голям, дълбок тиган с маслото и зехтина. Щом мазнината за почне да пуши, добавете предварително почистения, добре измит и нарязан на тънки праз, обелените цели скилидки чесън и листенцата мащерка. Добавете щедра щипка сол.
2. Гответе 25-30 минути с капак, като разбърквате от време на време, докато празът напълно омекне и започне да се карамелизира по краищата. Отстранете стръковете мащерка.
3. За соса разтопете маслото в тиган на умерен огън и добавете брашното. Разбъркайте в продължение на 1 минута. Добавете прясното мляко на струйка, при непрекъснато разбъркване, докато се получи гъст сос, около 6-8 минути. Щом сосът заври, дръпнете от огъня и настържете индийското орехче, добавете горчицата и двата вида настъргано сирене. Разбъркайте.
4. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Намажете с масло тавичка (дължина 23 см). Смесете настъргания пармезан и пресните хлебни трохи с големи щипки сол и черен пипер.
5. Изсипете задушения праз в тавичката. Поръсете с трохите и печете 25-30 минути, до златисто.
Съвет: Може да приготвите предварително задушения праз и да го съхранявате в хладилник до 2 дни или да го замразите за до 1 месец. Ако използвате сместа, извадена от хладилник, печете допълнителни 5 минути, а ако е замразена, печете допълнително 10-15 минути.
СУПА ОТ ПРАЗ И БРОКОЛИ С КИФЛИЧКИ СЪС СИРЕНЕ
4 порции, 50 минути
Поддържайте добро чревно здраве, като консумирате кръстоцветни зеленчуци, като например броколи. Сервирайте тази супа с вкусни пълнозърнести кифлички със сирене.
Продукти:
375 г праз
400 г картофи
2 скилидки чесън
2 ч.л. зеленчуков бульон на прах
40 г броколи
250 мл прясно мляко
За кифличките:
165 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
20 г пармезан
1 ч.л. горчица на прах
100 мл прясно мляко
½ с.л. зехтин
65 г меко козе сирене
4 домата
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте стръковете праз, след това ги нарежете на тънки колелца. Обелете картофите и ги нарежете на средноголеми кубчета. Обелените скилидки чесън нарежете на тънки филийки. Сложете нарязаните продукти в голяма тенджера. Добавете бульона на прах. Залейте с 800 мл гореща вода и разбъркайте. Поставете капак и след като сместа заври, оставете на слаб огън за 15 минути.
2. Добавете нарязаните на едро броколи, захлупете и гответе още 5 минути или докато те омекнат. Пасирайте супата до гладкост. Добавете прясното мляко и пасирайте отново. Ако супата е прекалено гъста, добавете малко бульон.
3. За кифличките смесете брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете половината фино настърган пармезан и разбъркайте. Добавете прясното мляко на струйка, при непрекъснато разбъркване, докато сместа стане хомогенна.
4. Оформете тестото на руло с дължина 16 см и ширина 6 см. Поръсете останалия пармезан върху тестото и го притиснете добре. Разрежете рулото по дължина, на две. Разрежете на две, по средата, за да получите 4 дълги кифлички, като филийки. Подредете кифличките в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 10-12 минути, до златисто.
5. Сервирайте купички с топла супа и поднесете с кифличките, гарнирани с козе сирене и резен домат. Кифличките можете да ги съхранявате увити до 3 дни, а супата – до 3 дни, в хладилник.
ОТВОРЕН ПАЙ С ПРАЗ И СЛАДКИ КАРТОФИ
6 порции, 60 минути
Този пай спада към храните, които ни носят комфорт и утеха. Приготвя се с точени кори, което намалява мазнините.
Продукти:
3 с.л. зехтин
2 дебели стръка праз
2 сладки картофа
1 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. едър лют червен пипер
2 големи скилидки чесън
150 г рикота
2 големи яйца
1 лимон, кора
100 г кейл
1 връзка копър
1 пакет точени кори
80 г козе сирене
1 ч.л. черен сусам
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина в голям огнеупорен тиган. Добавете почистения и нарязан на кръгчета праз заедно с щипка сол и гответе на умерен огън 2-3 минути, докато започне да омеква. Добавете обелените и нарязани на кубчета по 2 см сладки картофи и поставете капак. Гответе 15 минути, като разбърквате от време на време, докато картофите омекнат. Добавете семената кориандър, лютия червен пипер и смачканите скилидки чесън. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно и дръпнете от огъня.
2. В голяма купа разбийте яйцата, добавете рикотата и фино настърганата лимонова кора. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете нарязаните на тънко листа кейл (предварително отстранете твърдите им жилки) и нарязания копър. Добавете охладените праз и сладки картофи към сместа и разбъркайте.
3. В тигана от праза и картофите постелете 1 кора. Намажете с малко зехтин и поставете втора кора, но така, че краищата да не съвпадат. Продължете да редите корите по този начин (всяка под различен ъгъл), като намазвате всяка със зехтин. Изсипете сместа върху корите. Начупете козете сирене на парченца и го разпръснете. Прегънете краищата навътре, като пълнежът по средата ще остане непокрит. Намажете корите със зехтин и поръсете с черен сусам, по желание.
4. Поставете тигана върху котлона, на умерен огън, за 3 минути, за да се запече отдолу. След това прехвърлете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) и печете 12-15 минути. Оставете пая да изстине за 10 минути преди да го нарежете и да го поднесете със зелена салата.