Как се готви киноа

Вторник 27 февруари

Снимка: iStock
Как се готви киноа

 

Киноата е определяна от мнозина като „суперхрана“, поради високото съдържание на калций и протеини и липсата на глутен. Заради нарасналата и популярност в Америка и Европа, цената и значително се е повишила дори в родната и страна Перу, което вече ограничава използването на тази пълна с хранителни вещества зърнена храна от най-бедните прослойки.

За щастие са култивирани нови щамове на киноа, адаптирани към европейския климат, така че към момента тя може да се отглежда локално.

 

Зърната киноа имат твърда, леко дъвчаща текстура и ядков, леко овесен вкус. Но вкусът не е силен, подобен е на този на кускуса. Въпреки това киноата печели популярност като питателна гарнитура, не съдържаща глутен.

Поради лекият си и неутрален вкус киноата има разнообразна кулинарна употреба – тя може да се използва вместо ориз, кускус и леща. Може да замести картофите при приготвянето на рибни или вегетариански кюфтенца. Може да бъде добавена в яхнии, супи, стир-фрай, кърита, ястия, приготвяни в тажин и салати. Брашното от киноа пък се използва за направата на безглутенови кексове и бисквити. Тя също така може да се приготви като каша с прясно мляко или да се добави към гранола за сутрешна закуска.

 

Богата ли е на протеини киноата?

Въпреки че е сочена за добър източник на протеини, киноата съдържа само скромните 3.5 г белтъчини на 100 г. За сравнение, свареният бял ориз съдържа 2.7 г белтъчини на 100 г, а свареният булгур – 3.9 г на 100 г. Това превръща киноата в скъп източник на протеини. Така че ако не се налага да се храните без глутен и искате да консумирате високопротеинова зърнена храна, изберете булгура.

Киноата не съдържа глутен и за разлика от овеса, не се обработва във фабрики за пшеница, което я прави сигурна/безопасна безглутенова храна.

 

Зърнена храна ли е киноата?

Може да прочетете, че киноата „не е зърнена храна, а семена“. Но зърнените храни като ечемика, пшеницата, овесените ядки и ориза също са семена. Но това, по което киноата се отличава от по-често срещаните зърна, е, че не е семе от зърнена култура. Вместо това, тя е вид псевдозърнена култура (също объркващо наричана „псевдозърна“) от същото семейство като амаранта. Елдата също е псевдозърнена култура.

Родината на киноата са Андите. Все още по-голямото количество киноа се произвежда в Боливия и Перу, въпреки че вече съществуват ферми във Великобритания и скандинавските страни, в които се отглежда киноа.

Белият цвят е най-типичен за киноата. Бялата киноа е по-пухкава и има по-деликатен вкус от черната и червената, чиито зърна са по-твърди и имат леко по-остър вкус. Продава се и смес от трите вида киноа.

 

Как се вари киноа?

Въпросът за варенето на киноа е обект на много дебати, въпреки че става въпрос за съвсем прост процес. Спори се, например, дали киноата трябва да се готви под капак, колко време трябва да стои захлупена след като се дръпне от котлона и т.н. Смята се, че тези детайли се отразяват на текстурата на киноата. Готвенето на киноа в микровълнова фурна я прави по-водниста, затова е необходимо по-дълго време да стои захлупена след това.

Професионални готвачи са установили, че готвенето на киноа в тенджера като паста води до най-добър резултат. Сварена в много подсолена вода и след това отцедена и оставена да се задуши на пара под капак, киноата не става нито водниста, нито суха, а зърната и се отделят едно от друго. Този кулинарен метод също така има предимството, че работи с всякакво количество киноа, съд с всякакъв размер, а също така прави овкусяването на киноата много лесно. Така че независимо дали готвите само за един или за много хора, тази лесна рецепта ще ви бъде от полза.

 

Продукти:

киноа

вода

сол

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете вода в тенджера и добавете 1-2 ч.л. сол. Оставете да заври.

2. Измийте киноата под студена течаща вода и я добавете във врящата вода. Гответе 12 минути.

3. След 12 минути опитайте киноата. Ако все още не е съвсем сварена, гответе още 3 минути.

4. Щом киноата омекне, прецедете я добре във фина цедка и я върнете в тенджерата.

5. Захлупете тенджерата и оставете киноата да се запари за 15 минути. След това я използвайте, според рецептата, която следвате.

6. Останолото количество сварена киноа може да бъде съхранявано в хладилник до 5-6 дни.

 

Важно е киноата да се измие и отцеди добре преди варене, тъй като суровите зърна са покрити с горчиво вещество, наречено сапонин. Друг начин е да накиснете киноата във вода за 10 минути преди варенето, оето също помага за премахването на сапонина.

 

Как се готви киноа в уред за варене на ориз?

Киноата може да се свари в оризоварка точно както ориз, но в резултат киноата ще се получи по-суха, не толкова пухкава. Измийте няколко пъти киноата под тчаща вода, като ориз, след това напълнете с вода до съответно ниво (например до ниво 1, ако готвите 1 мерителна чаша на уреда киноа ). Варете киноата на програмата за бял ориз. Ако искате киноата да стане по-сон, добавете вода до ниво 1.5 за 1 мерителна чаша киноа.

 

Киноата може да се замразява. Поставете охладена, сварена киноа в пластмасова кутия с капак, сложете етикет с датата и поставете във фризер. Трайността и е 6 месеца. За да размразите киноата, поставете в хладилник за 1 нощ и след това я притоплете. Другият вариант е директно да поставите кутията със замразена киноа в микровълновата фурна.

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/