Хранене по време на пости

Петък, 27 март

Снимка: iStock
Хранене по време на пости

 

В християнската религия Великият пост трае 40 дни в памет на 40-дневния пост на Христос в пустинята. Тази година Великденските пости са от 2 март до 18 април.

Временното въздържане от определен вид храни и дейности през дадени периоди от време е начин за очистване на човека и достигане на духовно и физическо съвършенство.

В нашата традиция постите представляват лишаване от месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба, алкохол, както и въздържание от плътски удоволствия. Постите имат няколко степени на строгост - забрана само на месо; постни дни, в които е позволена риба; гореща храна с растителна мазнина; гореща храна без мазнина; студена храна без мазнина и пълно въздържание от храна.

Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата, подобрява паметта. Неслучайно се препоръчва ядене на постна храна при много сърдечно-съдови и белодробни здравословни проблеми. Типичната за постите по-безсолна храна влияе отлично на бъбреците и отделителната система. Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото, но това зависи от хранителния и двигателния режим.

 

Как да постим

Много е важно да подхождаме към храненето по време на пости осъзнато, за да не нарушим здравословния баланс на организма си. Затова трябва да му доставяме всички необходими вещества, минерали, соли, витамини и т.н. като консумираме разнообразна храна.

Липсата на животински белтъчини можем да компенсираме с прием на различни бобови култури като боб, леща, грах, нахут, бакла. За постигане на  оптимален аминокиселинен баланс, е добре те да се комбинират със зърнени храни – ориз, булгур, жито, ечемик, както и с елда и киноа, които съдържат всички 8 незаменими аминокиселини.

Пълнозърнестите зърнени храни са за предпочитане, тъй като съдържат много минерали и витамини от група В. Ежедневната консумация на зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С, като грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други, спомага за набавянето на желязо.

Недостигът на калций по време на пости може да се компенсира с консумацията на пълнозърнест хляб, зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове и нахут, както и на алтернативни млека – бадемово, соево, овесено, оризово, конопено.

Приемът на достатъчно количество вода, поне по 1,5-2 литра на ден, също е от значение. Полезно е да се пие и чай, например шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Според Църквата безгръбначните животни - охлюви, миди, октоподи и др. се считат за постни храни. Така че чрез консумацията им може да си набавим така важния витамин В12.

Медът, захарта и черният шоколад също са позволени продукти по време на постите, но не трябва да се прекалява с тях. Не само заради фигурата ни, на която могат да се отразят, но и заради изкушението и насладата, които носят със себе си.

 

 

За бъдат постите пълноценни както във физическо, така и в духовно отношение, е добре да се придържате към следните прости правила:

 

Обмисляйте какво ще ядете  

Постенето не означава да се ядат само сухари и орехи, поне не и за миряните. Съвременният начин на живот е много натоварен и има своите изисквания – за да сме активни, трябва да се храним балансирано. Кашите, като например овесената, пшеничната, оризовата, ечемичената и елдената (гречка), са добър източник на целулоза, която благоприятства храносмилането и възстановява стомашната микрофлора. Те също така са богати на витамини – В1, В2, В5 и РР и минерали - К, Mg, Si, Cu, Mn. Съдържащите растителни белтъчини бобови култури, както соята и гъбите са добър заместител на месото и рибата. А пресните салати, задушените или приготвени на пара зеленчуци са незаменим източник на витамини и минерали.

 

Не пропускайте дните, в които е позволено да се яде риба

По време на Великия пост дните, в които е позволено да се консумира риба са два – Благовещение и Цветница, тази година съответно 25-ти март и 12-ти април. Не пропускайте възможността да разнообразите храненето си и да запълните недостига на полезни вещества в организма. Изберете мазни видове риба, като скумрия, сьомга или херинга, които са източник на важните за нашия организъм Омега-3 мастни киселини и витамин Д.

 

Не преяждайте

Макар и да звучи смешно, напълно възможно е да се преяде и със семки и ябълки, например. Важно е да се помни, че постът преди всичко е въздържание и стремеж към умереност. По време на поста храненето трябва да е редовно – 5-6 пъти на ден, на малки порции. Необходимо е да се внимава за количеството ядки, семки, растителни масла, сушени плодове и плодове, което се приема, тъй като прекаляването с тези продукти може да наруши нормалната работа на храносмилателната система и да доведе до напълняване.

 

Излезте от поста постепенно

Известно е, че великденските трапези са богати и на тях присъстват месо, яйца, козунаци и т.н. А след продължителното ограничаване в храненето, подобно изобилие е шок за организма и може да предизвика проблеми с храносмилателния тракт. Затова, внимавайте и навлизайте в обичайния си режим на хранене постепенно. Не наблягайте веднага на месото и колбасите, а започнете с консумация на риба, кисело мляко и малки количества сирене и яйца – по 1 порция на ден в първата седмица.

 

Приемът на големи количества сурови зеленчуци, бобови и пълнозърнести култури може да създаде проблеми на хора със стомашни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт. Затова е препоръчително болните хора и бременните жени да се посъветват с лекар преди да започнат да постят. За малолетните деца и пътешествениците е позволен облекчен режим.