Устойчиви видове риба и морски продукти

Петък 27 януари

Снимка: iStock
Устойчиви видове риба и морски продукти

 

Консумирайте съзнателно и се хранете вкусно!

Известно е, че 90% от световните запаси от риба са или напълно изчерпани, или са подложени на свръхулов. В тази ситуация, всеки мислещ човек ще си зададе въпроса дали изобщо е разумно да продължава да консумира риба и морски продукти.

Вариантът е да избираме да купуваме риба от устойчиви източници. За целта трябва да се отчитат три основни фактора – въглеродният отпечатък, биоразнообразието и методът на улов.

 

Въглероден отпечатък

За да бъде доставена прясна риба от страни извън България, тя трябва да се съхранява в лед - метод, изискващ огромно количество енергия и съответно нанасящ щети на околната среда. Ето защо купуването на замразена или консервирана риба е по-добрата алтернатива от гледна точка на въглеродния отпечатък.

Биоразнообразие

Консумацията на разнообразни видове риба и морски продукти е от изключително значение за опазването на биоразнообразието на Световния океан. В световен мащаб има няколко вида най-консумирани риби – риба тон, херинга, скумрия, сьомга и треска.

Непропорционалният натиск върху тези рибни запаси е причина риболовните фирми да прибягват до по-отчаяни и вредни методи за риболов.  

Затова като консуматори можем да променим подхода си към купуването на риба, като с помощта на местния търговец на риба се уведомяваме за сезонния улов и начинът, по който съответния вид риба може да бъде приготвен.

Метод на улов

Третото нещо, на което трябва да обръщаме внимание като потребители, е произходът на рибата, начинът на отглеждане и методът на улов. Произходът на рибата и морските продукти може да бъде от ферма или от див улов. Въпреки че отглеждането на риба във ферми се смята, че допринася за спасяването на дивите риби, не винаги е точно така. Както не винаги е вярно и това, че диво уловената риба е по-чист и по-здравословен продукт.

Най-опасен за живота в океаните и моретата е риболовът чрез драгиране и тралиране. Драгирането представлява влачене на огромна риболовна мрежа по морското дъно, което води до разрушаване на морските хабитати и улавянето на организми, които дори не могат да бъдат консумирани.

Устойчиви източници

Най-добре е предварително да се информирате относно всеки вид риба или морска храна, които ви интересуват, в Рибния буквар, създаден от WWF България - https://riba.wwf.bg/

Тук също Ви даваме препоръки за 7 вида риба и морски продукти от устойчиви източници, които да консумирате.

 

Аншоа

 

 

Аншоата е единствената мазна риба, която се маринова в олио или сол преди да бъде затворена в буркан или консервна кутия, за да бъде продадена.

Може да закупите аншоата и прясна, ако искате да я приготвите по различен начин.

Аншоата е устойчив вид риба, тъй като се намира на дъното на хранителната верига. Това означава, че рибките растат бързо, възобновявайки популацията си бързо. Но, разбира се, има значение какъв е произходът на рибата. Ако аншоата е от крайбрежието на Перу в Югоизточния Тих океан, не я купувайте – последният ураган Ел Ниньо намали значително популацията на аншоата и тя има нужда да се възстанови. Изберете аншоа от Североизточния Атлантически океан, ако е сертифицирана от MSC (Marine Stewardship Council).

Маринованата аншоа е идеална за добавяне на умами вкус в сосове, дресинги, паста и др. Ако я намерите в пресен вид, изпържете я, предварително оваляна в брашно.

 

Арктически сивен (отглеждана във ферма)