Устойчиви видове риба и морски продукти

Петък 27 януари

Снимка: iStock
Устойчиви видове риба и морски продукти

 

Консумирайте съзнателно и се хранете вкусно!

Известно е, че 90% от световните запаси от риба са или напълно изчерпани, или са подложени на свръхулов. В тази ситуация, всеки мислещ човек ще си зададе въпроса дали изобщо е разумно да продължава да консумира риба и морски продукти.

Вариантът е да избираме да купуваме риба от устойчиви източници. За целта трябва да се отчитат три основни фактора – въглеродният отпечатък, биоразнообразието и методът на улов.

 

Въглероден отпечатък

За да бъде доставена прясна риба от страни извън България, тя трябва да се съхранява в лед - метод, изискващ огромно количество енергия и съответно нанасящ щети на околната среда. Ето защо купуването на замразена или консервирана риба е по-добрата алтернатива от гледна точка на въглеродния отпечатък.

Биоразнообразие

Консумацията на разнообразни видове риба и морски продукти е от изключително значение за опазването на биоразнообразието на Световния океан. В световен мащаб има няколко вида най-консумирани риби – риба тон, херинга, скумрия, сьомга и треска.

Непропорционалният натиск върху тези рибни запаси е причина риболовните фирми да прибягват до по-отчаяни и вредни методи за риболов.  

Затова като консуматори можем да променим подхода си към купуването на риба, като с помощта на местния търговец на риба се уведомяваме за сезонния улов и начинът, по който съответния вид риба може да бъде приготвен.

Метод на улов

Третото нещо, на което трябва да обръщаме внимание като потребители, е произходът на рибата, начинът на отглеждане и методът на улов. Произходът на рибата и морските продукти може да бъде от ферма или от див улов. Въпреки че отглеждането на риба във ферми се смята, че допринася за спасяването на дивите риби, не винаги е точно така. Както не винаги е вярно и това, че диво уловената риба е по-чист и по-здравословен продукт.

Най-опасен за живота в океаните и моретата е риболовът чрез драгиране и тралиране. Драгирането представлява влачене на огромна риболовна мрежа по морското дъно, което води до разрушаване на морските хабитати и улавянето на организми, които дори не могат да бъдат консумирани.

Устойчиви източници

Най-добре е предварително да се информирате относно всеки вид риба или морска храна, които ви интересуват, в Рибния буквар, създаден от WWF България - https://riba.wwf.bg/

Тук също Ви даваме препоръки за 7 вида риба и морски продукти от устойчиви източници, които да консумирате.

 

Аншоа

 

 

Аншоата е единствената мазна риба, която се маринова в олио или сол преди да бъде затворена в буркан или консервна кутия, за да бъде продадена.

Може да закупите аншоата и прясна, ако искате да я приготвите по различен начин.

Аншоата е устойчив вид риба, тъй като се намира на дъното на хранителната верига. Това означава, че рибките растат бързо, възобновявайки популацията си бързо. Но, разбира се, има значение какъв е произходът на рибата. Ако аншоата е от крайбрежието на Перу в Югоизточния Тих океан, не я купувайте – последният ураган Ел Ниньо намали значително популацията на аншоата и тя има нужда да се възстанови. Изберете аншоа от Североизточния Атлантически океан, ако е сертифицирана от MSC (Marine Stewardship Council).

Маринованата аншоа е идеална за добавяне на умами вкус в сосове, дресинги, паста и др. Ако я намерите в пресен вид, изпържете я, предварително оваляна в брашно.

 

Арктически сивен (отглеждана във ферма)

 

 

Арктическият сивен е мазна риба с богат, но фин вкус, което я прави добър заместник на сьомгата или пъстървата.

За разлика от сьомгата, арктическият сивен се отглежда добре в рибарници. Често този вид риба е отглеждан чрез рециркулационни системи, които представляват много чист метод на отглеждане на риба във ферми. Това значително намалява проблемите, произтичащи от отглеждането на риба в традиционни рибарници, вградени в дивите местообитания, като отделянето на отпадъци, химикали и дори паразити в околната среда.

Поради по-месестата си текстура, арктическият сивен трудно може да бъде пресготвен, за разлика от други видове риба. Пригответе я на тиган, заедно с кожата, за хрупкавост и богат вкус или я изпечете на скара, намазана с мед и горчица.

В България, може да се открие отглеждана в рибарници пъстърва сивен.

 

Черни миди, пясъчни миди и стриди (отглеждани във ферма)

 

 

Мидите и стридите са вид мекотели с двучерупчеста обвивка. Въпреки че не са напълно взаимозаменяеми в рецептите, всички видове миди имат нежна текстура и леко солен, маслен вкус.

Мидите си набавят хранителни вещества от водата, затова те не се нуждаят от изкуствена храна, за да бъдат отглеждани във ферми. Освен това, те не отделят толкова отпадъци, като рибите, т.е. те могат да се развиват и в замърсеното си местообитание.

Избирайте миди, които са отглеждани във ферма или такива, уловени чрез гмуркане.

Стридите са вкусни и сурови, но останалите видове мекотели трябва да бъдат сготвени – задушени, на пара, печени или пържени.

 

Хек

 

 

Хекът е част от семейството на треската, така че той може да бъде използван вместо треска, американска треска и пикша. Хекът е бяла риба с по-лек вкус от този на треската и е популярен в Европа, където е известен под името мерлуза.

Хекът се лови в Европа, Южна Африка, Аржентина. Търсете MSC сертифицирана хек, тъй като този вид риб е подложен на свръхулов.

Хекът е най-вкусен пържен. Но можете да го използвате и в рецепти вместо треска, като известното баско ястие – бакаляо.

 

Ивичест тунец (K. pelamis)

 

 

Този вид риба тон от рода Katsuwonus най-често се консервира. Трябва да се има предвид, че уловът на всички видове риба тон по света не е устойчив, затова все пак продукти със сертификат MSC.

 Ивичестият тунец има по-силен вкус от другите видове риба тон. Той съдържа и три пъти по-малко живак от Дългоперата и Жълтоперата риба тон.

Ивичестият тунец расте по-бързо от другите видове риба тон, така че до момента, в който те биват уловени, най-вероятно са имали възможност да се размножат. Търсете ивичест тунец, уловен с прът или въдица, а не чрез мрежи гъргъри, които улавят излишно и други видове морски обитатели.

Ивичестият тунец от консерви е подходящ за приготвянето на аламинути, като футомаки рулца или рибни тако, както и за салати. Прясна риба от този вид се намира трудно.

 

Дива сьомга от Аляска

 

 

Съществуват пет вида сьомга от Аляска, които се предлагат на пазара и всеки от тях има различен вкус. Червената сьомга има богат, мазен и силен вкус, докато розовата сьомга е с много по-светъл цвят и по-лек вкус.

Уловът на дивата сьомга от Аляска се регулира строго и запасите ѝ са устойчиви. Освен това дивата сьомга се лови чрез прътове и въдици, или чрез тролинг, метод, който оказва минимален ефект върху околната среда.

Дивата сьомга от Аляска може да бъде изпечена във фурна, на скара или на тиган.

 

Скариди

 

 

Скаридите са висши ракообразни - безгръбначни животни от типа на Членестоногите, принадлежащи на разред Десетоноги. Основно се делят на дребни и едри скариди. Скаридите имат мек вкус, с месеста текстура. Различните видове са взаимозаменяеми в рецептите.

Търсете ASC сертифицирани скариди. Отглеждането им извън сертифицираните стопанства е вредно за околната среда. Ако избирате скариди от див улов, произходът им трябва да е от Мексиканския залив, Орегон или Британска Колумбия. За улова на скариди на други места най-вероятно се използват тралове, в които за всеки килограм уловени скариди се хващат два килограма прилов (нежелан улов).

Скаридите се нуждаят от кратко време за готвене, около 1 минута. Те могат да се приготвят по всякакви намини – задушени, печени на скара и т.н.

 

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/