Питки бриош за сандвичи

Сряда 1 юни

Снимка: iStock
Питки бриош за сандвичи

 

Най-добрата рецепта за питки бриош

Питките бриош се приготвят от т.нар. „богато“ тесто. Те са с мека и пухкава структура. Докато стандартното хлебно тесто се приготвя само от вода, брашно, сол и мая, питките бриош се правят с много яйца, прясно мляко и масло. Точно поради високото си съдържание на мазнини и белтъчини, тези хлебчета са специални.

Питките бриош са леко сладки, без да са твърде меки, така че бързо да абсорбират течности или да се разпадат. Представената тук рецепта ще получите перфектните питки с леко дъвчаща структура, подходяща за сандвичи, но без да са прекалено меки, за да ви карат да се съпротивлявате на всяка следваща хапка.

Най-интересната част от тази рецепта е старият азиатски метод "танджонг", при който малка част от брашното се смесва с течност (в случая прясно мляко) и се готви до получаването на топка тесто преди са се смеси с останалите съставки. Тази техника произлиза от Япония, където се нарича "юкон" или "юдан".

От научна гледна точка, това предварително желатинизиране на нишестето в брашното спомага за това то да поеме повече вода, всъщност брашното поема два пъти повече гореща течност, отколкото хладка или студена. Освен това това спомага за по-лесното изпълнение на останалите стъпки от рецептата. Тестото ще е по-малко лепкаво и по-лесно за месене. Също така то ще се надигне при втасването и печенето много повече, тъй като съдържа повече течност, която ще образува пара. И не на последно място, питките ще са по-меки и ще останат пресни по-дълго време.

 

Питки бриош

9 бр., 4 ч. и 10 мин.

 

За танджонг:

215 г пълномаслено прясно мляко

35 г брашно за хляб

 

За тестото:

215 г студено прясно мляко

1 пакетче суха мая

25 г захар

40 г сухо мляко

1 голямо яйце, на стайна температура

2 ч.л. сол

370 г брашно за хляб

55 г безсолно масло, нарязано на кубчета, на стайна температура

 

За намазване:

1 голямо яйце

1 с.л. прясно мляко

сусам

 

Начин на приготвяне:

1. На дъното на две плоски тави постелете хартия за печене.

2. За да приготвите танджонг, смесете прясното мляко и брашното в тенджерка. Гответе на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и образува паста, около 1 минута.

3. Прехвърлете образувалата се паста в купата на стоящ миксер и добавете студеното мляко. Разбъркайте с помощта на шпатула, по този начин ще охладите леко сместа преди да добавите останалите съставки.

4. Добавете сухата мая, захарта, сухото мляко, яйцето, солта и брашното. Поставете приставка кука на миксера и разбъркайте на умерена скорост, докато се получи гладко и еластично тесто, за около 10 минути.

5. Добавете маслото и разбийте отново, докато то напълно се поеме от тестото, около 8 минути.

6. Поръсете с малко брашно плота и извадете тестото върху него. С помощта на шпакла, оформете тестото на топка. Прехвърлете в предварително намазнена купа и покрийте с прозрачно фолио. Поставете на топло място, докато тестото удвои обема си, за около 2 часа.

7. Извадете тестото отново върху леко поръсена с брашно повърхност. Разделете го на 9 порции, по около 90 г всяка. Вземете едно топче тесто и го сплескайте, след това с издърпване приберете краищата му навътре, за да се образува топче. Обърнете топчето със съединените краища надолу и го потъркаляйте по повърхността, за да се оформи стегнато топче.

8. Поставете готовото топче върху дървена дъска и го покрийте с прозрачно фолио. Продължете с оформянето на останалите топки. При подреждането, оставяйте по 2.5 см между топките. Оставете топките да починат за 10 минути, след което отново ги потъркаляйте, за да се стегнат. Подредете топките в приготвените тави, като оставяте достатъчно разстояние помежду им. Не слагайте повече от пет питки в една тава.

9. Покрийте питките с леко намазнено прозрачно фолио. Оставете ги да втасат още веднъж, докато удвоят обема си, около 1 час и 30 минути. 10 минути преди да изтече това време, поставете две решетки във фурната – на най-горното и на най-ниското ниво и загрейте на 190 градуса.

10. За намазването, разбийте яйцето с прясното мляко. Внимателно намажете питките отгоре, с помощта на четка. Поръсете със сусамови семена.

11. Печете питките до тъмнозлатист цвят, като завъртате тавите по средата на печенето.

12. Оставете питките да изстинат в тавите за около 10 минути, след това ги прехвърлете върху решетка. Разрежете питките и ги поднесете намазани с масло или пригответе любимия си сандвич с тях.

 

Съвети:

Съхранявайте изпечените питки бриош в платнена торба или кутия с херметическо затваряне до 5 дни.

Може да замразите суровите топки тесто, поставени върху хартия за печене. След като се втвърдят леко, ги прехвърлете в плик за фризер или кутия с капак и съхранявайте до 2 месеца.