7 пролетни салати
Петък 10 юни
Когато пролетта настъпи, желанието да ядем повече пресни зеленчуци нараства. След консумацията на тежки яхнии и месни супи през зимата, е време да забравим за пакетираните салати и да се вдъхновим за приготвянето на домашни свежи салати. Съветваме ви да купувате ограничено количество пресни зеленчуци, толкова, колкото можете да изядете за не повече от два дни.
Салата от дребно нарязани зеленчуци
3-4 порции, 20 минути
Когато зеленчуците бъдат нарязани на почти еднакви по размер парчета, разпределението им в салатата е по-равномерно. Салатата от нарязани пролетни зеленчуци може да включва репички, ранни краставици и някакъв вид зелена салата. Добавянето на шунка и сирене допринася за соления вкус на салатата, а също така двата продукта са източник на белтъчини. Експериментирайте свободно в избора на зеленчуци и продукти за този вид салата.
Продукти:
1 с.л. безсолно масло
1 ч.ч. шунка, нарязана на кубчета
1 голяма маруля
1/3 ч.ч. червен лук, нарязан на ситно
¼ ч.ч. репички, нарязани на кубчета
½ ч.ч. орехи или фъстъци, запечени в сух тиган и нарязани
½ ч.ч. сварен нахут
1 средноголяма краставица, обелена и нарязана на кубчета
2 малки домата, нарязани на кубчета
1 ч.ч. кашкавал, нарязан на кубчета
1 с.л. нарязан магданоз
Тортила чипс (по желание)
За дресинга:
¼ ч.ч. балсамов оцет
1 ч.л. медена дижонска горчица
½ ч.ч. зехтин екстра върджин
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. На умерена температура разтопете маслото в тиган. Добавете нарязаната шунка и я запържете до златисто, като разбърквате непрекъснато. Оставете настрани да изстине.
2. В голяма купа смесете нарязаната маруля, лука, репичките, орехите, нахута, краставицата, домата, кашкавала, изстиналата шунка и магданоза. Разбъркайте много добре.
3. В буркан смесете балсамовия оцет и горчицата. Постепенно, на струйка, добавете зехтина, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
4. Разпределете салатата на индивидуални порции върху легло от тортила чипс, по желание. Сипете от дресинга отстрани.
Руска салата
6 порции, 60 минути