7 пролетни салати
Понеделник 24 април
Когато пролетта настъпи, желанието да ядем повече пресни зеленчуци нараства. След консумацията на тежки яхнии и месни супи през зимата, е време да забравим за пакетираните салати и да се вдъхновим за приготвянето на домашни свежи салати. Съветваме ви да купувате ограничено количество пресни зеленчуци, толкова, колкото можете да изядете за не повече от два дни.
Салата от дребно нарязани зеленчуци
3-4 порции, 20 минути
Когато зеленчуците бъдат нарязани на почти еднакви по размер парчета, разпределението им в салатата е по-равномерно. Салатата от нарязани пролетни зеленчуци може да включва репички, ранни краставици и някакъв вид зелена салата. Добавянето на шунка и сирене допринася за соления вкус на салатата, а също така двата продукта са източник на белтъчини. Експериментирайте свободно в избора на зеленчуци и продукти за този вид салата.
Продукти:
1 с.л. безсолно масло
1 ч.ч. шунка, нарязана на кубчета
1 голяма маруля
1/3 ч.ч. червен лук, нарязан на ситно
¼ ч.ч. репички, нарязани на кубчета
½ ч.ч. орехи или фъстъци, запечени в сух тиган и нарязани
½ ч.ч. сварен нахут
1 средноголяма краставица, обелена и нарязана на кубчета
2 малки домата, нарязани на кубчета
1 ч.ч. кашкавал, нарязан на кубчета
1 с.л. нарязан магданоз
Тортила чипс (по желание)
За дресинга:
¼ ч.ч. балсамов оцет
1 ч.л. медена дижонска горчица
½ ч.ч. зехтин екстра върджин
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. На умерена температура разтопете маслото в тиган. Добавете нарязаната шунка и я запържете до златисто, като разбърквате непрекъснато. Оставете настрани да изстине.
2. В голяма купа смесете нарязаната маруля, лука, репичките, орехите, нахута, краставицата, домата, кашкавала, изстиналата шунка и магданоза. Разбъркайте много добре.
3. В буркан смесете балсамовия оцет и горчицата. Постепенно, на струйка, добавете зехтина, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
4. Разпределете салатата на индивидуални порции върху легло от тортила чипс, по желание. Сипете от дресинга отстрани.
Руска салата
6 порции, 60 минути
Наименованието „салата“, не означава, че в нея задължително трябва да има зелена салата. Заменете замразените зеленчуци с пресни в тази класическа рецепта за картофена салата с твърдосварени яйца. Добре е картофите да не са преварени, а да са леко хрупкави, за да може да издържат по-дълго, смесени с дресинга – дори в кошницата за пролетен пикник.
Продукти:
6-8 средноголеми картофа, небелени
2-3 големи яйца
1 ч.ч. зелен грах
2-3 средноголеми моркова, почистени и нарязани на малки кубчета
4 стръка копър, нарязан на ситно
5 с.л. майонеза
сол и прясно смлян черен пипер
щипка захар
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре картофите и ги поставете в голяма тенджера с вода. Щом водата заври, намалете силата на огъня и варете картофите, докато острието на ножа лесно преминава през тях, около 20-40 минути.
2. Прецедете картофите и и ги оставете да изстинат напълно. След това ги охладете в хладилник.
3. Сварете яйцата за около 10 минути. След това ги полейте обилно със студена вода, за да изстинат.
4. Нарязаните на кубчета моркови сложете в тенджерка и ги залейте с вода, 2 пръста над тях. Щом водата заври, добавете пресен грах (ако използвате замразен, не го варете, просто го размразете) и намалете силата на огъня. Варете 6-8 минути.
5. Прецедете граха и морковите и полейте обилно със студена вода. Изцедете добре и пресипете в голяма купа.
6. Обелете охладените картофи и ги нарежете на кубчета. Добавете ги при морковите и граха.
7. Обелете сварените яйца и ги нарежете на кубчета. Добавете ги към сварените картофи и зеленчуци. Разбъркайте добре.
8. Добавете майонезата, солта, черния пипер и захарта в купата. Разбъркайте всичко внимателно. Опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още майонеза, за да стане салатата по-кремообразна.
Класическа спаначена салата
4 порции, 10 минути