За ползите от киселото зеле

Сряда 3 януари

Снимка: iStock
За ползите от киселото зеле

 

Киселото зеле е познато на човечеството много отдавна – още преди 2000 години има свидетелства за приготвянето му в Китай, а походите на Чингиз Хан към Европа отпреди близо 1000 години го пренасят и към нашите географски ширини. Киселото зеле е популярна гарнитура и подправка в редица други култури в Европа, Азия и Америка. Маринованите или ферментирали храни са били много ценни в ерата преди замразяването, тъй като по този начин храната се е запазва свежа за по-дълго време (особено важно при дългите пътувания).

За европейска родина на киселото зеле се смята Германия, където то е поставено на пиедестал в националната кухня.

Киселото зеле е класическа българска зимнина, както туршията и киселите краставички.

От него се приготвят постни и месни сарми, свинско с кисело зеле, кокошка с кисело зеле и др. Приготвя се и за мезе на салата, поръсено с червен пипер и олио, а на сока от ферментацията му се приписват легендарни свойства, най-важното от които е, може би, лекуването на махмурлука с така наречения "бульон трезве".

 

 

Процесът на ферментация на киселото зеле е подобен на процеса на производство на кисело мляко, кисели краставички и корейското ястие кимчи, което означава, че по време на процеса не се използва топлина.

В хода на ферментацията, която претърпява, киселото зеле преминава през "предварително разграждане" от добрите бактерии и дрожди, намиращи се естествено по повърхността му. Разграждайки захарите, тези полезни микроорганизми правят хранителните вещества по-лесни за усвояване от тялото. Някои от тях освобождават млечна киселина - естествен консервант, който подкиселява чревния тракт, стимулирайки растежа на добри бактерии. Така киселото зеле се превръща в естествена пробиотична добавка.

Естествената ферментация, която е напълно различен процес от консервирането, превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесно усвояеми. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото. В същото време ферментацията запазва всички полезни свойства на суровото зеле, което е признато за супер храна.

 

Ето и кои са основните ползи на киселото зеле:

1. Повишава и укрепва имунитета

В киселото зеле се съдържа високо количество аскорбинова киселина, витамини С, Р, В1, В2, В6, К. В добавка също каротин, ценни минерали, желязо, йод, магнезий, цинк и тартронова киселина, които го правят изключително полезно. Комбинацията от съставки укрепват имунната система и защитават организма през зимата.

2. Спомага на храносмилането

Още в древността хората са лекували стомашни проблеми с ядене на зеле. То лекува диарии, запек, вътрешни паразити (глисти), хемороиди, възпаления на червата и стомаха като влияе благоприятно на чревните бактерии и подобрява чревната флора. Киселото зеле е естествен пробиотик.

3. Подобрява работата на нервната система

Зелето успокоява нервната система и намалява активността на щитовидната жлеза. Това го прави изключително ефикасно средство против безсъние. Древните гърци препоръчвали пиенето на зелев сок като метод за по-бързо и спокойно заспиване.

4. Помага за регулиране на теглото

Киселото зеле е нискокалорично, съдържа голямо количество витамини и същевременно засища. Това го прави чудесен вариант за хората, които се борят с наднормено тегло. Същевременно тартроновата киселина в него не позволява на организма да натрупва нови мазнини.

5. Профилактика против рак

Киселото зеле помага на чревните ензими да не превръщат преканцерогените в канцерогени. Това се случва като млечната киселина в него активира имунната защита. Някои изследвания препоръчват зелевия сок като алтернативен метод за предпазване от рак на гърдата. Учените все още изучават действието му в опити да се открие лек против рак.

Консумацията на кисело зеле е противопоказна за болните от бъбречни болести, заради солта в него, която може да доведе до отоци и задържане на течности.

 

Зелев сок

Зелевият сок е незаменим продукт при лечение на храносмилателни неразположения. Той помага в лечението на пептични язви, благодарение на съдържащите се в него аминокиселини. Те насърчават растежа и възстановяването на клетките, които покриват храносмилателния тракт. Зелевият сок също така е ефикасен в лечението на заболявания като синдром на дразнимото черво и колит. Честата консумация на зелев сок помага в предпазването от и в битката с различни видове рак. Зелевият сок се справя чудесно с лечението на астма и бронхит. Той подсилва лечебната способност на дихателните пътища, прочиствайки организма от шлаки и токсични отлагания в него. Зелевият сок подсилва имунната система на човека и помага при лечението на алергии. Зелевият сок подпомага отслабването. Той спира преобразуването на захарите и въглехидратите в мазнини.