5 нисковъглехидратни рецепти за лятото
Сряда 20 юли

Представяме ви селекция от леки и едновременно с това засищащи ястия, които съдържат по-малко от 30 г въглехидрати в порция.
Епична лятна салата
6 порции, 10 минути
Салатата е идеална за лятно барбекю или бюфет, поднесена към шишчета с агнешко месо например.
Продукти:
400 г черен боб от консерва
2 големи шепи бейби спанак
500 г домати
½ краставица
1 манго
1 голяма глава червен лук
6-8 репички
2 авокадо
100 г саламурено сирене
шепа пресни подправки (отделени от тези за дресинга)
За дресинга:
голяма връзка мента
малка връзка кориандър
малка връзка босилек
1 зелена люта чушка
1 скилидка чесън
100 мл зехтин екстра върджин
2 лайма
2 с.л. бял винен оцет
2 ч.л. мед
Начин на приготвяне:
1. В блендер сложете листата на всички пресни подправки (отделете по няколко от всеки вид за салатата), нарязаната люта чушка без семки, обелената скилидка чесън, настърганата кора на лаймовете и изтискания им сок. Добавете и останалите съставки и пасирайте. Можете да приготвите дресинга до 24 часа предварително.
2. Отцедете добре черния боб, накъсайте или нарежете на едро листата спанак. Разпределете боба и спанака в голяма чиния. Гарнирайте с нарязаните домати, краставица и манго. Най-отгоре подредете нарязаните на тънко червен лук и репички. Разбъркайте внимателно с ръце. Отгоре подредете резени авокадо, натрошеното сирене и листата пресни подправки.
3. Сервирайте салатата с дресинг в отделна купичка.
Печен рататуй с козе сирене
6 порции, 80 минути
Щом опитате този приготвен във фурната рататуй със слой от сос със сирене, няма да може да го забравите. Това е едно страхотно лястно ястие, което ще ви достави 3 от 5-те препоръчителни порции плодове и зеленчуци на ден.