5 нисковъглехидратни рецепти за лятото

Сряда 20 юли

Снимка: iStock
5 нисковъглехидратни рецепти за лятото

 

Представяме ви селекция от леки и едновременно с това засищащи ястия, които съдържат по-малко от 30 г въглехидрати в порция.

 

Епична лятна салата

6 порции, 10 минути

Салатата е идеална за лятно барбекю или бюфет, поднесена към шишчета с агнешко месо например.

 

 

Продукти:

400 г черен боб от консерва

2 големи шепи бейби спанак

500 г домати

½ краставица

1 манго

1 голяма глава червен лук

6-8 репички

2 авокадо

100 г саламурено сирене

шепа пресни подправки (отделени от тези за дресинга)

За дресинга:

голяма връзка мента

малка връзка кориандър

малка връзка босилек

1 зелена люта чушка

1 скилидка чесън

100 мл зехтин екстра върджин

2 лайма

2 с.л. бял винен оцет

2 ч.л. мед

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер сложете листата на всички пресни подправки (отделете по няколко от всеки вид за салатата), нарязаната люта чушка без семки, обелената скилидка чесън, настърганата кора на лаймовете и изтискания им сок. Добавете и останалите съставки и пасирайте. Можете да приготвите дресинга до 24 часа предварително.

2. Отцедете добре черния боб, накъсайте или нарежете на едро листата спанак. Разпределете боба и спанака в голяма чиния. Гарнирайте с нарязаните домати, краставица и манго. Най-отгоре подредете нарязаните на тънко червен лук и репички. Разбъркайте внимателно с ръце. Отгоре подредете резени авокадо, натрошеното сирене и листата пресни подправки.

3. Сервирайте салатата с дресинг в отделна купичка.

 

Печен рататуй с козе сирене

6 порции, 80 минути

Щом опитате този приготвен във фурната рататуй със слой от сос със сирене, няма да може да го забравите. Това е едно страхотно лястно ястие, което ще ви достави 3 от 5-те препоръчителни порции плодове и зеленчуци на ден.