Печени банани - рецепта
Петък 15 юли
Леко запечените банани, поръсени с карамелизирана захар, са изключително вкусен и прост десерт. Те могат да бъдат поднесени и за закуска. С приготвянето им може да се справи и начинаещ готвач, а отнема само няколко минути.
Продукти:
2 банана
1 с.л. тъмна кафява захар
¼ ч.л. смляна канела
Начин на приготвяне:
1. Обелете бананите и ги разрежете на две по дължина. Направете това непосредствено преди печенето, за да не потъмнеят бананите. Можете да ги поръсите с малко лимонов сок, за да избегнете потъмняването.
2. Загрейте фурната с функция грил на най-високата степен. Подредете бананите с разразяната страна нагоре в тавичка, покрита с лист алуминиево фолио.
3. Смесете канелата с 1 с.л. кафява захар в купичка и разбъркайте добре. Вместо канела може да използвате смес от индийско орехче, бахар, джинджифил.
4. Внимателно поръсете сместа от захар и подправки върху бананите, като се стараете да е равномерно по цялата им повърхност.
5. Поставете тавата с бананите на около 15 см под горния реотан на фурната и печете 3-4 минути. Бананите са готови, когато захарта се разтопи и започне да образува балончета. Извадете тавата от фурната.
6. Сервирайте печените банани с карамелизирана захар като десерт или като гарнитура към овесената каша за закуска.
Източник: https://www.thespruceeats.com/