5 рецепти за здравословни сандвичи
Сряда 3 август
![5 рецепти за здравословни сандвичи](http://sire-media-foxbg.fichub.com/24k_bg/custompage-main/508839.640x640.jpg)
Мини багета, филия или тортиля сандвичът винаги е подходящ за вкусен и питателен обяд.
Завит (wrap) сандвич със зеленчуци, маслини и винегрет с горчица
Този лесен за приготвяне и здравословен завит сандвич е пълен с разнообразие от зеленчуци. Сандвичът е веган, нискокалоричен и е идеален за хапване на бюрото.
1 порция, 10 минути
Продукти:
1 морков, настърган на едро
80 г червено зелен, нарязан на тънки
2 стръка пресен лук, нарязан на тънки кръгчета
1 тиквичка, настъргана на едро
шепа листа босилек
5 зелени маслини без костилки
½ ч.л. английска горчица на прах
2 ч.л. рапично олио екстра върджин
1 ч.л. оцет
1 голяма тортиля със семена
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете всички съставки без тортилята и разбъркайте много добре.
2. Поставете тортилята върху лист алуминиево фолио. В единия и край изсипете сместа за пълнеж. Първоначално пълнежа ще ви изглежда много, но щом започнате да навивате, той ще се разпредели равномерно. Започнете да завивате тортилята от стараната с пълнежа, като в движение прегънете краищата и, заедно с фолиото, навътре.
3. Разережете завития сандвич на две и го консумирайте веднага.
Сандвичи с пушена пъстърва и краставица
2 порции, 10 минути
Този свеж и здравословен сандвич, подходящ за обяд, е готов буквално за секунда.
Продукти:
125 г филе от топлопушена пъстърва
125 г натурален скир
½ -1 ч.л. паста от хрян
Лимонов сок
2 филии пълнозърнест хляб със семена
¼ краставица
25 г кресон
2 шепи чери домати
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте на парченца пушената пъстърва, като отстраните всякакви кости. Поставете рибата в голяма купа. Добавете скира и пастата от хрян, по ваш вкус. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
2. Запечете или препечете леко филиите. Върху всяка подредете кръгчета краставица и кресон. Разделете сместа с пушена пъстърва върху двете филии.
Съвет:
Скирът е нискомаслен млечен продукт, подобен на изварата. Вместо него може да използвате нискомаслено сирене за мазане или нискомаслена заквасена сметана.
Завит сандвич с пикантно пилешко и авокадо
2 порции, 13 минути
Запържете пилешко филе с лайм, лют пипер и чесън, а след това увийте в тортиля със семена.
Продукти:
1 бр. пилешки гърди (около 180 г)
½ лайм, сок
½ ч.л. лют червен пипер
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
2 тортили със семена
1 авокадо
1 печена червена чушка
2-3 стръка кориандър
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на парчета, под ъгъл. Сложете го в дълбока чиния и добавете сока от лайм, лютия червен пипер и нарязаната на филийки скилидка чесън. Разбъркайте.
2. Загрейте зехтина в тиган и изпържете месото за 1-2 минути. Междувременно, затоплете тортилите или ги опърлете върху пламъка на газов котлон, ако разполагате с такъв. Внимавайте да не се притоплят много и да станат сухи.
3. Разрежете авоадо на две, отстранете костилката му и кората му. Намачкайте по половин авокадо върху всяка тортиля. Затоплете печената чушка леко в тигана от месото. След това сложете по половин във всяка тортиля. Разпределете и месото. Поръсете с листа кориандър. Навийте всяка тортиля на руло, като прегънете навътре краищата и. Разрежете всеки сандвич на две.
Пита с яйце и зеленчуци
2 порции, 35 минути
Напълнете пълнозърнест хляб пита с патладжан, червено цвекло и морков, добавете сос от кисело мляко с чесън и копър и яйца.
Продукти:
1 патладжан, нарязан на кръгчета
1 ½ с.л. зехтин
1 ч.л. паста хариса
2 яйца
1 с.л. червен винен оцет
2 ч.л. сироп от агаве или кафява захар
1 червено цвекло, обелено и настъргано
1 морков, нарязан на тънки пръчици
½ малка глава червен лук, нарязан на много тънко
4 с.л. нискомаслено кисело мляко
1 с.л. копър
1 скилидка чесън
2 пълнозърнести пити
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 220 градуса (200 градуса с вентилатор). Подредете кръгчетата патладжан в тава, постлана с хартия за печене, поръсете със сол и черен пипер и ги намажете със зехтин, с помощта на четка. Печете 15 минути. Обърнете и намажете с паста хариса. Печете още 5 минути.
2. Междувременно, Сварете яйцата в студена вода за 10 минути. Охладете в студена вода и след това ги обелете.
3. В голяма купа разбъркайте оцета и сиропа от агаве или кафява захар. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте отново. Добавете настърганото червено цвекло и нарязаните морков и лук. В друга купа разбъркайте киселото мляко, нарязания копър и смачкания с преса чесън. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Запечете леко питите и ги разрежете на две, но не докрай, за да се получи голям джоб. В него сложете разрязано на половинки варено яйце, печени кръгчета патладжан и част от сместа с червено цвекло. Добавете сос от кисело мляко и сервирайте сандвичите с останалите патладжани, салата и сос отстрани.
Сандвич със сьомга в маруля
2 порции, 10 минути
Използвайте сьомга от консерва, маруля и малко подправки, за да приготвите този сандвич. Нискокалоричен, с ниско съдържание на мазнини – това е най-бързият и лесен обяд на света.
Продукти:
400 г боб канелини от консерва
213 г дива сьомга от консерва
½ лимон, кора и сок
1 стрък пресен лук
1 с.л. пълномаслено кисело мляко
1 с.л. копър
8 големи листа маруля
Начин на приготвяне:
1. В купа сипете добре отцедения боб, почистената от кожа и кости сьомга, нарязания на тънки кръгчета лук и нарязания на ситно копър. Добавете киселото мляко и фино настърганата кора от лимон и сока му. Разбъркайте добре.
2. Изрежете твърдата част в основата на всяко листо маруля, предварително измито и подсушено. За един сандвич поставете по две листа едно върху друго.
3. Поставете 1 пълна с.л. от сместа със сьомга в долния край на листата маруля и завийте на руло. Увийте долната част на сандвича в лента от хартия за печене, за да може той да се консумира по-лесно. Подредете сандвичите в пластмасова кутия, за да запазят формата си и поставете в хладилник, за да не омекне марулята.
Източник: https://www.bbcgoodfood.com/