5 рецепти за здравословни сандвичи

Сряда 3 август

Снимка: iStock
5 рецепти за здравословни сандвичи

 

Мини багета, филия или тортиля сандвичът винаги е подходящ за вкусен и питателен обяд.

 

Завит (wrap) сандвич със зеленчуци, маслини и винегрет с горчица

Този лесен за приготвяне и здравословен завит сандвич е пълен с разнообразие от зеленчуци. Сандвичът е веган, нискокалоричен и е идеален за хапване на бюрото.

1 порция, 10 минути

 

 

Продукти:

1 морков, настърган на едро

80 г червено зелен, нарязан на тънки

2 стръка пресен лук, нарязан на тънки кръгчета

1 тиквичка, настъргана на едро

шепа листа босилек

5 зелени маслини без костилки

½ ч.л. английска горчица на прах

2 ч.л. рапично олио екстра върджин

1 ч.л. оцет

1 голяма тортиля със семена

 

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете всички съставки без тортилята и разбъркайте много добре.

2. Поставете тортилята върху лист алуминиево фолио. В единия и край изсипете сместа за пълнеж. Първоначално пълнежа ще ви изглежда много, но щом започнате да навивате, той ще се разпредели равномерно. Започнете да завивате тортилята от стараната с пълнежа, като в движение прегънете краищата и, заедно с фолиото, навътре.

3. Разережете завития сандвич на две и го консумирайте веднага.

 

Сандвичи с пушена пъстърва и краставица

2 порции, 10 минути

Този свеж и здравословен сандвич, подходящ за обяд, е готов буквално за секунда.

 

 

Продукти:

125 г филе от топлопушена пъстърва

125 г натурален скир

½ -1 ч.л. паста от хрян

Лимонов сок

2 филии пълнозърнест хляб със семена

¼ краставица

25 г кресон

2 шепи чери домати

 

Начин на приготвяне:

1. Накъсайте на парченца пушената пъстърва, като отстраните всякакви кости. Поставете рибата в голяма купа. Добавете скира и пастата от хрян, по ваш вкус. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.

2. Запечете или препечете леко филиите. Върху всяка подредете кръгчета краставица и кресон. Разделете сместа с пушена пъстърва върху двете филии.

Съвет:

Скирът е нискомаслен млечен продукт, подобен на изварата. Вместо него може да използвате нискомаслено сирене за мазане или нискомаслена заквасена сметана.

 

Завит сандвич с пикантно пилешко и авокадо

2 порции, 13 минути

Запържете пилешко филе с лайм, лют пипер и чесън, а след това увийте в тортиля със семена.

 

 

Продукти:

1 бр. пилешки гърди (около 180 г)

½ лайм, сок

½ ч.л. лют червен пипер

1 скилидка чесън

1 ч.л. зехтин

2 тортили със семена

1 авокадо

1 печена червена чушка

2-3 стръка кориандър

 

Начин на приготвяне:

1. Нарежете пилешкото месо на парчета, под ъгъл. Сложете го в дълбока чиния и добавете сока от лайм, лютия червен пипер и нарязаната на филийки скилидка чесън. Разбъркайте.

2. Загрейте зехтина в тиган и изпържете месото за 1-2 минути. Междувременно, затоплете тортилите или ги опърлете върху пламъка на газов котлон, ако разполагате с такъв. Внимавайте да не се притоплят много и да станат сухи.

3. Разрежете авоадо на две, отстранете костилката му и кората му. Намачкайте по половин авокадо върху всяка тортиля. Затоплете печената чушка леко в тигана от месото. След това сложете по половин във всяка тортиля. Разпределете и месото. Поръсете с листа кориандър. Навийте всяка тортиля на руло, като прегънете навътре краищата и. Разрежете всеки сандвич на две.

 

Пита с яйце и зеленчуци

2 порции, 35 минути

Напълнете пълнозърнест хляб пита с патладжан, червено цвекло и морков, добавете сос от кисело мляко с чесън и копър и яйца.

 

 

Продукти:

1 патладжан, нарязан на кръгчета

1 ½ с.л. зехтин

1 ч.л. паста хариса

2 яйца

1 с.л. червен винен оцет

2 ч.л. сироп от агаве или кафява захар

1 червено цвекло, обелено и настъргано

1 морков, нарязан на тънки пръчици

½ малка глава червен лук, нарязан на много тънко

4 с.л. нискомаслено кисело мляко

1 с.л. копър

1 скилидка чесън

2 пълнозърнести пити

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 220 градуса (200 градуса с вентилатор). Подредете кръгчетата патладжан в тава, постлана с хартия за печене, поръсете със сол и черен пипер и ги намажете със зехтин, с помощта на четка. Печете 15 минути. Обърнете и намажете с паста хариса. Печете още 5 минути.

2. Междувременно, Сварете яйцата в студена вода за 10 минути. Охладете в студена вода и след това ги обелете.

3. В голяма купа разбъркайте оцета и сиропа от агаве или кафява захар. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте отново. Добавете настърганото червено цвекло и нарязаните морков и лук. В друга купа разбъркайте киселото мляко, нарязания копър и смачкания с преса чесън. Овкусете със сол и черен пипер.

4. Запечете леко питите и ги разрежете на две, но не докрай, за да се получи голям джоб. В него сложете разрязано на половинки варено яйце, печени кръгчета патладжан и част от сместа с червено цвекло. Добавете сос от кисело мляко и сервирайте сандвичите с останалите патладжани, салата и сос отстрани.

 

Сандвич със сьомга в маруля

2 порции, 10 минути

Използвайте сьомга от консерва, маруля и малко подправки, за да приготвите този сандвич.  Нискокалоричен, с ниско съдържание на мазнини – това е най-бързият и лесен обяд на света.

Продукти:

400 г боб канелини от консерва

213 г дива сьомга от консерва

½ лимон, кора и сок

1 стрък пресен лук

1 с.л. пълномаслено кисело мляко

1 с.л. копър

8 големи листа маруля

 

Начин на приготвяне:

1. В купа сипете добре отцедения боб, почистената от кожа и кости сьомга, нарязания на тънки кръгчета лук и нарязания на ситно копър. Добавете киселото мляко и фино настърганата кора от лимон и сока му. Разбъркайте добре.

2. Изрежете твърдата част в основата на всяко листо маруля, предварително измито и подсушено. За един сандвич поставете по две листа едно върху друго.

3. Поставете 1 пълна с.л. от сместа със сьомга в долния край на листата маруля и завийте на руло. Увийте долната част на сандвича в лента от хартия за печене, за да може той да се консумира по-лесно. Подредете сандвичите в пластмасова кутия, за да запазят формата си и поставете в хладилник, за да не омекне марулята.

 

Източник: https://www.bbcgoodfood.com/