5 рецепти без готвене
Четвъртък 25 август

Не е необходимо да полагате особени усилия, за да приготвите тези рецепти. Пригответе бърза вечеря или десерт за минимално време. Просто съчетайте основни продукти от шкафа, за да ги превърнете в нещо вкусно и специално.
Кускус с пилешко
2 порции, 25 мин
Продукти:
100 г арабски кускус
100 г замразен грах
200 мл горещо бульон (пилешки или зеленчуков)
200 г сварено пилешко филе
1 голям домат
1 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Сипете кускуса и замразения грах в купа. Залейте с горещия бульон и поставете чиния отгоре. Оставете за 5 минути.
2. Накъсайте пилешкото месо на лентички. Поръсете половината от пилешкото върху кускуса. Добавете нарязания на кубчета домат и овкусете със зехтин и лимонов сок. Разбъркайте. Опитайте на вкус и добавете черен пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркайте отново.
3. Разпределете кускуса с пилешко в две чинии и поръсете всяка порция с останалото пилешко месо. Поръсете с тънка струйка зехтин.
Масло от фурми
4 порции, 5 минути
За приготвянето на това масло от фурми са необходими само няколко продукта и не е необходимо готвене. Маслото от фурми е веган и е чудесно намазано върху бананов хляб.
Продукти:
150 г кокосово масло
80 г меки фурми без костилки
1 с.л. кленов сироп
щипка канела
щипка сол
Начин на приготвяне:
1. В малък кухненски робот сипете кокосовото масло, фурмите, кленовия сироп, канелата и солта. Пасирайте.
2. Охладете маслото и го съхранявайте в буркан до 1 седмица.
Салата с нахут
6 порции, 10 минути
Използвайте малко паста хариса, за да обогатите вкуса на тази салата от нахут. Салатата е идеална гарнитура за бавно печено агнешко, а приготвянето и отнема само 10 минути.
Продукти:
400 г нахут от консерва
Малка връзка кориандър
Малка връзка магданоз
1 глава червен лук
2 големи домата
2 с.л. зехтин
2 с.л. паста хариса
1 лимон, сок
Начин на приготвяне:
1. Прецедете нахута и го сложете в купа. Добавете нарязаните магданоз и кориандър. Добавете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на малки кубчета домати. Разбъркайте.
2. Овкусете салатата със зехтин, лимонов сок и паста хариса. Разбъркайте добре, като леко намачкате зърната нахут.
Салата със зърнени култури, червено цвекло и фета
2 порции, 2 минути
Превърнете порция сварени зърнени храни заедно с още три съставки в лесно, жизнено вегетарианско ястие само за две минути!
Продукти:
микс от зеленолистни зеленчуци
100 г мариновано сирене Фета
400 г вакуумирано сварено червено цвекло (нарязано на тънки кръгчета)
250 г сварени зърнени храни по избор (ечемик, лимец, пшеница)
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички продукти в голяма купа и разбъркайте. Овкусете със сол. Мазнината от маринованото сирене ще послужи за дресинг на салатата. Разбъркайте отново.
Лингуини с тиквички и лимон
4 порции, , 20 минути
Това ястие леко и е подходящо за лятото. Лингуините са съчетани със сурови тиквички и са овкусени със свеж лимонов дресинг.
Продукти:
400 г лингуини
3 тиквички
3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 био лимон, настъргана кора
голяма щипка едър лют червен пипер
шепа листа босилек
Начин на приготвяне:
1. Сварете лингуините според указанията на пакета. Прецедете
2. Върнете лингуините в тенджерата с малко от водата от варенето, насстърганите на едро тиквички, зехтина, фино настърганата лимонова кора, нарязаната на тънки филийки скилидка чесън, лютия червен пипер и повечето листа босилек. Поръсете щедро със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
3. Сервирайте пастата в дълбоки чинии, като поръсите с малко зехтин и останалите листа босилек.
Сурови кокосови трюфели
6 порции, 20 минути
Тези сурови хапки от ядки са прекрасна веган алтернатива на шоколадовите бонбони. Поднесете ги след вечеря.
Продукти:
2 х 90 г кокосови парченца
50 г ядки макадамия
2 с.л. сурово кокосово олио
2 с.л. суров мед
1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
1. В блендер или кухненски робот смелете ядките макадамия и кокоса. Извадете 5 с.л. от сместа.
2. Към останалата в блендера смес от ядки и кокос добавете кокосовото олио, меда и остърганата вътрешност на ванилията и разбъркайте до хомогенност.
3. Оформете 18 топчета от сместа. След това ги оваляйте в отделената смес от кокос и ядки. Сервирайте трюфелите веднага или ги охладете в хладилник. Съхранявайте суровите бонбони в хладилник до 2 дни.