5 рецепти без готвене

Четвъртък 25 август

Снимка: iStock
5 рецепти без готвене

 

Не е необходимо да полагате особени усилия, за да приготвите тези рецепти. Пригответе бърза вечеря или десерт за минимално време. Просто съчетайте основни продукти от шкафа, за да ги превърнете в нещо вкусно и специално.

 

Кускус с пилешко

2 порции, 25 мин

 

 

Продукти:

100 г арабски кускус

100 г замразен грах

200 мл горещо бульон (пилешки или зеленчуков)

200 г сварено пилешко филе

1 голям домат

1 с.л. зехтин

1 ч.л. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете кускуса и замразения грах в купа. Залейте с горещия бульон и поставете чиния отгоре. Оставете за 5 минути.

2. Накъсайте пилешкото месо на лентички. Поръсете половината от пилешкото върху кускуса. Добавете нарязания на кубчета домат и овкусете със зехтин и лимонов сок. Разбъркайте. Опитайте на вкус и добавете черен пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркайте отново.

3. Разпределете кускуса с пилешко в две чинии и поръсете всяка порция с останалото пилешко месо. Поръсете с тънка струйка зехтин.

 

 

Масло от фурми

4 порции, 5 минути

 

 

За приготвянето на това масло от фурми са необходими само няколко продукта и не е необходимо готвене. Маслото от фурми е веган и е чудесно намазано върху бананов хляб.

 

Продукти:

150 г кокосово масло

80 г меки фурми без костилки

1 с.л. кленов сироп

щипка канела

щипка сол

 

Начин на приготвяне:

1. В малък кухненски робот сипете кокосовото масло, фурмите, кленовия сироп, канелата и солта. Пасирайте.

2. Охладете маслото и го съхранявайте в буркан до 1 седмица.

 

Салата с нахут

6 порции, 10 минути

 

 

Използвайте малко паста хариса, за да обогатите вкуса на тази салата от нахут. Салатата е идеална гарнитура за бавно печено агнешко, а приготвянето и отнема само 10 минути.

 

Продукти:

400 г нахут от консерва

Малка връзка кориандър

Малка връзка магданоз

1 глава червен лук

2 големи домата

2 с.л. зехтин

2 с.л. паста хариса

1 лимон, сок

 

Начин на приготвяне:

1. Прецедете нахута и го сложете в купа. Добавете нарязаните магданоз и кориандър. Добавете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на малки кубчета домати. Разбъркайте.

2. Овкусете салатата със зехтин, лимонов сок и паста хариса. Разбъркайте добре, като леко намачкате зърната нахут.

 

 

Салата със зърнени култури, червено цвекло и фета

2 порции, 2 минути

 

 

Превърнете порция сварени зърнени храни заедно с още три съставки в лесно, жизнено вегетарианско ястие само за две минути!

 

Продукти:

микс от зеленолистни зеленчуци

100 г мариновано сирене Фета

400 г вакуумирано сварено червено цвекло (нарязано на тънки кръгчета)

250 г сварени зърнени храни по избор (ечемик, лимец, пшеница)

 

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички продукти в голяма купа и разбъркайте. Овкусете със сол. Мазнината от маринованото сирене ще послужи за дресинг на салатата. Разбъркайте отново.

 

Лингуини с тиквички и лимон

4 порции, , 20 минути

 

 

Това ястие леко и е подходящо за лятото. Лингуините са съчетани със сурови тиквички и са овкусени със свеж лимонов дресинг.

 

Продукти:

400 г лингуини

3 тиквички

3 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

1 био лимон, настъргана кора

голяма щипка едър лют червен пипер

шепа листа босилек

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете лингуините според указанията на пакета. Прецедете

2. Върнете лингуините в тенджерата с малко от водата от варенето, насстърганите на едро тиквички, зехтина, фино настърганата лимонова кора, нарязаната на тънки филийки скилидка чесън, лютия червен пипер и повечето листа босилек. Поръсете щедро със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

3. Сервирайте пастата в дълбоки чинии, като поръсите с малко зехтин и останалите листа босилек.

 

Сурови кокосови трюфели

6 порции, 20 минути

 

 

Тези сурови хапки от ядки са прекрасна веган алтернатива на шоколадовите бонбони. Поднесете ги след вечеря.

 

Продукти:

2 х 90 г кокосови парченца

50 г ядки макадамия

2 с.л. сурово кокосово олио

2 с.л. суров мед

1 шушулка ванилия

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер или кухненски робот смелете ядките макадамия и кокоса. Извадете 5 с.л. от сместа.

2. Към останалата в блендера смес от ядки и кокос добавете кокосовото олио, меда и остърганата вътрешност на ванилията и разбъркайте до хомогенност.

3. Оформете 18 топчета от сместа. След това ги оваляйте в отделената смес от кокос и ядки. Сервирайте трюфелите веднага или ги охладете в хладилник. Съхранявайте суровите бонбони в хладилник до 2 дни.

 

 

https://www.bbcgoodfood.com/