5 начина да приготвим домашна лимонада

Сряда 26 юли

Снимка: iStock
5 начина да приготвим домашна лимонада

 

Тези рецепти за домашна лимонада ще ви помогнат да се разхлаждате през цялото лято. В предложения подбор от рецепти има предложения за прясно приготвени напитки, които ще утолят жаждата и на децата, и на възрастните.

 

Класическа лимонада

20 мин., 24 чаши

 

 

За децата е истинско забавление да приготвят прясна лимонада, а след това да я пият или да я продават на съседите си. Тази рецепта за класическа лимонада без варене включва и съвети как малките готвачи да се забавляват максимално, изтисквайки лимони и превръщайки ги в лимонада.

 

Продукти:

2 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок (от 9-10 лимона)

2 ¼ - 2 ½ ч.ч. фина захар

3 ч.ч. вода със стайна температура

5 ч.ч. леденостудена вода

 

Начин на приготвяне:

1. Размачкайте лимоните, като ги потъркаляте по плота с натискане. Това ще помогне за по-лесното им изтискване.

2. Разрежете лимоните наполовина. Децата няма да могат да ги разрежат, затова някой възрастен трябва да го направи вместо тях. Изтискайте сока с помощта на цитруспреса, сокоизтисквачка за цитруси или ръчно, докато получите 2 ч.ч. лимонов сок.

3. В голяма кана с капак сипете 3 ч.ч. вода и част от захарта. Първоначално използвайте по-малко количество захар, а след това може да добавите още. Поставете капака и разтръскайте добре за 30 секунди или докато захарта се разтвори. 1-2 минути след енергичното разклащане, водата трябва да стане бистра.

4. Добавете лимоновия сок, като го сипвате през цедка, за да отделите семките. Ако желаете, отделете малко от парченцата лимон, за да ги добавите по-късно заедно със студената вода. Поставете капака на каната и разклатете енергично отново.

5. Охладете лимонадата. След това добавете студената вода и поднесете.

 

Съвети:

Може да заместите захарта със стевия, но трябва да използвате по-малко количество, тъй като тя е в пъти по-сладка от захарта.

 

Индийска пикантна лимонада

10 мин., 4 порции

 

 

Тази индийска лимонада с подправки – чатпата нимбо пани е лятна напитка, подходяща за възрастни. Консумирането и не само ще ви помогне да се разхладите в горещ летен ден, но и ще ви вдъхне свежа енергия. Тази напитка е вкусна и лесна за разбъркване. Ако приготвяте тази рецепта за първи път, направете я само за себе си. След това преценете дали да я поднесете на градинското си парти.

 

Продукти:

4 големи лимона

Захар на вкус

2 с.л. напитка Джал-джира на прах

1 ч.ч. натрошен лед

студена вода

лимонови резени

 

Начин на приготвяне:

1. Изтискайте лимоните. Прецедете сока от семките и парчета.

2. Пресипете лимоновия сок в голяма кана.

3. Добавете всички останали съставки. Разбъркайте много добре и балансирайте вкуса, ако има нужда.

4. Сервирайте лимонадата в охладени стъклени чаши и гарнирайте с тънък резен лимон.

 

Съвет:

Готовата напитка Джал-джира на прах може да бъде закупена от магазин за индийски стоки или онлайн.

Ако искате да добавите още сладост към готовата лимонада, добавете заместител на захарта като мед или сироп от агаве.

 

Лимонада сангрия с малини

6-8 чаши, 5 минути

 

 

Рецептата за тази супер свежа лимонада сангрия с бяло вино е съвсем лесна и буквално се забърква за няколко минути. Но, като всяка рецепта за сангрия, препоръчително е напитката да престои 1 нощ, за да се смесят вкусовете.

 

Продукти:

1 бутилка (750 мл) бяло вино Мускат

2 ч.ч. малини

2 лимона, на резени

1 1/2 ч.ч. домашна лимонада

1/3 ч.ч. захар

1 ½ ч.ч. 7 Up или домашно приготвена сода с лайм и лимон

лимонови резени

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма кана сипете бялото вино, лимонадата, захарта, резените лимони и малините.

2. Разбъркайте, поставете капак и оставете в хладилник за 1 нощ.

3. Добавете кубчета лед направо в каната или ги разпределете в чашите. Сипете лимонада сангрия и гарнирайте с тънък резен лимон.

 

Съвет:

Вместо захар използвайте домашен захарен сироп – прави се лесно, само от захар и вода. Той няма нужда да се разтваря, затова ще се смеси с останалите съставки много по-лесно.

 

Боровинкова лимонада

4 чаши, 10 минути

 

 

За приготвянето на тази освежаваща боровикова лимонада, може да използвате както пресни, така и замразени боровинки. Сами определете количеството на захарта, като започнете с добавянето на ½ ч.ч. захар и добавите още, ако напитката не е достатъчно сладка. Гарнирайте лимонадата със стрък мента или с тънки резени лимон.

 

Продукти:

2 ½ ч.ч. вода

2 ½ ч.ч. боровинки

½ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок

2/3 ч.ч. захар

4 резена лимона

Стръкчета мента

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете водата, боровинките, лимоновия сок и захарта в блендер.

2. Пасирайте сместа до гладкост.

3. Прецедете боровинковата лимонада през фина цедка в кана.

4. Напълнете чашите с кубчета лед и сипете боровинкова лимонада върху тях. Гарнирайте с резени лимон и стръкче мента. Поднесете със сламка.

 

Мексиканска лимонада със семена от чия (Chia Fresca)

1 чаша, 10 минути

 

 

Съчетана със суперхраната чия, тази необичайна мексиканска напитка е подобна на популярния азиатски чай с балончета (Bubble tea), но основата и е лимонада, което я прави идеална за лятото. Когато се потопят в течност, семената от чия набъбват, образувайки желатинообразен външен слой, подобен на перли от тапиока, който добавя интересна текстура към всяка глътка.

 

Продукти

340 мл студена вода за пиене

1 голям лимон

2 ч.л. захар

1 ч.л. семена чия

резен лимон

стрък мента

 

Начин на приготвяне:

1. Налейте вода в стъклена чаша. Разрежете лимона на две и изтискайте сока му направо в чашата. Добавете захар на вкус. Разбъркайте.

2. Добавете семената чия и ги оставете да престоят 10 минути, като от време на време разбърквате. Ако семената чия са пресни, те ще изплуват на повърхността на течността, ако са по-стари, ще потънат на дъното. В този случай просто разбъркайте, докато се разпределят равномерно в течността.

3. Сервирайте напитката чия фреска, като гарнирате с тънък резен лимон и/или стрък мента. По желание може да добавите кубчета лед или да охладите предварително напитката в хладилник.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/