Торта "Съкровището на Гиза"
1. Разтопете шоколада за изработването на пирамидата на водна баня. Предвидете малко количество шоколад, който трябва да остане топъл, за да може с него да залепите страните на пирамидата. След това темперирайте останалия шоколад, като изсипете 2/3 от него върху студен, мраморен плот и го разстилайте с помощта на шпакла или палетен нож на тънък слой напред-назад, докато температурата му достигне 26 градуса. След това го върнете при останалия шоколад и разбъркайте - температурата трябва е 31 градуса.
2. Пригответе си метален шаблон на пирамида и 4 триъгълника /по размерите на страните на пирамидата/, изрязани от картон с ширина на стените 4-5 см. Разстелете темперирания шоколад върху голям лист хартия за печене, на тънък слой. Оставете шоколада леко да се втвърди, но все още да е обработваем. Изрежете квадратна основа /20х20 см/ и 4 триъгълника, като минавате с нож и отвън и отвътре на шаблоните. Оставете шоколада да се втвърди на стайна температура за 30 минути.
3. Поставете металната пирамида шаблон във висок съд, с върха надолу. Поставете триъгълниците от шоколад по страните на пирамидата, като предварително отрежете по милиметър от върховете им. С леко топъл разтопен шоколад, поставен в малка фунийка в хартия от печене слепете ръбовете на триъгълниците от вътрешната страна. С пръст хубаво разнесете шоколада и го оставете да се стегне за 10-15 минути. След това поставете пирамидата върху плота, обърната с върха нагоре. Шприцовайте отново топъл разтопен шоколад с фунийка между ръбовете на триъгълниците. Разнесете шоколада с пръст и оставете да стегне.
4. За пандишпановия блат смесете в купа разтопеното масло, захарта, брашното, белтъка и какаото и разбъркайте енергично до гладкост. Разстелете сместа под формата на широка лента върху силиконова подложка, откъм гладката и страна. С помощта на гребен /шпакла със зъбци/ минете през лентата, по цялата и дължина, откъм късата и страна. Поставете подложката във фризер за 1 час, да замръзне.
5. За бадемовия блат разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер, до получаването на сняг. Жълтъците разбийте на ръка с останалата захар. Добавете брашното и фино смлените бадеми и разбъркайте. Добавете и предварително разтопеното масло. Добавете разбитите белтъци на два пъти към сместа, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Разстелете сместа на тънък слой върху замръзналата лента пандишпанов блат. Слоят, който нанасяте, трябва да е с по-голяма ширина от замръзналия. Поставете силиконовата подложка в тава и печете блатовете в предварително загрята фурна на 200 градуса 8 минути. След като блатовете изстинат, ги отлепете от подложката и изрежете лента с ширина 4.5 см и 2 кръгчета с диаметър 12 см.
6. За малиновия баварски крем накиснете желатина в малко студена вода. Сипете малиновото пюре /прецедено/ в тенджерка и го затоплете. Добавете леко изцедения желатин и дръпнете от котлона. Разбъркайте. Отделно разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер, но до полутечно състояние. Добавете малиновата смес към сметаната и разбъркайте.
7. Намаслете дъното и стените на малка форма с пружина /диаметър 12 см/. По стените, от вътрешната страна, поставете лента твърд целофан /ширина 4.5 см/. Върху целофана поставете лентата от два блата, с кафявата, назъбена страна навън. Важно е двата края на лентата леко да се припокриват. Поставете едното кръгче блат за дъно на тортата. Сипете половината малинов баварски крем, загладете го и го покрийте с второто кръгче блат. Изсипете останалия крем догоре. Загладете много добре повърхността на тортата и я поставете във фризер за 3 часа.
8. За малиновото желе накиснете желатина в малко студена вода. Сипете прецеденото малиново пюре заедно съсъ захарта и малиновото сладко в тенджерка. Разбъркайте и изчакайте сместа да кипне. Добавете леко изцедения желатин и дръпнете тенджерката от котлона. Разбъркайте докато желатинът се разтопи. Изсипете желето върху замръзналата торта и го загладете. След това извадете тортата от формата. Върху нея подредете 12 пресни малини.
9. Поставете шоколадовата пирамида и основата и за кратко в хладилник. Извадете пирамидата и отново съединете ръбовете и с топъл, разтопен шоколад, като го разнасяте с пръст. Разтопете на водна баня шоколада заедно с какавото масло и пресипете сместа в специален уред за пръскане. Поставете голямо парче картон върху плота и направете параван от картон или плексиглас около него. Поставете пирамидата върху въртущ се поднос и я напръскайте отдалече с шоколад и какаово масло, да се получи тънък кадифен слой. След това поставете основата върху подноса и напръскайте и нея. Внимавайте как пренасяте пирамидата и основата, защото остават следи от пръсти.
10. Може да направите допълнителна украса, като разтопите 100 г захар на порции, докато тя се карамелизира. Докато карамелът е топъл, го разстелете на тънък слой върху лист хартия за печене, с помощта на лъжица. Оставете го да се втвърди. След това отчупете парче по избор.
11. Поставете основата на пирамидата върху нисък поднос или плоча. Поставете тортата по средата на основата. След това поставете пирамидата. На върха на пирамидата залепете парче карамел с капка топъл разтопен шоколад и поставете последната малина върху него.

Продукти

  • За пандишпановия блат:25 г разтопено масло 25 г захар 25 г брашно 0.5 белтък 1 ч.л. какаоЗа пирамидата:700 г натурален шоколадЗа пръскане:250 г натурален шоколад 250 г какаово маслоЗа бадемовия блат:15 г разтопено масло 2 белтъка 85 г захар 2 яйца 15 г брашно 85 г фино смлени бадемиЗа баварския крем:2 г желатин 100 мл пюре от малини 100 мл течна сметана 25 г захарЗа желето:2 г желатин 170 мл пюре от малини 1 с.л. захар 150 г сладко от малиниЗа украса:13 малини 100 г захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички