Палачинки със сабайон
1. За палачинките сипете в купа млякото и яйцето и ги разбийте. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Добавете щипка сол и 1 ч.л. олио. Разбъркайте.
2. Изпържете тънки палачинки*, като сипвате по млако олио в добре загрят тиган и разстилате по 1 черпак от сместа.
3. За сладкарския крем отделете 2-3 с.л. студено прясно мляко, а останалото сипете в тенджерка заедно с половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купа разбийте жълтъците с останалата захар, брашното и студеното мляко, на гладка кашичка. Щом млякото заври, добавете го при жълтъците, като бъркате енергично. След това изсипете сместа в тенджерката и варете 2 минути при непрекъснато разбиване. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине на стайна температура.
4. За крем шибуст накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Сварете захарен сироп от водата и захарта. Щом достигне температура от 121 градуса, го дръпнете от огъня. През това време разбийте белтъците с помощта на миксер. Излейте горещия сироп на струйка, като разбивате на максимална мощност. Изтискайте леко желатина и го добавете при белтъците, докато сместа все още е топла от сиропа. Разбийте до получаването на твърда пяна.
5. Разбъркайте сладкарския крем и го пресипете в купа. Добавете малко от разбитите белтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете останалите белтъци на още два пъти, като разбърквате внимателно.
6. За сабайона поставете купа с жълтъците, захарта и виното на водна баня и разбърквайте с помощта на тел. Добавете и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбивайте енергично докато сместа стане пенлива и леко се сгъсти.
7. Разпределете крема шибуст върху палачинките. Завийте ги и ги подредете в чиния. Полейте със сабайон. С помощта на газова горелка обгорете леко сабайона. Поръсете с пудра захар.

*Тъй като количеството на крема шибуст за пълнеж и на соса сабайон ще бъда повече, може да изпържите повече палачинки, като съответно удвоите количеството на продуктите за тестото.

Продукти

  • За палачинките:250 мл прясно мляко щипка сол 1 яйце 100 г брашно слънчогледово олиоЗа ваниловия крем:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 2 жълтъка 75 г захар 2 с.л. брашноЗа крем шибуст:3 листа желатин 100 г захар 100 мл вода 3 белтъкаЗа сос сабайон:1 шушулка ванилия 60 г захар 50 мл бяло вино 2 жълтъка

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички