Чаен венец с лешници
1. За тестото направете кладенче в брашното и в него сложете маята, млякото, захарта и мекото масло. Солта посипете върху самото брашно, а настърганата лимонова кора и вътрешността на шушулката ванилия добавете щом смесите продуктите. Омесете гладко и еластично тесто. Оформете топка, сложете я в купа и я покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса за 1 час.
2. В купа сложете фино смлените лешници, канелата, захарта, кленовия сироп /може да го замените с мед/ и водата. Разбъркайте хубаво. Добавете и какаото.
3. Разточете тестотото на кора с дебелина 0.5 см и разчери 40х50 см. приблизително. Нанесете върху разточеното тесто пълнежа и разнесете равномерно, като оставите 2.5 см свободни от всички страни. Разбийте яйцето и намажете с него краищата. Навийте внимателно руло откъм по-дългата страна. Прехвърлете внимателно рулото в тава, постлана с хартия за печене, като отдолу остане страната с шева на тестото. Оформете кръг, като слепите и притиснете леко краищата му. После с ръце придайте по-правилна форма на венеца. С ножица, потопена в студена вода, направете 3/4 разрези през няколко сантиметра. След това с ръце обърнете всяко полуотрязано парче така, че следващото да се подреди върху него като керемидка. Намажете рулото с разбито яйце и го оставете да втасва 45 минути.
4. Изпечете венеца на 170 градуса за около 30 минути.
5. Запечете лешниците с капка олио в тиган. След като изстинат ги начукайте.
5. В купа смесете прясно мляко, кленов сироп или мед и пудра захар и разбъркайте с тел. Нанесете глазурата върху венеца. Тя ще се разтече. Отгоре поръсете начукани лешници.

Продукти

  • За тестото:660 г брашно 12 г сол 1 шушулка ванилия 14 г суха мая 360 мл прясно мляко 70 г масло 70 г захар 1 лимон1 яйце за намазване 1 яйце и 1 жълтък за намазванеЗа лешниковия пълнеж:125 г лешници 1 ч.л. канела 100 г захар 25 г кленов сироп 60 мл вода 1 с.л. какаоЗа глазурата:150 г пудра захар 35 мл прясно мляко 10 г кленов сиропЗа гарниране:200 г лешници

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички