Сезонен зеленчук: Пресни картофи

Петък 9 май

Снимка: iStock
Сезонен зеленчук: Пресни картофи

 

Най-лесно пресният картоф може да се разпознае по това, че има доста по-тънка обвивка, спрямо обикновения, която в някои случаи може да се обели като люспа, без нуждата от белачка. Това е, защото реколтата се събира, докато са още пресни или “млади” и обвивката още не е започнала да се удебелява. Ако на места тя е зелена, това е знак за съдържанието на токсичното вещество соланин и такива картофи не трябва да се консумират.

Разлика между пресните и обикновените картофи има още във вкуса и в хранителната им стойност. Пресните картофи са една идея по-сладки, заради факта, че захарта още не се е преобразувала в нишесте. Поради същата причина са и по-малко калорични. Пресните картофи са най-хубави през времето април-юли, тъй като тогава е сезонът им.

 

Хранителен състав

Пресните картофи, както всички млади зеленчуци, са богати на биофлавоноиди. В състава им влизат витамини A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ниацин, холин, фолиева киселина. Продуктът съдържа три пъти повече витамин С, отколкото картофите, "преживели" зимата. Термичната обработка разрушава витамина, затова в миналогодишните пържени картофи няма и следа от него.

В младите клубени има малко прости захари, на практика няма мазнини, а холестерол съвсем липсва. Затова пък съдържат полезни за храносмилането органични киселини и целулоза. Също като яйцата, натуралното кисело мляко и изварата, пресните картофи са пълноценен източник на протеини. Освен това в състава на продукта влизат минерални вещества като калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, йод и сяра.

 

Полезни свойства

Пресните картофи съдържат най-силните антиоксиданти. Те съхраняват младостта и здравето за по-дълго време, възпрепятстват развитието на тумори, предпазват кръвоносните съдове и укрепват клетъчните стени.

Калият, влизащ в състава на зеленчука, допринася за извеждане на излишната течност от организма, което го прави полезен за хора, предразположени към образуване на отоци.

Поддържат здравето на костите – благодарение на минералите, които съдържат.

Съдържат антиоксиданти – неутрализират молекулите, образуващи някои видове хронични заболявания, като диабет или рак; пример за добър антиоксидант е ниацинът, който помага с превръщането на храната в енергия; още поддържа здравето на нервната система и поддържа кожата ни здрава;

Понижават или нормализират кръвното налягане, благодарение на калия, който разширява кръвоносните съдове, придружен с други минерали, като калция и магнезия.

Перфектни са за безглутеновата диета, също така засищат по-бързо в сравнение с други продукти.

Картофеният сок се препоръчва при лечение на страдащи от стомашно-чревни и кожни заболявания, като изгаряния, драскотини и порязвания, тъй като притежава заздравяващи раните свойства.

 

В кулинарията

Най-добрият начин да приготвите младите картофи е да ги сварите. В този случай те трябва да бъдат поставени във вряща вода - това гарантира, че витамин С ще бъде запазен в максимални количества.

Пресните картофи имат нежна тънка ципа, която не се обелва като при старите, а само се изстъргва с остър нож, тъй като по-голямата част от хранителните вещества са концентрирани директно под кората. По-добре е да ги сварите или изпечете заедно с кората.

Картофите са сред зеленчуците, които абсорбират нитрати, а младите картофи съдържат повече нитрати от старите. Затова накиснете картофите във вода за един час преди готвене - това ще намали съдържанието на нитрати в тях с 20 процента.

Не забравяйте да съхранявате младите картофи в хладилник - при ниски температури има по-малък риск нитратите да се превърнат в по-токсични нитрити.

 

Източници: https://www.bav.bg/; https://www.actualno.com/; https://hranene.framar.bg/