Какво е рамен?

Сряда 23 март

Снимка: iStock
Какво е рамен?

 

Рамен е японска супа с нудли, популярна не само в Япония, но и по цял свят. Въпреки че има хиляди варианти на рамен, супата се състои от бульон за основа, дълги, тънки нудли от пшеница и различни топинги.

Смята се, че рамен идва от Китай, като не се знае кога точно ястието навлиза в Япония. Рамен е основно ястие в японската, както и в азиатската кухня като цяло.

Съществуват четири основни категории рамен и всяка от тях се различава по типа бульон, от който е направена супата. Най-популярният вид рамен - шою рамен се приготвя с пилешки бульон, овкусен със соев сос. За шио рамен пък се използва по-деликатен пилешки бульон, овкусен само със сол. Мисо рамен е по-плътен и по-силен, с богат, кафяв вкус на мисо – ферментирала соева паста. Тонкоцу рамен се приготвя с бульон от бавно сварени свински кости, който е гъст, кремообразен и мазен.

Другият основен елемент на всяка супа рамен са нудлите, които могат да бъдат тънки и вълнообразни или плътни и прави. По-дебелите нудли обикновено се използват за по-плътните бульони, но много ресторанти за рамен предлагат на клиентите си сами да изберат както вида нудли, които искат за супата, така и вида бульон. Обединяващото за нудлите, които се използват за рамен, е това, че всички те са направени от пшеница, сол, вода и алкална минерална вода или кансуи. Всъщност кансуи придава характерната дъвчаща и еластична текстура на нудлите, както и техния земен, жълт цвят. Заради жълтия цвят, често погрешно се смята, че нудлите за рамен са направени с яйца.

Последният елемент на супата рамен са топингите, които според региона и ресторанта, в който се приготвят, могат да бъдат най-различни. Едни от най-популярните топинги за рамен са тънки резени задушено или печено свинско месо, наречено чашу; яйца – рохки или твърдо сварени, поширани или сурови; нарязан пресен лук, нарязан бамбук, сушени морски водорасли, рибни кексчета на пара, царевица от консерва и парченца масло. Рамен традиционно се консумира с клечки и супена лъжица в китайски стил.

 

 

Рамен нудлите са подобни на удон нудлите, друг вид японски пшенични нудли. Основната разлика между двата вида юфка е това, че рамен нудлите са по-тънки, с дебелина от 1.5 мм по стандарт, а удон нудлите са с дебелина 3-5 мм. Също така, удон нудлите не съдържат кансуи и цветът им е бял, за разлика от този на рамен нудлите. Рамен нудлите могат да бъдат както прави, така и вълнообразни, а удон нудлите са единствено прави.

Съществуват различни начини за приготвяне на рамен в домашни условия. Може да приготвите бульона за рамен сами, а пък да си поръчате от азиатски онлайн магазин прясна юфка. Естествено, може да използвате и инстантна рамен супа, продуктите за която са поставени в пластмасова купичка и единственото, което трябва да направитеq е да добавите гореща вода. А за най-големите кулинарни ентусиасти остава възможността да си направят сами рамен нудли.

Ако използвате пресни рамен нудли, трябва да ги варите 1-2 минути, преди да ги изцедите и да ги добавите към горещ бульон в купичка.

В случай че не можетe да намерите дори и сухи рамен нудли, може да ги заместите със сомен нудли – друга разновидност тънка японска пшенична юфка, оризови нудли, въпреки, че консистенцията им е различна, та дори и с италианската паста Вермичели.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/